4-0 mot Göteborg följdes av 3-0 mot Syrianska på måndagskvällen. Efter 7-0 på de två senaste matcherna finns det gott om hopp för Stockholms stolthet.

Djurgården – Syrianska var ytterligare en “sexpoängsmatch” och kanske var det därför som matchen inleddes stirrigt med mängder av felpass. När Sharbel Touma serverades ett par riktigt fina lägen av DIF-försvaret (!) var ett syrianskt ledningsmål inte alls långt borta. Blåränderna klarade sig lyckligtvis från ett tidigt underläge, fick ordning på nerverna och kunde i stället etablera spel på Syrianskas planhalva.

Det handlade mest om Philip Hellquist, Christer Youssef och Mattias Jonson och det var också denna trio som ordnade Djurgårdens ledningsmål i den 14:e minuten. Jonsons skickliga lobbpassning öppnade för Philip Hellquist, men U21-landslagsmannens avslut blev till en framspelning. Christer Youssef befann sig på rätt plats och kunde stöta in 1-0.

Den aktive Youssef togs liksom Jonson hårt och fick syna Råsundas gräsmatta lite närmare vid flera tillfällen. Ibland blåste domaren Martin Ingvarsson för frispark, ibland inte.

– Det var mycket kamp. Vi försökte straffa dem i backlinjen men fick inte så mycket ytor att jobba på. Syrianska försöker rulla boll och är lite naiva så vi försöker ställa om snabbt, sa Christer Youssef i halvtid till Canal Plus.

Djurgårdens gick till pausvila med en 1-0-ledning som kunde ha varit större. Tack vare flera centralt erövrade bollar skapade hemmalaget stundtals ett visst tryck på offensiv planhalva. Sebastian Rajalakso hade den bästa möjligheten sedan han passerat högerbacken Isa Demir med bollen i behåll, men skottet blev misslyckat.

DIF-managern Magnus Pehrsson saknade den avstängde mittfältskreatören Daniel Sjölund från start och blev dessutom av med Joel Riddez efter en dryg halvtimme. Lagkaptenen tvingades bryta på grund av skada och ersattes av Petter Gustafsson. Syrianskas frånvarolista var betydligt längre då bland andra Peter Ijeh, Johan Arneng, Abgar Barsom och Suleyman Sleyman saknades. Dessutom tvingades både David Durmaz och Anders Bååth bryta matchen.

Syrianska lyckades flytta upp spelet något efter paus, men trots att Djurgården började halvleken blekt skapades inga hetare kvitteringschanser. Matchens avgörande föll i den 65:e minuten när Mattias Jonson än en gång tog framspelarens roll och, med lite tur, levererade bollen till Christer Youssef. Syrianskas mittback Omar Jawo gjorde ner Youssef i straffområdet vilket fick konsekvenser i form av ett rött kort för Jawo och straff för Djurgården. Joona Toivio var iskall när han slog straffsparken mitt i målet, men hade inte Christian Frealdsson chansat åt vänster hade han räddat mycket enkelt.

Med 2-0 och en man mer på planen fick Djurgården en behaglig sista halvtimme på Råsunda. Trots fortsatta brister i passningsspelet kunde ledningen utökas till 3-0 i minut 74. Inhopparen Petter Gustafsson gjorde kvällens snyggaste mål när han skruvade in bollen i Frealdssons bortre hörn.

8149 åskådare inklusive statsministern och hans dotter kunde konstatera att Djurgården vann rättvist och klättrade upp till kvalplatsen i den allsvenska tabellen.

– Vi har fått ordning på försvarsspelet samtidigt som vi gör en bra arbetsinsats och har blivit effektiva. Vi satte dit chanserna mot Göteborg och vi satte dit dem idag, det är skillnaden mot förut, sa DIF-managern Magnus Pehrsson efter 7-0 på två matcher.

David Bogerius

Djurgården-Syrianska 3-0 (1-0)
(13) 1-0 Christer Youssef
(69) 2-0 Joona Toivio (straff)
(74) 3-0 Petter Gustafsson

Publik: 8149
Domare: Martin Ingvarsson

Djurgårdens lag: Pa Dembo Touray – Kebba Ceesay, Jani Lyyski, Joona Toivio, Joel Riddez (Petter Gustafsson, 32) – Philip Hellquist, Kasper Hämäläinen, Emil Bergström, Sebastian Rajalakso – Mattias Jonson (Kennedy Igboananike, 71), Christer Youssef (Joel Perovuo, 86)

Kvar på bänken: Tommi Vaiho, Gale Agbossoumonde, Joakim Alriksson, Johan Oremo

Avslut: 10-8
Avslut på mål: 7-3
Hörnor: 4-3
Frisparkar 10-10
Bollinnehav: 55-45