Efter fem raka matcher utan förlust föll Djurgården tungt på Olympia. Serieledande Helsingborg var numret för stort och vann med 3-0 (0-0) efter rena överkörningen i andra halvlek.

De som hävdar att Djurgården inte kan vinna utan Mattias Jonson fick vatten på sin kvarn på måndagskvällen. Jonson spelade 45 minuter innan smärtorna i baksidan av låret tvingade honom att kliva av. Då var ställningen 0-0 med ett klart övertag i vassa målchanser för gästerna. När matchen var slut stod det 3-0 till Helsingborg på resultattavlan.

Det var uppenbart att det var i den första halvleken som Djurgården kunde ha gjort något åt den här matchens utgång. Stockholmarna hade halvlekens två bästa målchanser trots att Helsingborgs övertag i bollinnehavet var stort. Det första läget brände Mattias Jonson då nicken på Petter Gustafssons strålande inlägg blev felriktad. Vid den andra möjligheten var Jonson i framspelarens roll medan Sebastian Rajalakso avslutade. En frispelad Rajalakso uppvaktades hårt i ryggen men fick iväg bollen, dock inte bättre än att Pär Hansson i HIF-målet kunde rädda.

Precis som i mötet mellan lagen på Stadion för en vecka sedan hade Djurgården linjedomarnas beslut mot sig under hela matchen. De flesta avvinkningarna för offside var hårfina och några av dem ytterst tveksamma. Dessutom missades ett par klara DIF-hörnor. Som om motståndet inte var tillräckligt tufft.

Djurgården inledde sin ovana troget den andra halvleken svagt och tappade kontrollen totalt under fem minuter. Det räckte tyvärr för att hemmalaget skulle gå från 0-0 till 2-0. Rasmus Jönsson frispelade elegant Alexander Gerndt till 1-0 och några minuter senare dundrade Ardian Gahsi in tvåan. Magnus Pehrsson kan inte varit allt för nöjd med sina spelares agerande i samband med 2-0-målet. Först slog Pa Dembo Touray bollen till hörna i stället för att plocka upp den, sedan såg ett par blårandiga spelare oroväckande passiva medan Gashi fick ladda för ett otagbart skott.

Utan Jonson med 0-2 i baken var Djurgården ett slaget lag i Helsingborg. När Christoffer Andersson ökade på till 3-0 i matchens slutskede skrek DIF-försvaret förgäves efter offside.

För Pehrsson och Djurgården gäller det att visa att måndagens insats var en tillfällighet snarare än starten på en ny trend. I nästa omgång på lördag väntar Mjällby hemma på Stockholms stadion.

Johan Oremo var med i Helsingborg men ströks ur laguppställningen efter ett test på uppvärmningen:

– Jag känner av mitt knä igen. Det är förmodligen bara en överansträngning men det är för jäkla tråkigt att inte kunna spela.

David Bogerius

Helsingborg – Djurgården 3-0 (0-0)

1-0 (49) Gerndt
2-0 (54) Gashi
3-0 (84) Andersson
Publik: 13245
Domare. Stefan Johannesson
Varningar DIF: Ceesay, Hellquist

Djurgårdens lag: Touray – Ceesay (Björk, 84), Lyyski, Toivio, Gustafsson – Hellquist, Sjölund, Hämäläinen, Rajalakso (Riddez, 65) – Youssef, Jonson (Igboananike, 45)

Ej inbytta: Vaiho, Agbossoumonde, Perovuo, Begrström

Avslut: 13-5
Avslut på mål: 5-2
Hörnor: 5-3
Frisparkar: 16-7
Bollinnehav: 53-47
Offside: 3-5