DIF tog tredje sin tredje raka seger när Örebro SK besegrades på Behrn Arena med 2-1. Med var sitt mål såg Joona Toivio och Kasper Hämäläinen till att fixa tre nya poäng och första bortasegern mot ÖSK sedan 2004.

Djurgården ställde upp utan halvskadade Joel Riddez som fanns med i truppen men inte på planen. Petter Gustafsson ersatte på vänsterbacken och Joona Toivio tog hand om kaptensbindeln i en match mellan allsvenskans två formstarkaste lag.

Första halvleken blev mycket händelserik och intensiv. Örebro inledde bäst och skapade ett visst tryck under de första 10 minuterna med en del halvfarliga avslut, men det var Djurgården som hade den första riktig heta chansen i 12:e minuten. Petter Gustafsson slog ett inlägg från vänsterkanten som Philip Hellquist mötte på volley vid bortre stolpen, dessvärre fick Philip ingen riktig ren träff i avslutet.

Det här blev inledningen på en bra DIF-period. I 20:e minuten var sedan Philip Hellquist på nytt framme och var ytterst nära ett ledningsmål när han i ett bra läge försökte vinkla in ett instick från Mattias Jonson, bollen gick dock precis utanför. Istället var det ÖSK som skulle ta ledningen. Det ständiga orosmomentet Valdet Rama sköt ett skott i 28:e minuten som studsade stolpe/stolpe/ut och när returen sedan landade hos Fredrik Nordback  fick Kebba Ceesay bollen på handen när Nordback försöker passera honom. En diskutabel straffsituation men Jonas Eriksson valde att peka på straffpunkten och Paulinho slog in 1-0 bakom en chanslös Pa Dembo Touray.

Men repliken skulle komma fyra minuter senare. Efter en hörna från Sebastian Rajalakso hamnade bollen till slut hos Joona Toivio som med en mycket elegant konstspark satte kvitteringen. Ett riktigt klassmål av Joona som gjorde sitt tredje mål för säsongen och därmed är uppe i delad skytteligaledning på ett högst oväntat sätt.
- Jag såg bollen dyka upp och försökte få en bra träff. Det blev ett bra tillslag och är nog ett av mina snyggaste mål i karriären, sa Joona till Canal+ angående halvbrassesparken.

Minuten senare skulle domaren Jonas Eriksson på nytt hamna i fokus. Kebba Ceesay drev in i straffområdet gick förbi ex-djurgårdaren Samuel Wowoah som kapade Kebba. Uppenbart för de flesta åskådarna men inte för Jonas Eriksson eller hans assisterande domare som valde att inte agera.  1-1 stod sig sedan halvleken ut och sett till antalet målchanser var det en viss fördel DIF.

Om första halvleken var händelserik blev andra halvleken desto mer händelsefattig. Ett matchavgörande skeende kom dock i 50:e minuten när Philip Hellquist slog ett av många fina inlägg från högerkanten. Inne i boxen dök Kasper Hämäläinen upp och på halvvolley tryckte han kyligt in ledningsmålet i Alvbåges högra burgavel. Därpå excellerade DIF i det som laget haft problem med tidigare. Nämligen att stänga en match och cementera en ledning.
- Vi får dom att spela väldigt långt i stora delar av andra halvlek och vi ligger väldigt rätt. Det gör att våra två forwards jobbar på tre och då kan man lätt räkna ut att vi spelar åtta mot sju längre bak och då blir det ganska lätt, sa Magnus Pehrsson till Canal +.

Örebro neutraliserades effektivt under resten av halvleken, men i 90:e minuten var det ytterst farligt när en slumpboll hamnade framför en fristående Magnus Wikström som helt fri i straffområdet sköt mitt på Dembo som säkert greppade bollen. DIF hade också en del farliga omställningar i slutet men målskörden stannade vid två mål den här gången. Resultatet gjorde att domare Jonas Eriksson slapp  bli omdiskuterad och istället kunde en stor mängd tillresta DIF-supportrar glädjas åt tredje trepoängaren på raken.

Örebro-Djurgården 1-2 (1-1)
(27) 1-0 Paulinho (straff)
(33) 1-1 Joona Toivio
(50) 1-2 Kasper Hämäläinen

Publik: 8912
Domare: Jonas Eriksson

Djurgårdens lag: Pa Dembo Touray – Kebba Ceesay, Jani Lyyski, Joona Toivio, Petter Gustafsson – Philip Hellquist, Kasper Hämäläinen, Daniel Sjölund (Emil Bergström, 82), Sebastian Rajalakso – Mattias Jonson (Kennedy Igboananike, 60) , Christer Youssef (Calle Björk, 90)

Kvar på bänken: Tommi Vaiho, Joel Riddez,Gale Agbossoumonde, Joakim Alriksson

Avslut: 12-10
Avslut på mål: 5-5
Hörnor: 4-4
Frisparkar: 10-8
Bollinnehav: 61-39

Text: Peder Ernerot
Foto: Hamid Shokatyan

Fortsatt segertåg mot Häcken på söndag? Köp biljett till matchen här