Djurgården förlorade sin tredje raka allsvenska match på tisdagen. Trots DIF-ledning kunde Gais vinna med 2-1 (1-1) på Gamla Ullevi.

Den första halvlekens utveckling var väldigt symtomatisk för Djurgårdens inledning på allsvenskan. Dominansen i bollinnehavet var stor men skotten på mål var få. Strukturen i spelet var långa stunder riktigt bra även om det fanns brister i passningarna. Ett blekt Gais chansspelade och sökte sin omskrivne brasse Wanderson med långbollar medan stockholmarna styrde matchen.

Efter en dryg halvtimmes spel fick Djurgården utdelning på sitt spelövertag. Wanderson presenterade sig för alla utländska talangscouter på läktaren genom att rädda frisyren på Joona Toivios frispark med en uppsträckt armbåge. Domaren Martin Ingvarsson blåste för hands och dömde straffspark för Djurgården. Kennedy Igboananike var säkerheten själv vid straffpunkten och hade därmed gjort sitt första allsvenska mål för säsongen.

Gais-kvitteringen i den 44:e minuten kom både oväntat och onödigt. DIF-mittbacken Gale Agbssoumonde drällde rejält med bollen som hamnade hos hemmalagets Eric Bassombeng. Kameruanen tackade, tog emot och prickade in kvitteringen intill stolpen. Gais-tränaren Alexander Axén blev så förvånad och glad att han bjöd på en dans från sambakursen som Gud glömde. Målet var naturligtvis en psykologisk energikick för de grönsvarta.

– Vi har initiativet i matchen och kunde ha lett med 2-o i halvtid men tappar koncentrationen, analyserade DIF-tränaren Carlos Banda efter matchen.

Då hade han fått se en andra halvlek där Mervan Celik nickade in Gais segermål iden 62:a matchminuten. Kenneth Gustafsson slog en frispark in i ett straffområde där samtliga gulklädda utom Joona Toivio verkade ägna sig åt att ställa motståndarna offside. Någon markering existerade hur som helst inne när Celik kunde placera bollen utom räckhåll för en maktlös Tommi Vaiho.

– Vi spelar naivt efter deras ledningsmål. Vi gör så många tekniska och individuella misstag att det inte går att vinna på den här nivån. Matchen rinner ut händerna på oss, konsterade Carlos Banda i Canal Plus.

Under den sista halvtimmen såg Djurgården modstulet ut. Först i slutskedet av matchen när kortpassningsspelet övergavs för långa bollar mot Gais straffområde skapades några kvitteringschanser. Ingen var av modell glödhet men Philip Hellquist hade två hyfsade chanser, Kennedy och Sebastian Rajalakso varsin.

Philip Hellquist började som släpande forward bakom Kennedy, men fick kliva ner på högermittfält sedan en lårskadad Joel Perovuo bytts ut i minut 42. Det var ungefär då som det roliga tog slut i Göteborg denna tisdag.

– Vi tvingades göra lite ändringar i laget men det borde inte påverka så mycket. Jag vet inte varför men tyvärr släpper vi över initiativet till dem, konstaterade Philip Hellquist.

Chans till revanch på söndag 14.00. Då kommer Norrköping till Stadion och möter förhoppningsvis ett fruktansvärt taggat Djurgården.

David Bogerius

Gais-Djurgården 2-1 (1-1)
(33) 0-1 Kennedy (straff)
(44) 1-1 Eric Bassombeng
(62) 2-1 Mervan Celik

Avslut: 5-8
Avslut på mål: 4-2
Bollinnehav: 46-54
Hörnor: 2-6
Domare: Martin Ingvarsson / Mattias Nyman

Djurgårdens lag:

Tommi VaihoKebba Ceesay (Joakim Alriksson, 82), Joona Toivio, Gale Agbossoumonde, Joel Riddez (K)Joel Perovuo (Calle Björk, 42), Kasper Hämäläinen, Daniel Sjölund, Sebastian RajalaksoPhilip Hellquist, Kennedy Igboananike

Kvar på bänken: Christopher Matwiejew, Jani Lyyski, Petter Gustafsson, André Calisir, Emil Bergström.