Djurgårdens segersvit tog slut på måndagskvällen. 9385 åskådare fick se Helsingborg ta med sig en poäng hem till Skåne efter 1-1 (1-0) i en underhållande match.

De serieledande gästerna hade mest boll i första halvlek, ett bollinnehav på 58 %, utan att skapa de riktigt heta målchanserna. I stället var det formstarka Djurgården, med fyra raka segrar, som tog ledningen. Daniel Sjölunds vänsterinlägg missades grovt av HIF-backen Peter Larsson och gick fram till en omarkerad Philip Hellquist. U21-landslagsmannen hade inga problem med att stöta bollen över mållinjen och gav därmed Djurgården ledningen i den 37:e minuten.

Dryga minuten innan målet borde de blårandiga dessutom haft en straffspark. Peter Larsson siktade möjligen på bollen men träffade Mattias Jonsons smalben i straffområdet. Jonson föll men domaren Markus Strömbergsson kan inte sorteras in under etiketten hemmadomare. Storpubliken på Stadion applåderade inte domaren men väl sitt hemmalag med rätta. Försvarsspelet hade fungerat i det närmaste fläckfritt och anfallsspelet var ofta fyllt av energi även om det bara blev två skott på mål.

– Den första halvleken är jämn men vi har de heta chanserna och blir berövade på en straff, sa DIF-managern Magnus Pehrsson och fick medhåll av HIF:s tränare Conny Karlsson:

– Det var en väldigt bra fotbollsmatch med hög intensitet. Djurgården ville lite mer och var aggressivare än oss i första halvlek.

Även den andra halvleken bjöd på fin fotbollsunderhållning. Helsingborg behöll sitt övertag i bollinnehavet men behövde en snabb spelomställning för att få till en kvittering efter 70 minuter. Mattias Lindströms inlägg träffade Rasmus Jönssons panna men Pa Dembo Touray var med på noterna. På returen hann emellertid skyttekungen Alexander Gerndt först och skickade in 1-1-målet. I det läget av matchen var Djurgården ganska kraftigt tillbakapressat.

– Helsingborg var mycket bättre än oss då. Det är det bästa och snabbaste lag vi mött sedan jag tog över, sa Pehrsson.

Djurgården såg tröttkört ut efter målet men lyckades mobilisera kraft under matchens slutskede och jämnade ut spelet. 1-1 blev ett rättvist slutresultat i en bra allsvensk match. Det blev även 1-1 i uteblivna straffsparkar sedan Ardian Gashi stoppats av Kebba Ceesays utsträckta ben i straffområdet.

– En poäng borta mot ett formstarkt Djurgården är OK, sa Conny Karlsson och tillade:

– Vi syns på Olympia om en vecka.

David Bogerius

Djurgården – Helsingborg 1-1 (1-0)
(22) 1-0 Philip Hellquist
(69) 1-1 Alexander Gerndt
Publik: 9385
Domare: Markus Strömbergsson
Varningar DIF: Daniel Sjölund, Petter Gustafsson

Djurgårdens lag: Touray – Ceesay, Lyyski, Toivio, Riddez (k) – Hellquist (Gustafsson, 82), Hämäläinen, Sjölund, Rajalakso – Youssef (Igboananike, 73), Jonson (Oremo, 61)
Ej inbytta: Vaiho, Bergström, Perovuo, Agbossoumonde

Bollinnehav: 41-59
Avslut: 7-12
Avslut på mål: 2-6
Frisparkar: 11-13
Hörnor: 2-11
Offside: 8-1
Varningar: 2-2