I den 91:a minuten kastade sig Petter Gustafsson framåt på Stadions regnvåta gräsmatta och nickade Peter Nymann Mikkelsens inlägg i mål. Därmed ordnade vänsterbacken en mycket välförtjänt poäng i söndagens dyblöta drabbning med Gais.

“Man kan se fotboll på olika sätt” konstaterade Gais-tränaren Alexander Axén efter matchen och framstod som allvarlig med att hans Gais hade klart flest farliga målchanser. DIF-managern Magnus Pehrsson tyckte däremot att Djurgården kastade bort två poäng till ett lag som inte förtjänade dem. De flesta av de drygt 5500 som trotsade ösregn och blåst på Stadion var nog främst beredda att hålla med Pehrsson.

Det sämsta man kan göra mot ett “omställningsskickligt” lag som Gais är att släppa in ett tidigt mål. Det tog en minut och 20 sekunder så låg bollen bakom Pa Dembo Touray i nätet. Det var naturligtvis resultatet av, just det, en snabb omställning. Explosive vänsterbreddaren Mervan Celik stormade fram på sin kant innan han rullade bollen snett bakåt. Djurgårdens försvarsspel var allt utom rätt i positionerna och gav Marcus Gustafsson all tid och utrymme som behövdes för ett välplacerat avslut.

– En oerhört olycklig start. Det är en bra prestation av Celik men jag vet inte var vi är där. Så kan man inte börja matcher, konstaterade Magnus Pehrsson i Canal Plus.

”Vi har en bredare repertoar än bara omställningsfotboll” hade Gais-tränaren Axén sagt inför matchen, men av den syntes inte mycket. Och i och med ledningsmålet fanns ingen som helst anledning till något risktagande. I stället kunde gästerna ligga extra lågt med laget och överlåta underhållningen åt Djurgården. Det stora spelövertaget resulterade dock främst i en massa hörnor (14 stycken).

Det dröjde ända till den 57:e minuten innan en av alla dessa hörnsparkar gav utdelning. Den debuterande dansken Peter Nymann Mikkelsen höll sig framme på returen efter Kasper Hämäläinens nick och stänkte in den rättvisa kvitteringen.

Det har blivit lite av en trend att prata om “momentum” och i detta skede av matchen fanns det definitivt hos hemmalaget. Tyvärr sumpas det totalt i samband med en offensiv hörna i 64:e minuten. Det slutar inte bättre än att Eric Bassombeng kontrar Gais till en ny ledning.

– Vi tappar huvudet totalt och står helt fel. Det kommer i ett läge i matchen där vi trycker ner dem totalt, sa Magnus Pehrsson besviket.

Samtidigt som regnmolnen åter drog in över Stadion började det dessutom blåsa en kraftig medvind för Gais. Djurgårdens spelare såg betydligt energifattigare ut men fortsatte att skapa hörnor och målchanser. Den fetaste fick mittbacken Jani Lyyski men bollen for högt över ribban.

På övertid kom ändå kvitteringen då vänsterbacken Petter Gustafsson resolut och kraftfullt nickade in den mycket pigge Peter Nymann Mikkelsens högerinlägg. Därmed hade Nymann svarat för ett mål och en målpass i sin allsvenska debut.

– Man får vara nöjd när vi kvitterar så sent men det känns ändå bedrövligt att vi tappar två poäng i den här matchen, sa Magnus Pehrsson.

En ny chans till tre poäng på Stadion kommer redan om en vecka. Då besöker Örebro SK borgen och matchstart är åter 19.00.

Text: David Bogerius
Foto:
Hamid Shokatyan, Bildbyrån

Djurgården-Gais 2-2 (0-1)
(2) 0-1 Markus Gustafsson
(57) 1-1 Peter Nymann Mikkelsen
(64) 1-2 Eric Bassombeng
(91) 2-2 Petter Gustafsson
Publik: 5527
Domare: Michael Lerjéus
Varningar DIF: Jani Lyyski

Touray – Bergström (Ceesay, 68), Lyyski, Toivio, Gustafsson – Hellquist, Hämäläinen, Sjölund, Rajalakso – Jonson (Nymann Mikkelsen, 39, Youssef (Guira, 78)

Kvar på bänken: Vaiho, Riddez, Jarl, Igboananike,

Avslut: 15-11
Avslut på mål: 8-7
Bollinnehav: 63-37
Hörnor: 14-1
Frisparkar: 10-10
Gula kort: 1-3