Överkörda på Olympia

Efter fem raka matcher utan förlust föll Djurgården tungt på Olympia. Serieledande Helsingborg var numret för stort och vann med 3-0 (0-0) efter rena överkörningen i andra halvlek.

De som hävdar att Djurgården inte kan vinna utan Mattias Jonson fick vatten på sin kvarn på måndagskvällen. Jonson spelade 45 minuter innan smärtorna i baksidan av låret tvingade honom att kliva av. Då var ställningen 0-0 med ett klart övertag i vassa målchanser för gästerna. När matchen var slut stod det 3-0 till Helsingborg på resultattavlan.

Det var uppenbart att det var i den första halvleken som Djurgården kunde ha gjort något åt den här matchens utgång. Stockholmarna hade halvlekens två bästa målchanser trots att Helsingborgs övertag i bollinnehavet var stort. Det första läget brände Mattias Jonson då nicken på Petter Gustafssons strålande inlägg blev felriktad. Vid den andra möjligheten var Jonson i framspelarens roll medan Sebastian Rajalakso avslutade. En frispelad Rajalakso uppvaktades hårt i ryggen men fick iväg bollen, dock inte bättre än att Pär Hansson i HIF-målet kunde rädda.

Precis som i mötet mellan lagen på Stadion för en vecka sedan hade Djurgården linjedomarnas beslut mot sig under hela matchen. De flesta avvinkningarna för offside var hårfina och några av dem ytterst tveksamma. Dessutom missades ett par klara DIF-hörnor. Som om motståndet inte var tillräckligt tufft.

Djurgården inledde sin ovana troget den andra halvleken svagt och tappade kontrollen totalt under fem minuter. Det räckte tyvärr för att hemmalaget skulle gå från 0-0 till 2-0. Rasmus Jönsson frispelade elegant Alexander Gerndt till 1-0 och några minuter senare dundrade Ardian Gahsi in tvåan. Magnus Pehrsson kan inte varit allt för nöjd med sina spelares agerande i samband med 2-0-målet. Först slog Pa Dembo Touray bollen till hörna i stället för att plocka upp den, sedan såg ett par blårandiga spelare oroväckande passiva medan Gashi fick ladda för ett otagbart skott.

Utan Jonson med 0-2 i baken var Djurgården ett slaget lag i Helsingborg. När Christoffer Andersson ökade på till 3-0 i matchens slutskede skrek DIF-försvaret förgäves efter offside.

För Pehrsson och Djurgården gäller det att visa att måndagens insats var en tillfällighet snarare än starten på en ny trend. I nästa omgång på lördag väntar Mjällby hemma på Stockholms stadion.

Johan Oremo var med i Helsingborg men ströks ur laguppställningen efter ett test på uppvärmningen:

– Jag känner av mitt knä igen. Det är förmodligen bara en överansträngning men det är för jäkla tråkigt att inte kunna spela.

David Bogerius

Helsingborg – Djurgården 3-0 (0-0)

1-0 (49) Gerndt
2-0 (54) Gashi
3-0 (84) Andersson
Publik: 13245
Domare. Stefan Johannesson
Varningar DIF: Ceesay, Hellquist

Djurgårdens lag: Touray – Ceesay (Björk, 84), Lyyski, Toivio, Gustafsson – Hellquist, Sjölund, Hämäläinen, Rajalakso (Riddez, 65) – Youssef, Jonson (Igboananike, 45)

Ej inbytta: Vaiho, Agbossoumonde, Perovuo, Begrström

Avslut: 13-5
Avslut på mål: 5-2
Hörnor: 5-3
Frisparkar: 16-7
Bollinnehav: 53-47
Offside: 3-5

 • http://www.facebook.com/people/Matte-Ohlsson/100001029438624 Matte Ohlsson

  jag tycker inte att Mattias Jonson gör hela DIF men han är viktig för laget. Samtidigt så är han inte 18 år längre, han kanske börjar bli trött? Jag tycker att Djurgården är tillräckligt bra för att klara sig utan Jonson men han bidrar med rutin, erfarenhet, styrka, vilja och smarthet och det är nånting som DIF inte har mycket av. Ska bli intressant och se nästa säsong hur Djurgården klarar sig utan Mattias Jonson.

  Fortsättning följer…

 • Pingback: Överkörda på Olympia | Lågoddsare

 • Anonym

  Tyvärr har vi för dåliga anfallare i dagens trupp. Det är bara Jonson som är tillräckligt bra mot bättre motstånd. När Youssef och Kennedy bildar anfall försämras i stort sett hela laget. Besviken på Kebba, hans varning är inte okej och borde ge böter internt, dessutom var han som vanligt rätt kass. Vill se Sparrdal mot Mjällby men tyvärr kommer det ju inte hända.

  Positivt i misären är Petter Gustafsson. Riddez får nog sitta på bänken ett tag till.

 • Anonym

  Efter förra HIF-matchen skrev jag en bitvis kritisk kommentar (trots 1 pinne). Idag konstaterar vi alla att jag inte var fel ute. Möjligen kan tilläggas att vi konditionsmässigt inte verkar räcka till. Vi gör en hyfsad förstahalva och sen go´natt. I match efter match. I första pressar vi, tacklar och löper som jehun för att i andra halvlek kava runt med rullator och fönstertittarsjuka utan en enda vettig intention när vi någon gång erövrar bollen efter en felstuds. Visst betyder Jonsson en del, men nog ska såna som Kasper och Sjölund kunna leverera en vettig markstickare till forwards på 45 minuter? Tyvärr består vårt gäng av en grå massa av 20-37-åringar som klär sig i fotbollsdräkt, men saknar spetskompetens. Vi har ingen glansfull huvudspelare, ingen fruktad dribbler, ingen skräckinjagande frisparksskytt/skytt, ingen dödsföraktande måltjuv, ingen genial kreatör, ingen tvåfotad evighetsmaskin, ingen klok offensiv back (Petter…?) som alltid är spelbar och kan slå giftiga inlägg. Inte oväntat finns ingen köpglad agentkö utanför vårt kansli, när fönstret öppnar. Varje gång vi skördat framgång har det funnits glimrande plusvarianter i laget. De har härjat iförda fotbollsdräkt trots att det inte alls hade behövts – vi känner igen bollirare på annat än dräkten. Spelsinne, bollträffen, rycket, balansen, auktoriteten, spelglädjen och självförtroendet. Stefan Rehn, Sören Larsen, KimKällström, Tobias Hysén, Andreas Johansson, Sven Lindman och den störste av dem alla – Leif ”Chappe” Eriksson som fick blodet att stelna och sen koka. Utan några spelare med denna kvalitet kommer vi aldrig att stabilisera oss igen på den övre halvan. Vi blir en munsbit för storklubbarna och får slåss med de andra lindansarna.
  Scouta och köp!

 • http://www.facebook.com/people/Karim-Yassine/653079866 Karim Yassine

  tycker
  det är synd att man kan sjunka så mycket på en halvlek, från att vara
  det bättre laget sett de sista 30 minuterna i första halvlek till att
  spela som bajen gör mig gråtfärdig… FAN

 • Anonym

  Fel Joel gick in igår. Det var 2-0, och MP tog en vänsterback in.Förstår inte.Berätta mig inte om taktiska förändringar.Varför Joel P sitter på bänken i varje match?

 • Pingback: Helsingborgs IF – Djurgårdens IF 3-0 (0-0) « DJ Jens

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=666241138 Marius Bjørheim

  hi