U21- Anders Johansson

I november presenterades pojklagstränaren Anders Johansson som ansvarig för klubbens U21-trupp. 43-åringen har varit tränare på elitnivå i femton år men är ändå något av en doldis.

– Djurgården känns helt rätt för mig. Jag är född i Sollentuna och är ur-djurgårdare. Jag och min pappa brukade alltid åka in till Stadion och se matcherna, berättar Anders.

Tränarkarriären tog fart på allvar i Väsby i mitten av 1990-talet och fortsatte i Älvsjös damlag innan sammanslagningen med Djurgården. Inför säsongen 2003 erbjöds Johansson att träna Malmö FF:s damer och där blev han kvar i tre år. En ny tränarutmaning väntade som assisterande åt Sören Åkeby i klubbens herrlag.

– Det fanns en hel del lovande spelare i U21-laget som jag tränade. Då var de på gränsen till att ta en plats i A-truppen trots att de var väldigt unga. I år var flera av dem, som Agon Mehmeti, Ponus Jansson och Guillermo Mollins, med och vann SM-guld med Malmö.

Satsningen på unga spelare belönade alltså MFF med ett SM-guld. Anders Johansson tror att Djurgårdens U21-satsning har minst lika stora förutsättningar.

– Det här U21-elitprojektet har kommit otroligt långt på tre år i DIF. Verksamheten i Malmö var väldigt bra men det var ett annorlunda upplägg där spelarna kallades för lärlingar, men det finns en del att ta efter, bland annat inställningen att verkligen vilja vinna mästerskap även som juniorer.

Anders Johansson gjorde fem år i Skåne innan flyttlasset gick hem till Stockholm och tränaruppdraget i Djurgårdens damlag i två säsonger. 2010 innebar en ny återkomst till herrfotbollen och då som tränare för Djurgårdens pojkallsvenska trupp, vilket han även kommer att vara i fortsättningen.

– Jag tror att jag är bra på att utveckla spelare och få dem att dra åt samma håll i anfalls- och försvarsspelet. Jag är mycket noggrann med det, säger Anders som fortfarande grämer sig lite över att det inte gick bättre i årets U21-slutspel.

– Ja, det var vår svaga insats mot Helsingborg som blev vårt fall. Vi slog Häcken som sedan vann alltihop och jag tror att vi blir ännu bättre 2011. Många av de unga spelarna i U21-truppen kommer att träna mycket med A-laget och det blir ett lyft för dem.

Tre korta frågor till Anders Johansson:

Bästa fotbollsminne: A-lagets SM-guld 2002. Jag var på plats i Borås och jag minns resan dit där man såg djurgårdare över allt längs vägen.

Förebild: I Väsby assisterade jag Håkan Ericson som nu är förbundskapten för U21-laget och han är en av dem. Två andra förebilder är Tom Prahl och Alf Westerberg som jag jobbade tillsammans med i Malmö.

Nästa djurgårdare i A-landslaget: Philip Hellquist. Jag hade inte sagt det för ett år sedan men nu gör jag det.

David Bogerius © DIF Fotboll