Tung förlust i Kalmar

Djurgårdens mittback Joona Toivio blev förste målskytt på Guldfågeln Arena. Men vad hjälpte det när Kalmar vände matchen och vann med 3-2 (1-1).

Djurgården inledde matchen riktigt bra och dominerade stort mot ett defensivt och darrigt Kalmar. Invigningen av den nya arenan och nästan 12 000 åskådare verkade ha gett hemmalaget stora darren. Efter en dryg kvart hade Blåränderna ett 63-procentigt bollinnehav så när Joona Toivio nickade in ledningsmålet var det inte alls orättvist. Det var Djurgårdens första mål i årets allsvenska och hörnan som en omarkerad Toivio mötte med pannan var perfekt slagen av Sebastian Rajalakso.

Kalmars kvittering kom oväntat. Det var en drömträff signerad Kristoffer Fagerkrantz en halvtimme in i matchen vilket fick de värsta nervknutarna att lösas upp hos de rödtröjade. Djurgårdens dominans kom av sig och Kalmar kunde för första gången etablera någon form av spel på gästernas planhalva.

– De första 25 minuterna har vi något som är riktigt bra. Då är vi nära att spela precis så som vi vill spela men vi tappade energin, sa DIF-tränaren Carlos Banda efter matchen.

Domaren Markus Strömbergsson tvingades bryta matchen tidigt på grund av en bristning i lårmuskeln. Samma skada drabbade även Djurgårdens Christer Youssef som ersattes av Philip Hellquist.

Matchen kom att avgöras efter en knapp timme då Djurgårdens defensiv rasade ihop under en ödesdiger sekvens. Det började med en totalt misslyckad målvaktsutspark och slutade med ett passivt försvarsspel som tillät den annars så bleke Daniel Sobralense att pricka in 2-1 till Kalmar.

Även om ledningen inte var helt rättvist kom det i en period då Djurgården skapade mindre än Kalmar i offensiven. Kennedy Igboananike såg ensam ut på topp tills att den allsvenska debutanten Calle Björk byttes in i den 72:a minuten. Ett chansspelande Djurgården gav Kalmar ytorna att kontra in 3-1 efter 83:e minuter genom inhopparen Ricardo Santos.

Calle Björk krönte ett lysande inhopp med att skapa nerv i matchen. 19-åringen prickade in 2-3 när tre minuter återstod och fick beröm av Carlos Banda efter matchen.

– Det är en notorisk målskytt. En ”coming man”, sa DIF-tränaren.

Sebastian Rajalakso fick ett kvitteringsläge innan matchen var över men hans tunga högerslägga gick strax utanför vänsterstolpen och matchen var förlorad.

– Det är surt. Vi kom tillbaka efter deras 2-1-mål och pressade dem. Jag tycker vi dominerar i passningsspelet men Kalmar hade sitt omställningsspel, sammanfattade Carlos Banda.

Den tillresta djurgårdsklacken på ena kortsidan förtjänar ett omnämnande. Cirka 1000 djurgårdare hade inga problem med att överrösta 11 000 smålänningar i 90 minuter.

– Som vanligt hördes djurgårdarna mest. Det är jätteskönt att ha med dem, sa Kasper Hämäläinen.

David Bogerius

Kalmar – Djurgården 3-2 (1-1)
0-1 (22) Jonna Toivio
1-1 (29) Kristoffer Fagercrantz
2-1 (59) Daniel Sobralense
3-1 (83) Ricardo Santos
3-1 (88) Calle Björk

Bollinnehav: 49-51
Skott på mål: 8-7
Varningar: Sebastian Rajalakso, Jani Lyyski
Domare: Markus Strömbergsson (Ersattes av Håkan Grahn-Gustavsson efter 10 minuter)

Djurgårdens startelva:
Pa Dembo Touray
Kebba Ceesay, Joona Toivio, Jani Lyyski, Joel Riddez
Joel Perovuo (Calle Björk, 71), Kasper Hämäläinen, Daniel Sjölund, Sebastian Rajalakso
Christer Youssef (Philip Hellquist, 24), Kennedy Igboananike

Ej inbytta på bänken: Tommi Vaiho, Gale Agbossoumonde, Emil Bergström, Petter Gustafsson, Joakim Alriksson

 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1561266512 Marcus Andersson

  Hoppas verkligen att Banda/Wass ser att Kennedy blir lite för ensam uppe på själv, spela 4-4-2 och min favorit 4-1-3-2 för att få lite mer tyngd frammåt och hjälpa Kennedy.,

 • Anonym

  I den här matchen var det ganska tydligt vad vi saknar – en stark spelare på mittfältet. Det blev ständiga luckor mellan mittfält och försvar, och inte så lätt för backarna då.

  Du borde köpt in Arneng, Alvén.

  • Anonym

   Dom borde ha värvat en högklassig ytter snarare

 • Anonym

  DIF förlorade pga sina stora brister i försvaret. och nej DIF klacken överröstade inte 11000 smålänninga i 90 minuter spec när Kalmar gjorde mål.. Då lät DIF klacken inget vidare högt.. men såklart detta är ju en DIF sida där man försöker att visa lite moral fast det blev förlust. ;)

  • Anonym

   fast dom lät ju ingenting förutom när dom gjorde mål. Anledningen är först och främst att dom inte har någon klack, sen har dom inga sånger heller och sist men inte minst så blir dom ju rädda så fort en person från en storstad befinner sig i ”staden”.

 • http://www.facebook.com/people/Juan-Martinez-Suarez/752453553 Juan Martinez Suarez

  Blir svårt att sikta högre än fjolårets 10:e plats med sånt här spel. Upp till Banda/Wass att få ut max. av spelartruppen i hela 90 minuter. Kom igen DIF!

 • Anonym

  Håller med nedanför! Direkt när Calle Björk kom in och kompletterade Kennedy fick vi mer fart framåt. Det är väldigt enkelt att ta bort en spelare man letar instick till, men 2 spelare som löper kors och tvärs är svårare att plocka bort. Vore grymt om Calle får starta mot Malmö!