Magisk måndag i Göteborg

Det blev en magisk måndag på Gamla Ullevi. Djurgården visade att tabellen ljuger, körde över Göteborg fullständigt och vann med 4-0.

Det var ett stukat Djurgården som kom till spel som allsvensk jumbo, men samtidigt låg det på något sätt i luften att vändningen var i antågande. Efter en inledande kvart där hemmalaget ägde bollen kom Djurgårdens första målchans. Mikael Dyrestam missbedömde en studsande boll och öppnade högerkanten för Philip Hellquist som slog inlägget mot den bortre stolpen. Mattias Jonson kom löpande med perfekt tajming men IFK-backen Kalle Svenssons fot kom emellan.

Göteborg djupledsbollar höll Djurgårdens mittbackar Jani Lyyski och Joona Toivio sysselsatta. En gång räddades stockholmarna av Andreas Drugges oförmåga att slå till bollen med vänsterfoten, en annan av en flagga för offside.

I den 25:e minuten kom det för Djurgården så efterlängtade målet och det var riktigt vackert. Vänsterbacken Joel Riddez var i höjd med Göteborgs straffområde när han spelade in bollen till Mattias Jonson. Direktpassen från Jonson blev perfekt liksom Christer Youssefs mottagning och avslut. Glädjen var stor över att den fyra tävlingsmatcher långa måltorkan var slut.

– Jonson är så jädra klok som slår till bollen på ett tillslag, sa Christer Youssef till Canal Plus. Djurgårdens nummer tio var även nöjd med sina defensivt jobbande lagkamrater efter första halvlek:

– Backlinjen tog bort allt. Vi har gjort det vi skulle göra och är disciplinerade. Tabellen ljuger, vi är mycket bättre än så.

Då hade Mattias Jonson ökat på ledningen till 2-o i den 42:a minuten. DIF-kämpen fick bollen av Daniel Sjölund en bit utanför straffområdet och drog på ett skott. Bollen studsade förädiskt framför Marcus Sandberg i IFK-målet men såg inte helt otagbar ut. Det var naturligtvis ett mål som var mycket skönt att ta med sig in till pausvilan.

Göteborgstränaren Jonas Olsson gjorde två byten i halvtid och lovade en spelmässig förändring men av den syntes intet. I stället var det Djurgården som fortsatte att skapa chanser. Den hårt arbetande Mattias Jonson hade ett tungt skott som gick strax utanför stolpen när en dryg halvtimme återstod av matchen.

Nåra minuter senare såg 10 892 åskådare Sebastian Rajalakso slå en vänsterhörna mot en omarkerad Kasper Hämäläinen. Den finske landslagsmannen nickade in Djurgårdens tredje mål vilket fick en hel del hemmasupportrar att resa sig upp och lomma hemåt.

I den 73:e minuten byttes Johan Oremo in i stället för målskytten Christer Youssef. Oremo gjorde därmed comeback efter ett halvårs skadefrånvaro och fick bilda anfall med Kennedy Igboananike som ersatt målskytten Mattias Jonson.

Göteborg var naturligtvis tvunget att gå på offensiven men Jani Lyyski och de andra gulklädda försvararna växte till jättar på Ullevi. Inhopparen Hannes Stiller var nära att nicka in en reducering i den 78:e minuten men Kasper Hämäläinen var ännu närmare en utökning av 3-0-ledningen. En frustrerad Tobias Hysén försökte ordna en straffspark och dök graciöst sedan han stött emot Joel Riddez. Belöningen blev endast ett gul kort.

Djurgården magiska kväll var inte över än. Inhopparen Oremo var rena kvicksilvret när han precis hann upp bollen på den förlängda mållinjen. Inspelet till Philip Hellquist var lysande och U21-landslagsmannen kunde fastställa det smått sensationella slutresultatet framför ett tusental röststarka djurgårdssupportrar på kortsidan.

– Fantastiskt att få göra lite mål, nu kom allting på en gång. Vi har satt grunderna och fått lite flow i vårt spel. I första halvlek vet jag inte om vi har något mer avslut än de vi gör mål på, men efter att vi sparkat in de två första målen är det ganska lätt att spela fotboll. Den här segern behövde våra spelare men också hela djurgårdsfamiljen, sa DIF-managern Magnus Pehrsson till Canal Plus.

David Bogerius

Göteborg – Djurgården 0-4 (0-2)
(25) 0-1 Christer Youssef
(42) 0-2 Mattias Jonson
(59) 0-3 Kasper Hämäläinen
(87) 0-4 Philip Hellquist
Publik: 10 892

Djurgårdens lag: Pa Dembo Touray – Emil Bergström, Joona Toivio, Jani Lysski, Joel Riddez (k)  –  Philip Hellquist, Daniel Sjölund, Kasper Hämäläinen, Sebastian Rajalakso (Petter Gustafsson, 85) – Christer Youssef (Johan Oremo, 73), Mattias Jonson (Kennedy Igboananike, 60)
Ej inbytta: Joel Perovuo, Joakim Alriksson

Varningar DIF: Joel Riddez, Daniel Sjölund
Domare: Tobias Mattsson
Skott: 10-12
Skott på mål: 6-6
Hörnor: 5-4
Frisparkar: 9-9
Bollinnehav: 55-45

 

 • Anonym

  SÅ JÄKLA UNDERBART! <3

 • Anonym

   Fy fan så lycklig jag är!

 • Anonym

  tack så mycket tack tack

 • Anonym

  Vårt kära DIF for iväg på maxlöpningar i 85e minuten, där snackar vi hjärta. Fortsätt kriga såhär i varje match så vänder det, FORZA.

 • Anonym

  Ganska viktigt! desto viktigare match mot Syrianska på söndag… KÄMPA!

  • Fredrik Stockborg

   Måndag spelas matchen… på Råsunda. Forza DIF!

 • Anonym

  Tack så mycket för det, underbar kväll! Älska DIF, hata touma, hata svff/råsunda

 • Pingback: Magisk måndag i Göteborg | Lågoddsare

 • Anonym

  En så otroligt viktig och härlig seger! Idag jobbade alla
  för varandra och MP lyckades verkligen med laguttagningen.  Lyyski och Jonson istället för Gale och
  Kennedy var precis den justering som behövdes. Lyyski var sjukt bra idag! Vill
  också framhålla Dembo som verkligen var stabil i luftrummet och såg väldigt
  koncentrerad ut. Må detta vara vändningen.

 • Anonym

  Härligt Djurgårn! Vi ger aldrig upp!

 • Anonym

  Underbart DIF..nu visade ni var DIF-hjärtat sitter..den här inställningen mot BK Kebab & de blir tvåsiffrigt..UNDEBAAAAAAAAAAAART!

 • Anonym

  Jag tror att Mattias Jonsson och Jani Lyyskis närvaro i startelvan var otroligt viktig idag. Det må finnas andra bra spelare i truppen, men just de här två grabbarna har LEDAREGENSKAPER! Något som de andra saknar. De ger vinnarskallen och järnkaminsandan ett ansikte.

  Tack för idag DIF, det här var alldeles underbart. Christers 1-0 var ren poesi.

 • Anonym

  Det finns en gud och han heter Jonson!

 • http://www.facebook.com/Phajloep Philip Lindh

  Åh en sådan härlig dag, för DJURGÅRN VANN IDAG! :D :D <3

 • Anonym

  Hes men nöjd häller jag upp en porlande, skummande dryck och brottas med frugan, som undrat var blixten slog ned.
  Som vi har längtat, vi i DIF-familjen, och nu förlöstes en ny upplaga av vårt lag.
  Ingenting är perfekt, men strunt i några felpassningar, ty idag var det kraft och glöd och saabturbo i agerandet. Lyyski en bjässe, Riddez på gång framåt, Jonsson 1+1 och Youssef där han hör hemma. Sjölund borta nästa match – in med Alriksson från start!
  Finns det mer skumpa?

 • Anonym

  fy faaan vad skönt, hela laget visar vilket jävla DIF-hjärta vi har. Syrianska nästa. kom igen DIF!!!!!

 • Anonym

  LYSANDE COACHNING AV MP.

  Youssef-Jonson start med Oremo/Kennedy som inhopp och ett ramstarkt försvar,svårare är det inte att ta en 3:a =rätt inställning och coachning. Oremos inhopp luktar fler 3:or och Jonson har kvar bitar av stort spel,när han vill och är skadefri ,fortsätt med det, för med den här inställ- ningen går inte något lag  i årets allsvenska säker. Bättre eller särskilt märkvärdigare är inte lagen

 • Pingback: IFK GÖTEBORG – DJURGÅRDENS IF 0-4 !!!! « DJ Jens

 • Anonym

  Varför finns inte målen på DIF-TV, eller letar jag så dåligt?

  • http://dif.se/members/peder/ peder

   Du hittar målen och några andra sevärda matchsituationer i programmet ”Dagen Efter IFK Göteborg”.