Det blev en händelserik match med ett mycket tråkigt avslut när DIF fick åka hem tomhänta från Borås Arena efter förlust med 1-2 mot Elfsborg.

Elfsborg har varit något av en mardrömsmotståndare för DIF de senaste åren. Det var fyra år sedan senaste segern och även den här gången var marginalerna på de gulsvartas sida.

Magnus Pehrsson kunde glädja sig åt att Sebastian Rajalakso var spelklar och tillbaks på sin ordinarie position som vänster yttermittfältare. I övrigt fick han mönstra en startelva utan Joel Riddez (sjuk) och Christer Youssef (knäskadad), vilket innebar att Petter Gustafsson tog hand om vänsterbacksplatsen medan Kennedy Igboananike gjorde Mattias Jonson sällskap på topp.

För Elfsborgs del saknades Anders Svensson och målvakten Jesper Christiansen. Hans ersättare Ante Covic svarade dock för en jätteräddning redan i andra minuten när Mattias Jonson kom helt fri mot honom. Dessvärre kunde Jonson inte få bollen förbi den utrusande Elfsborgmålvakten som styrde bollen till hörna.

Efter det tog dock den väntade offensiven från hemmalaget vid och Elfsborg hade ett tungt tryck under 10 minuter. Men det var DIF som skapade matchens dittills farligaste chans i 12:e minuten när Sebastian Rajalakso gick upp på Kebba Ceesays inlägg och nickade bollen i ribban. Returen gick till Kennedy Igboananike som under press dock inte kunde få skottet på mål.

Fyra minuter senare kom ramträff nummer två när Daniel Sjölund drog ett stenhårt distansskott i ribbans underkant som studsade ner på mållinjen. Än en gång var inte centimetrarna på DIF:s sida när de blårandiga attackerna svepte in mot ett lätt panikslaget gulsvart försvar.

Nu var det DIF för hela slanten och efter att Philip Hellquist så när hade forcerat in en retur på Joona Toivios distansskott i 17:e minuten kom sedan den logiska utdelningen på den efterföljande hörnan. Efter en kort hörnvariant skickade assistmaskinen Daniel Sjölund in bollen till Joona Toivio som kraftfullt nickade in sitt fjärde mål för säsongen.

Strax därefter var det nära ett ytterligare DIF-mål när Kasper Hämäläinen avlossade bössan strax utanför straffområdet men skottet smet precis utanför. Ett chockat Elfsborg försökte sedan jobba sig in i matchen och skapade några hyfsat farliga chanser, men det var blåränderna som fortatte att skapa de riktigt vassa avsluten. I 26:e minuten var det återigen nära efter att Pa Dembo Touray friställt Sebastian Rajalakso med ett av sina patenterade utkast. Raja passade Kennedy som la upp bollen för Mattias Jonson precis utanför straffområdet som dock inte fick ner bollen under ribban.

Det blev ett av Jonsons sista ingripanden i matchen eftersom han tvingades till ett byte i 31:a minuten efter att ha gjort sig illa i en närkamp med Jon Jönsson.
– Det var en duell med Jon Jönsson tror jag och jag fick hans knä på utsidan av låret. Det blev en blödning, en riktig lårkaka, sa Jonson som i alla fall kunde glädja sig åt att det inte var någon av de gamla skadorna.

Johan Oremo började genast värma upp men mera oflyt väntade för Djurgården minuten senare. Pa Dembo Touray räddade först ett distansskott från Jon Jönsson men sedan skallade Daniel Mobaeck in kvitteringen på den efterföljande hörnan bakom en chanslös Dembo.

Under en kort period bedarrade matchen något men i 39:e minuten var det ytterst nära en straffspark för DIF när Kennedy blev frispelad. Ante Covic fick dock fram fingertopparna på bollen när Kennedy försökte runda honom i straffområdet och domaren Martin Ingvarsson var helt korrekt i sin avvinkande bedömning.

Efter den intensiva chanskavalkaden under de inledande 45 minuterna, med 9-3 i avslut för DIF, blev det till slut dags för både spelare och åskådare att pusta ut.
- Vi är oerhört nöjda med vår start av matchen och stora delar av första halvlek där vi fick just den balansen vi ville ha med att vara väldigt aggresiva och sätta deras mittbackar under press, sa Magnus Pehrsson till Canal + i halvtid.

Andra halvleken inleddes sedan betydligt mer trevande än den första och det var först i 52:a minuten som Elfsborgs Andreas Augustsson fick ett bra läge efter ett inlägg från vänster, men Dembo stod rätt och plockade bollen utan problem. I 63:e minuten kom andra halvlekens bästa DIF-chans när Sebastian Rajalakso gav sig ut på en soloraid och drog iväg ett farligt skott som styrde ut till hörna.

Matchen puttrade sedan på i ett böljande ställningskrig men i 72:a minuten var Johan Oremo framme och oroade med ett farligt skott med vänstern efter en fin framspelning av Philip Hellquist. Allt pekade på ett oavgjort slutresultat men Elfsborg är dokumenterat starka i avslutningen av matcherna och i 87:e minuten kom hemmalagets segermål. Stefan Ishizaki lyckades efter en snabb gulsvart spelvändning lite turligt skarva in ett inlägg från högerkanten via Dembos fingertoppar och stolpen.

Djurgården flyttade upp Jani Lyyski under slutforceringen och på matchens sista hörna i 93:e minuten var även Pa Dembo Touray uppe och var nära att nicka in en kvittering. Men marginalerna var inte på blårändernas sida i en match där DIF trots allt stod för en bra insats och definitivt var värda att få med sig minst en poäng hem. Något som även Joona Toivio höll med om efter slutsignalen.
- Jag tycker att vi gör en ganska bra match men ändå förlorar vi så det är jättetråkigt. Speciellt första halvlek var vi mycket bättre än Elfsborg men det räckte tyvärr inte, summerade den målfarlige finske mittbacksklippan.

Peder Ernerot

 

Elfsborg-DIF 2-1 (1-1)

o-1 Joona Toivio (17)
1-1 Daniel Mobaeck (33)
2-1 Stefan Ishizaki (87)

Publik: 9617
Domare: Martin Ingvarsson
Varningar DIF: Kebba Ceesay (missar nästa match), Petter Gustafsson (missar nästa match), Kennedy Igboananike, Kasper Hämäläinen

Djurgårdens lag: Touray – Ceesay , Lyyski, Toivio (k), Gustafsson – Hellquist, Sjölund, Hämäläinen, Rajalakso – Igboananike , Jonson (Oremo 31)

Ej inbytta: Vaiho, Sparrdal Mantilla, Jarl, Bergström, Alriksson, Perovuo

Avslut: 16-16
Avslut på mål: 7-9
Hörnor: 7-7
Frisparkar: 14-6
Bollinnehav: 54-46
Offside: 3-0