Tre sköna mål, tre sköna DIF-poäng

4-0 mot Göteborg följdes av 3-0 mot Syrianska på måndagskvällen. Efter 7-0 på de två senaste matcherna finns det gott om hopp för Stockholms stolthet.

Djurgården – Syrianska var ytterligare en ”sexpoängsmatch” och kanske var det därför som matchen inleddes stirrigt med mängder av felpass. När Sharbel Touma serverades ett par riktigt fina lägen av DIF-försvaret (!) var ett syrianskt ledningsmål inte alls långt borta. Blåränderna klarade sig lyckligtvis från ett tidigt underläge, fick ordning på nerverna och kunde i stället etablera spel på Syrianskas planhalva.

Det handlade mest om Philip Hellquist, Christer Youssef och Mattias Jonson och det var också denna trio som ordnade Djurgårdens ledningsmål i den 14:e minuten. Jonsons skickliga lobbpassning öppnade för Philip Hellquist, men U21-landslagsmannens avslut blev till en framspelning. Christer Youssef befann sig på rätt plats och kunde stöta in 1-0.

Den aktive Youssef togs liksom Jonson hårt och fick syna Råsundas gräsmatta lite närmare vid flera tillfällen. Ibland blåste domaren Martin Ingvarsson för frispark, ibland inte.

– Det var mycket kamp. Vi försökte straffa dem i backlinjen men fick inte så mycket ytor att jobba på. Syrianska försöker rulla boll och är lite naiva så vi försöker ställa om snabbt, sa Christer Youssef i halvtid till Canal Plus.

Djurgårdens gick till pausvila med en 1-0-ledning som kunde ha varit större. Tack vare flera centralt erövrade bollar skapade hemmalaget stundtals ett visst tryck på offensiv planhalva. Sebastian Rajalakso hade den bästa möjligheten sedan han passerat högerbacken Isa Demir med bollen i behåll, men skottet blev misslyckat.

DIF-managern Magnus Pehrsson saknade den avstängde mittfältskreatören Daniel Sjölund från start och blev dessutom av med Joel Riddez efter en dryg halvtimme. Lagkaptenen tvingades bryta på grund av skada och ersattes av Petter Gustafsson. Syrianskas frånvarolista var betydligt längre då bland andra Peter Ijeh, Johan Arneng, Abgar Barsom och Suleyman Sleyman saknades. Dessutom tvingades både David Durmaz och Anders Bååth bryta matchen.

Syrianska lyckades flytta upp spelet något efter paus, men trots att Djurgården började halvleken blekt skapades inga hetare kvitteringschanser. Matchens avgörande föll i den 65:e minuten när Mattias Jonson än en gång tog framspelarens roll och, med lite tur, levererade bollen till Christer Youssef. Syrianskas mittback Omar Jawo gjorde ner Youssef i straffområdet vilket fick konsekvenser i form av ett rött kort för Jawo och straff för Djurgården. Joona Toivio var iskall när han slog straffsparken mitt i målet, men hade inte Christian Frealdsson chansat åt vänster hade han räddat mycket enkelt.

Med 2-0 och en man mer på planen fick Djurgården en behaglig sista halvtimme på Råsunda. Trots fortsatta brister i passningsspelet kunde ledningen utökas till 3-0 i minut 74. Inhopparen Petter Gustafsson gjorde kvällens snyggaste mål när han skruvade in bollen i Frealdssons bortre hörn.

8149 åskådare inklusive statsministern och hans dotter kunde konstatera att Djurgården vann rättvist och klättrade upp till kvalplatsen i den allsvenska tabellen.

– Vi har fått ordning på försvarsspelet samtidigt som vi gör en bra arbetsinsats och har blivit effektiva. Vi satte dit chanserna mot Göteborg och vi satte dit dem idag, det är skillnaden mot förut, sa DIF-managern Magnus Pehrsson efter 7-0 på två matcher.

David Bogerius

Djurgården-Syrianska 3-0 (1-0)
(13) 1-0 Christer Youssef
(69) 2-0 Joona Toivio (straff)
(74) 3-0 Petter Gustafsson

Publik: 8149
Domare: Martin Ingvarsson

Djurgårdens lag: Pa Dembo Touray – Kebba Ceesay, Jani Lyyski, Joona Toivio, Joel Riddez (Petter Gustafsson, 32) – Philip Hellquist, Kasper Hämäläinen, Emil Bergström, Sebastian Rajalakso – Mattias Jonson (Kennedy Igboananike, 71), Christer Youssef (Joel Perovuo, 86)

Kvar på bänken: Tommi Vaiho, Gale Agbossoumonde, Joakim Alriksson, Johan Oremo

Avslut: 10-8
Avslut på mål: 7-3
Hörnor: 4-3
Frisparkar 10-10
Bollinnehav: 55-45

 • Anonym

  Underbart…jag älskar er allihopa..FORZA!

 • http://www.facebook.com/people/Peter-Hjelm/518017699 Peter Hjelm

  Jäklar vad bra Emil Bergström är, en sann järnkamin!

  Tror nästan jag är kär!

 • Pingback: Tre sköna mål, tre sköna poäng | Lågoddsare

 • http://twitter.com/Eldertrader Johan Åkerberg

  Forza Dif! :)

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000294463320 Simon Öman

  1a halvlek va den sämsta halvleken från klackens sida, den 2a va den bästa vi sett i år! vad en straff kan få fart på publiken.

  FORZA

 • http://profiles.yahoo.com/u/V32A5APENR76K4RUZYJ56D4PLA Calle

  Härligt DIF.
  Däremot undrar jag och säkerligen ett par hundra till vad tanken var att ”stänga eventet” som biljettkassan uttryckte det när man försökte köpa biljett på plats. Eftersom vi inte var ensamma i denna kö tog det lite tid och 19.05, 2 personer före mig, så stängde kassorna försäljningen efter uppmaning från DIF. Ni gick alltså miste om bara i vår kö i runda slängar 20.000:-
  När SVFF i tider som denna utdelar böter för att man numer fjärtar fel borde detta vara ett ytterst välkommet tillskott till kassan. Därför undrar jag, och säkerligen ett par till, hur tänkte ni där DIF?

  Nu blev det att avnjuta matchen på O’Learys där visserligen ölen är bättre än diskvattnet som serveras på Råttsunda, men det är ju fortfarande inte samma känsla som att vara på plats för härliga Djurgården…

 • Anonym

  Det ser bättre ut på pappret än vad som presteras på gräset. 7-0 på två matcher är mumma för måns, men dagens spelmässiga insats i offensiven är långt ifrån den dif-kvalitet jag vill se.
  Vi är i första hand ett destruktivt lag och det må vara gott för Pa Dembo, men vi fotbollsälskare längtar efter lir framåt. Det är stundtals patetiskt att skåda hur bollen efter tio backpassningar försiktigt felpassas framåt och vi får tokförsvara igen och allting upprepas.
  Våra pass på offensiv planhalva är till 95% bedrövliga och utan einsteinvibbar. Snilleblixtar och oväntade manövrar är sällsyntare än älgar på Stureplan. Vår anfallsmetod består av att löpa med bollen tills vi krockar med en motståndare, ofta med frispark emot.
  Med Sjölund avstängd trodde jag att Alriksson skulle få chans till ett genombrott, men icke.
  Så illa som han matchas är han snart uppköpt av någon manager med sinne för talanger.
  Vi behöver spelare som brinner av anfallslusta, som älskar att ha boll och därför ständigt gör sig spelbara. Många sådana playmakers! Nu har Kasper förvandlats till städgumma och hans passningsfacit är 98% snett bakåt, vilket gör mig ledsen in i själen. Vårt offensiva mittfält i dagens läge måste vara Sjölund, Kasper och Alriksson med någon städvillig tomte bakom. Oremo och Jonson/Kennedy som spetsar. Sätt sen Lyyski och Kebba på bredsidesträning ett par veckor, så har vi ett mittenlag innan augusti. Petter G var härlig att se framåt idag! Rosor!

 • Pingback: Tre sköna mål, tre sköna DIF-poäng | Lågoddsare

 • http://www.facebook.com/people/Lotus-Öjemark-Anderson/1604409005 Lotus Öjemark Anderson

  vi älskar er <3

 • Anonym

  Raja gör ÄNNU en strålande match. Fan vad han krigar. Håller fast vid att han är vårens viktigaste spelare.

 • Pingback: Vi älskar DIF & MATTIAS JONSON ! « DJ Jens