Det blev en magisk måndag på Gamla Ullevi. Djurgården visade att tabellen ljuger, körde över Göteborg fullständigt och vann med 4-0.

Det var ett stukat Djurgården som kom till spel som allsvensk jumbo, men samtidigt låg det på något sätt i luften att vändningen var i antågande. Efter en inledande kvart där hemmalaget ägde bollen kom Djurgårdens första målchans. Mikael Dyrestam missbedömde en studsande boll och öppnade högerkanten för Philip Hellquist som slog inlägget mot den bortre stolpen. Mattias Jonson kom löpande med perfekt tajming men IFK-backen Kalle Svenssons fot kom emellan.

Göteborg djupledsbollar höll Djurgårdens mittbackar Jani Lyyski och Joona Toivio sysselsatta. En gång räddades stockholmarna av Andreas Drugges oförmåga att slå till bollen med vänsterfoten, en annan av en flagga för offside.

I den 25:e minuten kom det för Djurgården så efterlängtade målet och det var riktigt vackert. Vänsterbacken Joel Riddez var i höjd med Göteborgs straffområde när han spelade in bollen till Mattias Jonson. Direktpassen från Jonson blev perfekt liksom Christer Youssefs mottagning och avslut. Glädjen var stor över att den fyra tävlingsmatcher långa måltorkan var slut.

– Jonson är så jädra klok som slår till bollen på ett tillslag, sa Christer Youssef till Canal Plus. Djurgårdens nummer tio var även nöjd med sina defensivt jobbande lagkamrater efter första halvlek:

– Backlinjen tog bort allt. Vi har gjort det vi skulle göra och är disciplinerade. Tabellen ljuger, vi är mycket bättre än så.

Då hade Mattias Jonson ökat på ledningen till 2-o i den 42:a minuten. DIF-kämpen fick bollen av Daniel Sjölund en bit utanför straffområdet och drog på ett skott. Bollen studsade förädiskt framför Marcus Sandberg i IFK-målet men såg inte helt otagbar ut. Det var naturligtvis ett mål som var mycket skönt att ta med sig in till pausvilan.

Göteborgstränaren Jonas Olsson gjorde två byten i halvtid och lovade en spelmässig förändring men av den syntes intet. I stället var det Djurgården som fortsatte att skapa chanser. Den hårt arbetande Mattias Jonson hade ett tungt skott som gick strax utanför stolpen när en dryg halvtimme återstod av matchen.

Nåra minuter senare såg 10 892 åskådare Sebastian Rajalakso slå en vänsterhörna mot en omarkerad Kasper Hämäläinen. Den finske landslagsmannen nickade in Djurgårdens tredje mål vilket fick en hel del hemmasupportrar att resa sig upp och lomma hemåt.

I den 73:e minuten byttes Johan Oremo in i stället för målskytten Christer Youssef. Oremo gjorde därmed comeback efter ett halvårs skadefrånvaro och fick bilda anfall med Kennedy Igboananike som ersatt målskytten Mattias Jonson.

Göteborg var naturligtvis tvunget att gå på offensiven men Jani Lyyski och de andra gulklädda försvararna växte till jättar på Ullevi. Inhopparen Hannes Stiller var nära att nicka in en reducering i den 78:e minuten men Kasper Hämäläinen var ännu närmare en utökning av 3-0-ledningen. En frustrerad Tobias Hysén försökte ordna en straffspark och dök graciöst sedan han stött emot Joel Riddez. Belöningen blev endast ett gul kort.

Djurgården magiska kväll var inte över än. Inhopparen Oremo var rena kvicksilvret när han precis hann upp bollen på den förlängda mållinjen. Inspelet till Philip Hellquist var lysande och U21-landslagsmannen kunde fastställa det smått sensationella slutresultatet framför ett tusental röststarka djurgårdssupportrar på kortsidan.

– Fantastiskt att få göra lite mål, nu kom allting på en gång. Vi har satt grunderna och fått lite flow i vårt spel. I första halvlek vet jag inte om vi har något mer avslut än de vi gör mål på, men efter att vi sparkat in de två första målen är det ganska lätt att spela fotboll. Den här segern behövde våra spelare men också hela djurgårdsfamiljen, sa DIF-managern Magnus Pehrsson till Canal Plus.

David Bogerius

Göteborg – Djurgården 0-4 (0-2)
(25) 0-1 Christer Youssef
(42) 0-2 Mattias Jonson
(59) 0-3 Kasper Hämäläinen
(87) 0-4 Philip Hellquist
Publik: 10 892

Djurgårdens lag: Pa Dembo Touray – Emil Bergström, Joona Toivio, Jani Lysski, Joel Riddez (k)  -  Philip Hellquist, Daniel Sjölund, Kasper Hämäläinen, Sebastian Rajalakso (Petter Gustafsson, 85) – Christer Youssef (Johan Oremo, 73), Mattias Jonson (Kennedy Igboananike, 60)
Ej inbytta: Joel Perovuo, Joakim Alriksson

Varningar DIF: Joel Riddez, Daniel Sjölund
Domare: Tobias Mattsson
Skott: 10-12
Skott på mål: 6-6
Hörnor: 5-4
Frisparkar: 9-9
Bollinnehav: 55-45