Publikfest utan mål

Derbypremiären blev en publikfest men inget målkalas. Nästan 29 000 åskådare kom till Råsunda och fick se Djurgården och AIK spela 0-0.

Målchanserna var lätträknade och de hetaste chanserna var skott utifrån. AIK-anfallaren Mohammed Bangura var nära målramen efter 35 minuters spel men Kennedy Igboananike var inte heller långt från nätkänning drygt tio minuter tidigare. Den första halvleken präglades av ett passningsspel som det kanske anstår en nervig premiärmatch – ofta med fel adress. Djurgården hade bollen mest och var följaktligen de som slog bort flest passningar. I stället var intensiteten och inramningen behållningen i en halvlek som Mattias Jonson lämnade strax före halvtidsvilan med känning av en skada. Vid sidan av planen fanns en pigg Christer Youssef redo att ersätta.

– Vi är inte nöjda med vår första halvlek, vi åkte på en hel del omställningar som vi hade det jobbigt med. Det var riktigt irriterat i halvtid på många håll hos oss. Det blev inte som vi hade tänkt oss, vi följde inte riktigt planen vi hade, sa DIF-tränaren Carlos Banda.

Den andra halvleken blev spelmässigt lik den andra även om inte AIK orkade pressa motståndarna lika hårt och högt. Djurgården hade ett fortsatt övertag i bollinnehavet och försökte spela sig fram till målchanser medan AIK chansade med lite längre bollar mot Mohammed och Teteh Bangura i anfallet. Djurgårdens Kasper Hämäläinen var den som skapade mest och vann flest bollar på mittfältet men anfallen blev trubbiga åt båda hållen.

– Jag tycker vi är bättre i andra halvlek och får till ett etableringsspel på AIK:s planhalva. Vi kom med mycket folk och det är så vi vill spela men det var nervöst och ängsligt där ute på planen och det ledde till en hel del enkla felpass. Vi kom inte upp till samma nivå som den underbara publiken. Om den får en femma i betyg så får vi en stark tvåa, sa Carlos Banda.

Först i den näst sista övertidsminuten kom den riktigt heta målchansen. Sebastian Rajalaksos vänsterhörna nickskarvades perfekt av mittbacken Jani Lyyski men AIK-målvakten Ivan Turina lyckades med nöd och näppe rädda till AIK:s och sin egen belåtenhet.

– Det var en fantastisk räddning av Turina, berömde AIK-tränaren Andreas Alm.

0-0 blev därmed ett logiskt slutresultat i en match som innehöll betydligt mer kamp än skönspel. Tack vare den fantastiska inramningen blev det, trots avsaknaden av mål, en minnesvärd kväll på Råsunda.

David Bogerius

Djurgården – AIK 0-0
Publik: 28 931
Domare: Jonas Eriksson
Bollinnehav: 56-44
Avslut på mål: 6-2
Varningar: Kebba Ceesay

Djurgårdens startelva: Touray – Ceesay, Lyyski, Toivio, Riddez (k) – Rajalakso, Hämäläinen, Sjölund, Jonson (Youssef, 41) – Hellquist (Perovuo, 73) – Igboananike

 • http://www.facebook.com/people/Andy-Larsson/100001808799295 Andy Larsson

  Mycket tråkig match med alla stopp.
  AIK borde inte få ha publik eftersom dom är experter på att använda pyroteknik vilket jag anser förstör matcher.
  De är inte bara AIK som är experter på användning av pyroteknik men som i dagens match var de minst 30 stycken ifrån dom.

  Detta ger även väldigt dåligt intryck när UEFAS ledare sitter och kollar och får se hur AIK beter sig.
  Skandalöst från AIK’s sida.

  • http://www.facebook.com/seanbanan Sean Jb

   Du måste skoja med mig? Alla vet att pyroteknik höjer stämningen, har du problem med det får du stanna hemma.

 • Anonym

  håller med förgående, bengaler är bara snygga om verkligen alla har det http://www.youtube.com/watch?v=3lyCnlf7wmc , aik skämmer bara ut sig. Tråkig match också, tippade på att det skulle bli en mållös defensiv match

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1649348389 David Blåranden Ekdahl

  blev träffad av bengalen en djurgårdare sländge mot publiken innan andra halvlek , svider som fan på hela armen :(

 • Anonym

  Jag tycker fotbollsförbundet hanterat frågan kring pyroteknik undermåligt från första stund – alla skulle tjäna på ett upplägg där man under kontrollerade former tillåter användning av denna fantastiska stämningshöjare.

 • Anonym

  Inte mycket till fotbollsmatch på planen.
  Men snyggt tifo! Tråkigt att råttorna också hade ”1891” …

  NU SIKTAR VI MOT STADIONPREMIÄREN DIF – MFF
  Fan va härligt det ska bli!

 • iingenaniing

  Publikfest -ja, men stämningen? Det enda bra med igår var väl tifot. Och under det låg jag själv under ett par hovar utanför råttis och missade hela tillställningen.
  Cred till Adam, Martin, Tim och övriga som försökte få alla att förstå vad det innebär att vara DIF(då menar jag inte att de har mage att dra igång ”varför sjugnger inte ni”, första sekunderna i matchen som mössen inte sjöng ut oss). Och att vara DIF och visa sin kärlek har inget att göra med vilken sektion man är på. Har man fått hela Globen att gunga knappt ett par veckor tidigare ska inte ett nästintill fullt södra bara ljuda av ekot från norra ståplatsen? Man kan inte vid en premiär mot solna förlita sig på att någon annan sjunger åt en. Ni som aldrig sjöng beger er till norra eller tänker efter vad det innebär att vara blårandig, så kanske vi skålar ihop på måndag. Sen har ni några matcher på er att öva ramsor till nästa derby. Finns på jk.se/sanger. Väl mött i kalmar.

 • Pingback: Publikfest utan mål | Lågoddsare