Oremo sänkte Mjällby

Det blev tuffare än väntat men till slut blev det en välförtjänt trepoängare för DIF när Mjällby gästade Stockholms Stadion. Johan Oremo iklädde sig matchvinnarrollen för första gången i år och tryckte in matchens enda mål.

På förhand såg det ut som tre hyfsat säkra poäng mot ett formsvagt Mjällby men det dröjde tills den 79:e minuten innan det förlösande segermålet kom. Ett scenario som blev närmast en karbonkopia av förra årets hemmamatch mot listerlänningarna och en skön revansch för den bittra förlusten på Strandvallen tidigare i år.

Djurgården tvingades till en ommöblering i startelvan jämfört med uppställningen mot Helsingborg senast eftersom Sebastian Rajalakso inte kunde komma till spel. Istället flyttade Christer Youssef ner som vänster yttermittfältare och Kennedy Igboananike tog plats på topp bredvid Mattias Jonson.

DIF inledde matchen bäst och ägde den första kvarten. Kennedy hade matchens första riktigt vassa läge i 15:e minuten när Christer Youssef med en elegant volley gav Kennedy ett bra skottläge mitt i boxen. Dessvärre fick Kennedy inte någon riktigt bra träff med vänstern och Mattias Asper kunde plocka skottet relativt enkelt. Christer Youssef var mycket pigg i sin roll på kanten, men tyvärr var olyckan framme när Chrille tvingades till ett byte i 25:e minuten efter att ha landat fel med högerbenet när han sträckte sig efter en boll. Emil Bergström ersatte och gick in på vänsterbacksplatsen, samtidigt som Petter Gustafsson flyttade upp som yttermittfältare.

Bytet innebar ingen avmattning på den blårandiga anstormningen och precis som tidigare under halvleken fortsatte DIF att dominera. Bollinnehavet slutade 62-38 i blårandig favör och det skapades mycket bra lägen, (8-2 i avslut), men dessvärre var det få som ledde till riktigt heta chanser. Mjällbys första riktiga avslut kom först i 40:e minuten, när Tobias Grahn sköt på distans, vilket säger en del om styrkeförhållandena under de inledande 45 minuterna.
– Vi har mycket boll men gör väl inte riktigt det vi har kommit överrens om, att ganska tidigt sätta forwards i arbete. Vi har gjort det 3-4 gånger i halvleken och då har det faktiskt lett till målchanser. Så vi ska vara lite mera direkta och slå deras mittfältare tidigare, sa Magnus Pehrsson till Canal+ i pausen.

Mjällby inledde dock piggare i andra halvleken och i 49:e minuten gjorde Pa Dembo Touray en fin räddning på Tobias Grahns farliga distansskott. Men det var en tillfällig scenförändring och under den följande kvarten följde samma scenario som under den första halvleken. DIF tryckte på men kom inte till några riktigt vassa avslutslägen.

I 63:e minuten var det sedan dags för DIF:s andra byte i matchen. Kennedy fick ge plats för Johan Oremo i ett försök att förändra matchbilden, något som också skulle visa sig vara ett smart drag från MP.

Fyra minuter senare var det många i publiken som ropade på straff när Mattias Jonson gick omkull i straffområdet. En svårbedömd situation där domare Strömbergsson valde att fria och DIF fick jaga vidare efter det logiska ledningsmålet.

Mjällby var dock inte uträknade och i 74:e minuten var Adam Berner mycket nära att chocka hemmapubliken när han frispelad i boxen höll på att tråckla in en boll. Två minuter senare var DIF illa ute igen när Tobias Grahns inlägg passerade anfallande MAIF-spelare med några centimeters marginal.

Men sen var det slut på det roliga för Mjällby. I den 79:e minuten dribblade sig Daniel Sjölund elegant in i straffområdet, slog bollen snett inåt och efter att Philip Hellquist hoppat över den tryckte Johan Oremo in 1-0. Mycket rättvist sett till hela matchen och plötsligt tvingades de mycket defensivt inriktade gulsvarta spelarna att söka sig högre upp i banan. Det blev dock inte mycket till forcering utan blåränderna stängde effektivt igen bakåt och bärgade tre nya viktiga poäng.
– Känslan ute på planen är att vi har matchen, men tempot är väldigt lågt. Mjällby vill inte framåt utan ligger mest och försvarar för att få fasta situationer och lyfta in bollar i straffområdet. Vi gör ingen jättebra match, men vi vinner i alla fall till slut, sa Daniel Sjölund till Canal+ efter slutsignalen.

En seger som innebär att DIF nu klättrar upp till en 10:e plats i tabellen och som ger laget välbehövligt arbetsro inför den tuffa matchen som väntar mot Elfsborg på Borås Arena härnäst.

Peder Ernerot
Foto: Hamid Shokatyan

Djurgården Mjällby 1-0 (0-0)

1-0 (79) Johan Oremo

Publik: 5713
Domare: Martins Strömbergsson
Varningar DIF: Ceesay, Hellquist

Djurgårdens lag: Touray – Ceesay , Lyyski, Toivio, Gustafsson – Hellquist, Sjölund, Hämäläinen, Youssef (Bergström, 25) – Igboananike (Oremo, 63), Jonson (Perovuo, 85)

Ej inbytta: Vaiho, Agbossoumonde,, Alriksson, Sparrdal-Mantilla

Avslut: 11-7
Avslut på mål: 8-3
Hörnor: 4-4
Frisparkar: 8-11
Bollinnehav: 54-46
Offside: 5-1

  • http://www.facebook.com/people/Mostafa-Heidari/100002548122470 Mostafa Heidari

    stort grattis till segern djurgården 

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1375810001 Sebastian Gille-Johnson

    asså 5 713 är inte okej…

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1562550759 Freddy Frazeer Ackren

    Ett jävla skämt. Matchtröjans dag, vilken ska vara en speciell match/dag. Det kommer 5713 och kollar på DIF. DIF är en av Sveriges största klubbar och är i bra form, endast förlust borta mot seriens bästa lag Helsingborg. Asså seriöst, Gävle IF en bondförening hade 7000 mot AIK(nog för att hälften var gnagare) och t.o.m Halmstad Bollklubb får ihop 5800, alltså mera än vad DIF hade. Halmstad ligger sist och har i princip ingen chans att klara sig kvar i Allsvenskan. Det är Stockholm och det är Sveriges huvudstad och det kommer 5713 personer på hemmaplan. Uselt.