Djurgården for till Luleå på onsdagen för att göra entré i Svenska cupen. På Skogsvallen väntade nästjumbon i division I Norra på att få göra livet surt för allsvenskarna, men det räckte inte hela vägen.

De blårandiga hade genom den nye managern Magnus Pehrsson uttalat en satsning på cupspelet och började också piggt. Kennedy hade den första av många målchanser i början av matchen men skottet gick precis utanför. Efter en kvarts spel kom så det väntade ledningsmålet men linjedomaren ansåg att målskytten Philip Hellquist var offside. Sedan var det som förgjort framför IFK Luleås målvakt Johan Lutström och stod inte han i vägen gjorde ribban det.

– När Luleå lyckades stå emot de först 25 minuterna så blev det här en riktig utmaning för oss. De fick den perfekta matchen och kunde ligga lågt och spela på snabba omställningar. Då spelar det inte så stor roll att det skiljer två divisioner mellan lagen, sa DIF-managern Magnus Pehrsson.

Strax före halvtidsvilan kom ett hemmamål som ett brev på posten efter en snabb Luleå-erövring av bollen. Till slut nådde den Robin Östlind som rundade sin bevakare och rullade in 1-0.

1151 åskådare på Skogsvallen vädrade en cupskräll då Djurgården tappade en hel del av geisten efter målet. “Ni är sämre än Boden” sjöng Luleås klack om stockholmarna och Magnus Perhrsson försökte få fart på laget med ett dubbelbyte när halvtimmen återstod. Calle Björk och Sebastian Rajalakso ersatte Christer Youssef och Joel Perovuo och fem minuter senare nickade Daniel Sjölund in ett vänsterinlägg från Joel Riddez. Skönt för “Daja” som inte nätat på länge, och för Djurgården som kunde växla ner en aning från panikläget.

Kvitteringsmålet fick emellertid inte den omedelbara effekten i form av ett sloknande hemmalag för Robin Östlind var strax efteråt oerhört nära sitt andra mål för kvällen när bollen tog i stolpen. I stället kunde Djurgården avgöra på en straffspark i den 89:e minuten. Straffen var solklar sedan Philip Hellquist fällts när han skulle rulla in bollen i mål. Kennedy var lika iskall från straffpunkten som mot Halmstad och Gais och prickade in segermålet.

– Inför matchen hade vi pratat om att göra en bättre prestation än mot Halmstad och det gjorde vi inte, men det var underbart att vi klarade av att kriga och lyckades vända underläget till seger. Vi är vidare i cupen och det är det som räknas, sammanfattade Magnus Pehrsson.

David Bogerius

Svenska cupen, omgång 3: IFK Luleå – Djurgården 1-2 (1-0)
(41) 1-0 Robin Östlind
(67) 1-1 Daniel Sjölund
(89) 1-2 Kennedy Igboananike (straff)

Djurgårdens startelva:
Pa Dembo Touray
Petter Gustafsson, Joona Toivio, Gale Agbossoumonde, Joel Riddez (k)
Philip Hellquist, Kasper Hämäläinen (Joakim Alriksson, 85), Daniel Sjölund, Joel Perovuo (Sebastian Rajalakso, 59), Christer Youssef (Calle Björk, 59)
Kennedy Igboananike

Kvar på bänken: Tommi Vaiho, Jani Lyyski