Tre sköna poäng mot Västerås

• 5 maj 2024

VSK bjöd på en rejäl utmaning på Hitachi Energy Arena men Djurgården var effektivast och kunde vinna med 2-0 efter mål av Samuel Leach Holm och Oskar Fallenius plus storspel från Jacob Widell Zetterström.

Djurgården ställde upp med följande elva mot VSK:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Albin Ekdal
Gustav Wikheim, Lucas Bergvall, Oskar Fallenius
Tobias Gulliksen

Rasmus Schüller och Theo Bergvall var inte tillgängliga för truppen medan Besard Sabovic och Tokmac Nguen var avstängda.

Ett hårt matchande Djurgården gick in i sitt femte möte under två veckor, dessutom med 120 minuters holmgång i onsdagens cupfinal mot MFF i färskt minne. Nu gällde det att trycka ut och maxa den kvarvarande energin och gå för tre poäng mot nykomlingen Västerås SK. Ett lag som levererat fina prestationer utan att få med sig poäng i paritet till insatserna och därmed befann sig sist i tabellen.

En placering som Djurgården inte skulle låta sig förledas av, utmaningen var tuff och tre poäng var av största vikt för blåränderna för att haka på i toppskiktet av tabellen. Vårsolen från tidigare i veckan hade dock loggat ut under söndagen och det var en gråmulen inramning när matchen kickades igång på Hitachi Energy Arena, anförda av jubilerande lagkaptenen Marcus Danielson som gjorde sin hundrade allsvenska match i den blårandiga tröjan.

Det blev en rivig inledning på matchen med högt tempo och hårda dueller. I sjätte minuten blev det oroligt bakåt två gånger om, först via ett farligt inspel som skallades undan av Marcus Danielson. Sedan kom en efterföljande hörna där Alex Douglas fick öppet läge framför mål men nickade utanför.

Det osade katt rejält nu och VSK fick ett gratisläge efter ett bolltapp där Jacob Widell Zetterström stod för en grym räddning på Simon Johanssons tunga skott från nära håll. Det uppstod en kaotisk känsla när Västerås stormade fram och Simon Johansson sköt igen i den 12:e minuten, denna gång smet bollen strax utanför.

I 13:e minuten var det sedan Djurgårdens tur att trycka på och det luktade straff lång väg när Albin Ekdal hakades upp i straffområdet. Strax efter tryckte Lucas Bergvall av ett fint skott men Fredrik Brattberg stod för en vass räddning. Den efterföljande hörnan blev också farlig. Först genom en nick av Marcus Danielson som stoppades på mållinjen och på returen sköt Oskar Fallenius, men Brattberg räddade på nytt.

Det var vilda västern-fotboll nu och i nästa skede kom en trippelchans för Västerås. Stolpen prickades av Simon Johansson, Patric Åslunds efterföljande avslut stoppades skickligt av JWZ och Jabir Abdihakim sköt strax över på volley.

En galen första kvart av matchen med 6-3 i avslut och i 20:e minuten kom ett till när Samuel Leach Holm drog en hård frispark som Johan Brattberg skopade utan att lämna retur. Tempot var fortsatt frenetiskt och i 25:e minuten låg bollen till slut i nät, men då var Oskar Fallenius tydligt offside.

VSK fortsatte att hota framåt men även Djurgården drev på i offensiven och till slut skulle utdelningen komma. Samuel Leach Holm drog iväg en flack och lurig distanskanon som studsade precis framför Brattberg som inte kunde hindra bollen från att gå in.

Vilt jubel bland de tillresta DIF-supportrarna men jublet höll på att fastna i halsen när Jabir Abdihakim fick fritt läge i boxen efter ett inlägg, avslutet blev dock löst och JWZ kunde enkelt plocka bollen. Ledningsmålet gav ändå lite mer trygghet för DIF som stundtals fick bättre struktur i spelet.

Det gick emellertid inte att slappna av än och i 40:e minuten var det kaos på nytt i eget straffområde där bollen flippade runt och hemmalaget sköt tre gånger om. Tre minuter senare var det ruggigt nära ett självmål och det var med extrem tacksamhet man kunde konstatera att DIF ännu hade nollan intakt.

Den hölls också under de tre tilläggsminuterna och därmed kunde blåränderna ta halvtidsvila i ledning efter en oerhört händelserik och spännande halvlek.

Det blev två byten inför de kommande 45 minuterna där Deniz Hümmet och Haris Radetinac klev in medan Lucas Bergvall och Gustav Wikheim klev av. Inledningen kändes mer strukturerad från Djurgårdens sida med bättre kontroll på matchen.

I 51:a minuten skulle dock Västerås få straffspark när Jabir Abdihakim Ali gick omkull i en duell med Marcus Danielson. Men giganten Jacob Widell Zetterström ville annat och räddade Simon Gefverts elvametersspark - och det var första delen av ett så kallat matchavgörande ögonblick.
Direkt efter kunde nämligen Djurgården ställa om och Oskar Fallenius dundrade iväg i djupled, speedade sig skickligt hela vägen igenom och kunde rulla in 2-0.

Galet jubel på DIF-läktaren och en minst sagt definierande sekvens med tvåmålsledning och dryga halvtimmen kvar. Ett byte följde sedan i 63:e minuten där Magnus Eriksson klev in medan Samuel Leach Holm tackade för sig.

Matchen tappade lite tempo i samband med ett par spelavbrott, men det var 25 minuter kvar och det gällde att stänga matchen ordentligt. Hemmalaget hade dock inte kastat in handduken och fortsatte att ösa på framåt.

Det blev en lite ryckigare matchbild nu och det ojämna underlaget satte stundtals sin prägel på tillställningen. Blåränderna fick ändå gradvis bättre kontroll och kunde rulla iväg några minuter och kvarten återstod.

Hemmalaget var dock sugna på forcering och ett farligt nickläge kom för Matteo Mawule och Jacob Widell Zetterström fick sedan rycka ut ånyo och parera ett lurigt inspel. I 78:e var det dags för dubbelbyte när Peter Therkildsen och Jacob Une Larsson byttes in medan Oskar Fallenius och Albin Ekdal klev av.

DIF ställde sig lågt mot slutet och bevakade ledningen. Patric Åslund testade skott, dock rakt i famnen på JWZ och minuterna rann iväg på ett ganska behagligt sätt. Deniz Hümmet testade å sin sida för trean, men skottet gick utanför och det kom upp hela åtta minuters tillägg på skylten.

Blåränderna städade av övertiden effektivt och fick även ett par kontringslägen som tyvärr inte omsattes. Storspelande Jacob Widell Zetterström fick sedan göra en sista räddning i slutsekunderna innan visslan gick som förkunnade att DIF tar med sig tre sköna poäng hem till Stockholm.

Med tanke på MFF:s förlust mot Elfsborg krymper därmed glappet till förstaplatsen till fem poäng och serien lever i alla högsta grad.
Härnäst väntar en ny hemmamatch mot just Elfsborg på söndag 12 maj kl. 16.30. Snart 18 000 biljetter är sålda och det finns goda förutsättningar för en spännande och intensiv match. Köp biljett här om du inte redan har säkrat din plats.

5 maj, söndag 14:00Hitachi Energy Arena