Djurgårdens mittback Joona Toivio blev förste målskytt på Guldfågeln Arena. Men vad hjälpte det när Kalmar vände matchen och vann med 3-2 (1-1).

Djurgården inledde matchen riktigt bra och dominerade stort mot ett defensivt och darrigt Kalmar. Invigningen av den nya arenan och nästan 12 000 åskådare verkade ha gett hemmalaget stora darren. Efter en dryg kvart hade Blåränderna ett 63-procentigt bollinnehav så när Joona Toivio nickade in ledningsmålet var det inte alls orättvist. Det var Djurgårdens första mål i årets allsvenska och hörnan som en omarkerad Toivio mötte med pannan var perfekt slagen av Sebastian Rajalakso.

Kalmars kvittering kom oväntat. Det var en drömträff signerad Kristoffer Fagerkrantz en halvtimme in i matchen vilket fick de värsta nervknutarna att lösas upp hos de rödtröjade. Djurgårdens dominans kom av sig och Kalmar kunde för första gången etablera någon form av spel på gästernas planhalva.

– De första 25 minuterna har vi något som är riktigt bra. Då är vi nära att spela precis så som vi vill spela men vi tappade energin, sa DIF-tränaren Carlos Banda efter matchen.

Domaren Markus Strömbergsson tvingades bryta matchen tidigt på grund av en bristning i lårmuskeln. Samma skada drabbade även Djurgårdens Christer Youssef som ersattes av Philip Hellquist.

Matchen kom att avgöras efter en knapp timme då Djurgårdens defensiv rasade ihop under en ödesdiger sekvens. Det började med en totalt misslyckad målvaktsutspark och slutade med ett passivt försvarsspel som tillät den annars så bleke Daniel Sobralense att pricka in 2-1 till Kalmar.

Även om ledningen inte var helt rättvist kom det i en period då Djurgården skapade mindre än Kalmar i offensiven. Kennedy Igboananike såg ensam ut på topp tills att den allsvenska debutanten Calle Björk byttes in i den 72:a minuten. Ett chansspelande Djurgården gav Kalmar ytorna att kontra in 3-1 efter 83:e minuter genom inhopparen Ricardo Santos.

Calle Björk krönte ett lysande inhopp med att skapa nerv i matchen. 19-åringen prickade in 2-3 när tre minuter återstod och fick beröm av Carlos Banda efter matchen.

– Det är en notorisk målskytt. En “coming man”, sa DIF-tränaren.

Sebastian Rajalakso fick ett kvitteringsläge innan matchen var över men hans tunga högerslägga gick strax utanför vänsterstolpen och matchen var förlorad.

– Det är surt. Vi kom tillbaka efter deras 2-1-mål och pressade dem. Jag tycker vi dominerar i passningsspelet men Kalmar hade sitt omställningsspel, sammanfattade Carlos Banda.

Den tillresta djurgårdsklacken på ena kortsidan förtjänar ett omnämnande. Cirka 1000 djurgårdare hade inga problem med att överrösta 11 000 smålänningar i 90 minuter.

– Som vanligt hördes djurgårdarna mest. Det är jätteskönt att ha med dem, sa Kasper Hämäläinen.

David Bogerius

Kalmar – Djurgården 3-2 (1-1)
0-1 (22) Jonna Toivio
1-1 (29) Kristoffer Fagercrantz
2-1 (59) Daniel Sobralense
3-1 (83) Ricardo Santos
3-1 (88) Calle Björk

Bollinnehav: 49-51
Skott på mål: 8-7
Varningar: Sebastian Rajalakso, Jani Lyyski
Domare: Markus Strömbergsson (Ersattes av Håkan Grahn-Gustavsson efter 10 minuter)

Djurgårdens startelva:
Pa Dembo Touray
Kebba Ceesay, Joona Toivio, Jani Lyyski, Joel Riddez
Joel Perovuo (Calle Björk, 71), Kasper Hämäläinen, Daniel Sjölund, Sebastian Rajalakso
Christer Youssef (Philip Hellquist, 24), Kennedy Igboananike

Ej inbytta på bänken: Tommi Vaiho, Gale Agbossoumonde, Emil Bergström, Petter Gustafsson, Joakim Alriksson