Oavgjord underhållning på Stadion

Djurgårdens segersvit tog slut på måndagskvällen. 9385 åskådare fick se Helsingborg ta med sig en poäng hem till Skåne efter 1-1 (1-0) i en underhållande match.

De serieledande gästerna hade mest boll i första halvlek, ett bollinnehav på 58 %, utan att skapa de riktigt heta målchanserna. I stället var det formstarka Djurgården, med fyra raka segrar, som tog ledningen. Daniel Sjölunds vänsterinlägg missades grovt av HIF-backen Peter Larsson och gick fram till en omarkerad Philip Hellquist. U21-landslagsmannen hade inga problem med att stöta bollen över mållinjen och gav därmed Djurgården ledningen i den 37:e minuten.

Dryga minuten innan målet borde de blårandiga dessutom haft en straffspark. Peter Larsson siktade möjligen på bollen men träffade Mattias Jonsons smalben i straffområdet. Jonson föll men domaren Markus Strömbergsson kan inte sorteras in under etiketten hemmadomare. Storpubliken på Stadion applåderade inte domaren men väl sitt hemmalag med rätta. Försvarsspelet hade fungerat i det närmaste fläckfritt och anfallsspelet var ofta fyllt av energi även om det bara blev två skott på mål.

– Den första halvleken är jämn men vi har de heta chanserna och blir berövade på en straff, sa DIF-managern Magnus Pehrsson och fick medhåll av HIF:s tränare Conny Karlsson:

– Det var en väldigt bra fotbollsmatch med hög intensitet. Djurgården ville lite mer och var aggressivare än oss i första halvlek.

Även den andra halvleken bjöd på fin fotbollsunderhållning. Helsingborg behöll sitt övertag i bollinnehavet men behövde en snabb spelomställning för att få till en kvittering efter 70 minuter. Mattias Lindströms inlägg träffade Rasmus Jönssons panna men Pa Dembo Touray var med på noterna. På returen hann emellertid skyttekungen Alexander Gerndt först och skickade in 1-1-målet. I det läget av matchen var Djurgården ganska kraftigt tillbakapressat.

– Helsingborg var mycket bättre än oss då. Det är det bästa och snabbaste lag vi mött sedan jag tog över, sa Pehrsson.

Djurgården såg tröttkört ut efter målet men lyckades mobilisera kraft under matchens slutskede och jämnade ut spelet. 1-1 blev ett rättvist slutresultat i en bra allsvensk match. Det blev även 1-1 i uteblivna straffsparkar sedan Ardian Gashi stoppats av Kebba Ceesays utsträckta ben i straffområdet.

– En poäng borta mot ett formstarkt Djurgården är OK, sa Conny Karlsson och tillade:

– Vi syns på Olympia om en vecka.

David Bogerius

Djurgården – Helsingborg 1-1 (1-0)
(22) 1-0 Philip Hellquist
(69) 1-1 Alexander Gerndt
Publik: 9385
Domare: Markus Strömbergsson
Varningar DIF: Daniel Sjölund, Petter Gustafsson

Djurgårdens lag: Touray – Ceesay, Lyyski, Toivio, Riddez (k) – Hellquist (Gustafsson, 82), Hämäläinen, Sjölund, Rajalakso – Youssef (Igboananike, 73), Jonson (Oremo, 61)
Ej inbytta: Vaiho, Bergström, Perovuo, Agbossoumonde

Bollinnehav: 41-59
Avslut: 7-12
Avslut på mål: 2-6
Frisparkar: 11-13
Hörnor: 2-11
Offside: 8-1
Varningar: 2-2

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1561266512 Marcus Andersson

  Kasper och Joona ska ju ha Nobelpriset i ”jävla anama” iallafall!

 • Pingback: Underhållande och oavgjort på Stadion | Lågoddsare

 • Anonym

  Det är ingen skam att få ett poäng mot HIF. Det är helt klart Allsvenskans bästa lag(denna säsongen).

  Vi tappade mer och mer speciellt efter Jonson gick ut. Han tillför en helt annan dimension i spelet med sin klokhet. Inget ont om Oremo som verkar på gång men Jonsons rutin går inte att ta miste på. 

 • Pingback: Oavgjord underhållning på Stadion | Lågoddsare

 • http://www.facebook.com/alexander.gjorup Alexander Gjörup

  den svenska domarkåren håller så sjukt låg nivå, 

  fyfan säger jag bara!…

  Skönt dock att se DIF kämpa och stå upp mot hif .

 • Pingback: Underhållande och oavgjort på Stadion | Djurgården Fotboll

 • Anonym

  SMÅ DETALJER I ETT LAGBYGGE.

  Oavgjort mot seriens topplag är inte det okej? Handen på hjärtat det måste det väl vara, eller..
  säg så här, 1-0 gick förbi två försvarare och Hellquist kunde knappast missa, 1-1 föregicks av  en ganska lam nick som motades bort  av Dembo till en närmast obevakad Gerndt. Får mig att tänka vad hade Isaksson gjort, klistrat bollen? små detaljer som sagt vad gäller en  poäng eller tre.

  • Anonym

   (Vad hade Markus Karlsson gjort, markerat Gerndt?)

 • Anonym

  Varför gör vi så skrala andra halvlekar när vi leder efter första? Första var mer än godkänd som lag även om vi har vissa spelevinkar som inte alls når upp till allsvensk klass. Andra halvlek slår vi av turbon, ja hela kraftpaketet och joggar omkring utan att få slag på en enda rödblå. Är det orken eller inställningen? Vi måste ha folk som kan etablera spel på motståndarnas planhalva så att skåningarna får jaga och vi kan vila oss via ett tryggt passningsspel inom laget. Nu slår vi desperat långt och snett och får anfallsvåg efter anfallsvåg emot oss tills vi backar ner a la handbollsförsvar. Vansinne!!! Fortfarande har vi ett helt undermåligt passningsspel. Bredsidorna missar målet med horribla meter, Lyyski gick upp med bra speed och avslutade med att ge bort den till en kontring. Annars är den karl´n en kämpe vi behöver, men slit av honom bollen om han verkar vilja bli kreativ! Youssef sliter och kämpar/irrar omkring och får ut katastrofalt lite av sitt spel. Vi har bättre kort f. n. Philip gör ett och annat mål – gott, men skapar inget själv. Hans och Kebbas försök att stillastående gestalta dribbelkungar visar på dålig självinsikt – döende elefanter dansar bättre breakdance än våra två snubbelproffs ”gör sin gubbe”! Riddez offensiva kraft måste ha glömts kvar i Norge, en svag tvåa i betyg. Helt klart skulle vi ha haft en straff när Jonsson manglades och Kebbas kapning var fair – spel på boll. Retur på Olympia – vågar man titta?

  • Anonym

   Men gnäll lite mer, verkligen kul inlägg att läsa, ehhh…

   • Anonym

    Ja, du, DIF123, som djurgårdare sen över 50 år så känns det viktigare att sätta på sig de objektiva glasögonen i st f de rosaskimrande. Ingen har varit mer positiv och himlastormande glad än jag när vi dominerat matcher och liga och underhållit publiken med magiskt spel. Nu är situationen dessvärre betydligt kärvare (och har varit så i flera år). Spelet och spelarna har tydliga drag av amatörmässighet, som måste OCH KAN tränas bort till en del. Dock inte hos alla. Vi måste få till  förstärkningar till hösten, om vi återigen ska charma Sverige med fin fotboll och slippa kämpa i träsket för att undvika nedflyttning. I ett sådant läge hjälper det inte att okritiskt bröla Forza DIF i alla lägen – det måste till en analys och förslag på kreativa förbättringar, som ibland kan bestå av sågningar av både spelare och taktik. Trots 1-1 mot HIF.
    Jag älskar DIF av hela mitt hjärta, men min kärlek innefattar också vacker fotboll. 
    För att vara helt nöjd behöver jag beskåda båda dessa storheter.

    • Anonym

     Du sågade halva startelvan och allt de företog sig, efter en oavgjord match mot serieledarna. Har du kort minne eller? Redan glömt hur det såg ut för ett par veckor sen?

     Jag håller med om att andra halvlek var värdelös men tycker att det är jävligt orättvist och korkat att såga som du gör. Var det du som kritiserade Dembo förut eller? Hehe…

     Jag tror helt enkelt att vi drog oss tillbaka för tidigt. Man slutar inte spela och går in för att bevaka en 1-0-ledning när det är typ 35 min kvar. Det är galet. Har dock sett dessa tendenser i tidigare matcher också. Våga fortsätta spela!!

     Sen hänger det väl ihop med att Jonson gick ut och att Helsingborg är ett j-la bra lag.

     • Anonym

      DIF123, vi vill väl båda att DIF ska klättra i tabellen och prestera allt bättre fotboll? Då krävs att man noga studerar varje spelare med kritiska ögon och ibland blir resultatet att några faktiskt inte håller allsvensk klass. De håller inte allsvensk klass bara för ett oavgjort resultat mot serieledarna. 1-1 var en kollektiv bragd, men inte alla bidrar lika mycket och några innebär t.o.m en försvagning av lagets insats. Utbytta skulle de ge förutsättningar för en starkare insats. Eftersom Magnus P själv är inne på förstärkningar i framtiden (i sommar?) så delar han säkert denna uppfattning.
      Jag har sett varje minut av lagets samtliga matcher under många år och tycker mig ha en viss förmåga till ”förstå-sig-på” efter 25 år som aktiv fotbollsspelare med några år i allsvenskan. De spelare jag kritiserar (inte halva laget) och vill bänka har haft oändligt många matcher på sig för att bevisa sin storhet utan att lyckas. Det handlar inte om någon snabb sågning efter en misslyckad passning/match utan om en lång och tålmodig granskning av den enskilde spelarens prestationer. Att spela allsvenskt är idag ett professionellt åtagande eller ett privilegium – i båda fallen ställs höga krav på motprestation och någon sentimentalitet finns det inte plats för. Klubbens existens beror i mångt och mycket på prestationen på planen och då ska spelarnas prestanda vägas på guldvåg match efter match. Likaså har vi i publiken (vi klubbmedlemmar och aktieägare) en skyldighet att uttrycka våra åsikter om verksamheten. Vi har självklart rätt att få vettig valuta för det kapital vi har investerat och kommer att fortsätta att investera i vår kära klubb. Vi vill inte se den gå åt fanders! Därför brölar jag inte Forza DIF i alla lägen …

    • http://www.facebook.com/OmzeB Omar Sallah

     aa, säg till hur hela laget betett säg, från målvakten till den sista avbytaren..

 • Pingback: Tvärstopp för DJURGÅRN mot HELSINGBORG ! « DJ Jens