Djurgården inkasserade sin sjunde förlust för säsongen på torsdagskvällen. Efter 0-1 i en jämn match mot Elfsborg är det sex poäng upp till Syrianska på kvalplatsen.

Tabellfyran Elfsborg kom till Stockholms stadion på torsdagen. Nästjumbon Djurgården tog emot med måndagens 0-3-förlust mot Mjällby i färskt minne. Managern Magnus “MP” Pehrsson hade gjort en ändring i startelvan då Joel Perovuo ersattes av Emil Bergström på mittfältet. Därmed fick Emil, som fyllde 18 för en vecka sedan, chansen att spela centralt mellan Daniel Sjölund och Kasper Hämäläinen.

– Elfsborg är det bästa lag vi har mött sedan jag tog över, sa manager “MP” inför matchen men av detta syntes till en början inte mycket. Ett skott på mål under de första 45 minuterna var två mindre än vad hemmalaget åstadkom.

Kennedy Igboananike var närmast nätkänning, först framspelad av Sebastian Rajalsko och sedan av en företagsam Kebba Ceesay, men Ante Covic stod rätt placerad i Elfsborgs mål. Djurgården var det bättre laget i en mållös halvlek där tempot sjönk rejält efter en pigg inledning.

– Det känns bra, vi låser dem i uppspelsfasen så de blir stressade och gör enkla misstag. Vi jobbar som ett lag idag och det är en bra början men vi måste in och hota dem med mer folk framför mål. Då kommer vi att ta det här, analyserade Emil Bergström klockrent i Canal Plus under halvtidsvilan.

Djurgården skapade lika många målchanser (två) i andra halvlek (skott av Kennedy och Joel Riddez) medan Elfsborg var något giftigare. Forwarden Lasse Nilsson blixtrade plötsligt till efter en dryg time och drog bollen i ribban, framspelad av Oskar Hiljemark, Elfsborgs bäste för dagen.

En kvart senare hade Nilsson bollen för andra gången i matchen och då prickade han in matchens enda mål. En misslyckad DIF-rensning följdes av stora svårigheter med att få undan bollen och då högg Lasse Nilsson som en kobra i straffområdet.

– Vi gör mycket rätt i den här matchen men vid ribbskottet och målet tappar vi noggrannheten. I övrigt gör vi det bra och ligger närmast segern, konstaterade Magnus Pehrsson efteråt.

Några kvitteringschanser skapades aldrig av ett slokande Djurgården. Mycket av kraften på mittfältet hade försvunnit när Emil Bergström byttes ut efter 66 minuter. Bergströms insats var en av ljuspunkterna liksom Kebba Ceesays första halvlek. I den andra drog Ceesay tyvärr på sig ett gult kort och är därmed avstängd i nästa omgång (Göteborg borta).

David Bogerius

Djurgården-Elfsborg 0-1 (0-0)
(79) 0-1 Lasse Nilsson

Publik: 6444
Domare: Jonas Eriksson
Avslut: 10-12
Avslut på mål: 5-5
Bollinnehav: 52-48
Hörnor: 2-2
Frisparkar: 7-12
Varningar DIF: Kebba Ceesay

Djurgårdens lag
Pa Dembo Touray
Kebba Ceesay (Gystafsson, 88), Joona Toivio, Gale Agbossoumonde, Joel Riddez (k)
Philip Hellquist, Emil Bergström (Youssef, 66), Kasper Hämäläinen, Sebastian Rajalakso (Björk, 82)
Daniel Sjölund (släpande), Kennedy Igboananike

Bänk: Tommi Vaiho, Jani Lyyski, Petter Gustafsson, Joel Perovuo, Christer Youssef, Mattias Jonson, Calle Björk