Derbypremiären blev en publikfest men inget målkalas. Nästan 29 000 åskådare kom till Råsunda och fick se Djurgården och AIK spela 0-0.

Målchanserna var lätträknade och de hetaste chanserna var skott utifrån. AIK-anfallaren Mohammed Bangura var nära målramen efter 35 minuters spel men Kennedy Igboananike var inte heller långt från nätkänning drygt tio minuter tidigare. Den första halvleken präglades av ett passningsspel som det kanske anstår en nervig premiärmatch – ofta med fel adress. Djurgården hade bollen mest och var följaktligen de som slog bort flest passningar. I stället var intensiteten och inramningen behållningen i en halvlek som Mattias Jonson lämnade strax före halvtidsvilan med känning av en skada. Vid sidan av planen fanns en pigg Christer Youssef redo att ersätta.

– Vi är inte nöjda med vår första halvlek, vi åkte på en hel del omställningar som vi hade det jobbigt med. Det var riktigt irriterat i halvtid på många håll hos oss. Det blev inte som vi hade tänkt oss, vi följde inte riktigt planen vi hade, sa DIF-tränaren Carlos Banda.

Den andra halvleken blev spelmässigt lik den andra även om inte AIK orkade pressa motståndarna lika hårt och högt. Djurgården hade ett fortsatt övertag i bollinnehavet och försökte spela sig fram till målchanser medan AIK chansade med lite längre bollar mot Mohammed och Teteh Bangura i anfallet. Djurgårdens Kasper Hämäläinen var den som skapade mest och vann flest bollar på mittfältet men anfallen blev trubbiga åt båda hållen.

– Jag tycker vi är bättre i andra halvlek och får till ett etableringsspel på AIK:s planhalva. Vi kom med mycket folk och det är så vi vill spela men det var nervöst och ängsligt där ute på planen och det ledde till en hel del enkla felpass. Vi kom inte upp till samma nivå som den underbara publiken. Om den får en femma i betyg så får vi en stark tvåa, sa Carlos Banda.

Först i den näst sista övertidsminuten kom den riktigt heta målchansen. Sebastian Rajalaksos vänsterhörna nickskarvades perfekt av mittbacken Jani Lyyski men AIK-målvakten Ivan Turina lyckades med nöd och näppe rädda till AIK:s och sin egen belåtenhet.

– Det var en fantastisk räddning av Turina, berömde AIK-tränaren Andreas Alm.

0-0 blev därmed ett logiskt slutresultat i en match som innehöll betydligt mer kamp än skönspel. Tack vare den fantastiska inramningen blev det, trots avsaknaden av mål, en minnesvärd kväll på Råsunda.

David Bogerius

Djurgården – AIK 0-0
Publik: 28 931
Domare: Jonas Eriksson
Bollinnehav: 56-44
Avslut på mål: 6-2
Varningar: Kebba Ceesay

Djurgårdens startelva: Touray – Ceesay, Lyyski, Toivio, Riddez (k) – Rajalakso, Hämäläinen, Sjölund, Jonson (Youssef, 41) – Hellquist (Perovuo, 73) – Igboananike