En nick i grevens tid

I den 91:a minuten kastade sig Petter Gustafsson framåt på Stadions regnvåta gräsmatta och nickade Peter Nymann Mikkelsens inlägg i mål. Därmed ordnade vänsterbacken en mycket välförtjänt poäng i söndagens dyblöta drabbning med Gais.

”Man kan se fotboll på olika sätt” konstaterade Gais-tränaren Alexander Axén efter matchen och framstod som allvarlig med att hans Gais hade klart flest farliga målchanser. DIF-managern Magnus Pehrsson tyckte däremot att Djurgården kastade bort två poäng till ett lag som inte förtjänade dem. De flesta av de drygt 5500 som trotsade ösregn och blåst på Stadion var nog främst beredda att hålla med Pehrsson.

Det sämsta man kan göra mot ett ”omställningsskickligt” lag som Gais är att släppa in ett tidigt mål. Det tog en minut och 20 sekunder så låg bollen bakom Pa Dembo Touray i nätet. Det var naturligtvis resultatet av, just det, en snabb omställning. Explosive vänsterbreddaren Mervan Celik stormade fram på sin kant innan han rullade bollen snett bakåt. Djurgårdens försvarsspel var allt utom rätt i positionerna och gav Marcus Gustafsson all tid och utrymme som behövdes för ett välplacerat avslut.

– En oerhört olycklig start. Det är en bra prestation av Celik men jag vet inte var vi är där. Så kan man inte börja matcher, konstaterade Magnus Pehrsson i Canal Plus.

”Vi har en bredare repertoar än bara omställningsfotboll” hade Gais-tränaren Axén sagt inför matchen, men av den syntes inte mycket. Och i och med ledningsmålet fanns ingen som helst anledning till något risktagande. I stället kunde gästerna ligga extra lågt med laget och överlåta underhållningen åt Djurgården. Det stora spelövertaget resulterade dock främst i en massa hörnor (14 stycken).

Det dröjde ända till den 57:e minuten innan en av alla dessa hörnsparkar gav utdelning. Den debuterande dansken Peter Nymann Mikkelsen höll sig framme på returen efter Kasper Hämäläinens nick och stänkte in den rättvisa kvitteringen.

Det har blivit lite av en trend att prata om ”momentum” och i detta skede av matchen fanns det definitivt hos hemmalaget. Tyvärr sumpas det totalt i samband med en offensiv hörna i 64:e minuten. Det slutar inte bättre än att Eric Bassombeng kontrar Gais till en ny ledning.

– Vi tappar huvudet totalt och står helt fel. Det kommer i ett läge i matchen där vi trycker ner dem totalt, sa Magnus Pehrsson besviket.

Samtidigt som regnmolnen åter drog in över Stadion började det dessutom blåsa en kraftig medvind för Gais. Djurgårdens spelare såg betydligt energifattigare ut men fortsatte att skapa hörnor och målchanser. Den fetaste fick mittbacken Jani Lyyski men bollen for högt över ribban.

På övertid kom ändå kvitteringen då vänsterbacken Petter Gustafsson resolut och kraftfullt nickade in den mycket pigge Peter Nymann Mikkelsens högerinlägg. Därmed hade Nymann svarat för ett mål och en målpass i sin allsvenska debut.

– Man får vara nöjd när vi kvitterar så sent men det känns ändå bedrövligt att vi tappar två poäng i den här matchen, sa Magnus Pehrsson.

En ny chans till tre poäng på Stadion kommer redan om en vecka. Då besöker Örebro SK borgen och matchstart är åter 19.00.

Text: David Bogerius
Foto:
Hamid Shokatyan, Bildbyrån

Djurgården-Gais 2-2 (0-1)
(2) 0-1 Markus Gustafsson
(57) 1-1 Peter Nymann Mikkelsen
(64) 1-2 Eric Bassombeng
(91) 2-2 Petter Gustafsson
Publik: 5527
Domare: Michael Lerjéus
Varningar DIF: Jani Lyyski

Touray – Bergström (Ceesay, 68), Lyyski, Toivio, Gustafsson – Hellquist, Hämäläinen, Sjölund, Rajalakso – Jonson (Nymann Mikkelsen, 39, Youssef (Guira, 78)

Kvar på bänken: Vaiho, Riddez, Jarl, Igboananike,

Avslut: 15-11
Avslut på mål: 8-7
Bollinnehav: 63-37
Hörnor: 14-1
Frisparkar: 10-10
Gula kort: 1-3

 • mllundqvist

  Vi tappar ju två poäng på MPs coaching. Galenskap att spela emil som ytterback. Utan honom hade vi inte släppt in målen. Sedan måste vi slå mycket flackare och hårdare hörnor. Då hade vi haft 2, 3-0 istället för 1-1 på våra 12-0 i hörnor. Det enda jag kan ge MP är att dansken verkar vara ett fynd. 

  • Anonym

   Tyvärr är inte Kebba ett bättre alternativ. MP måste låta juniorerna få chansen.

   • mllundqvist

    Sparris eller Riddez är bättre. Och Kebba hade hunnit hem på 1-2-målet iaf.

    • Anonym

     Möjligt att Kebba hade hunnit hem men sen då? Den grabben har spelförståelse som en get.

     • mllundqvist

      Han hade troligtvis brutit, men det är bara spekulation. Det man såg var att kebba skapade mer framåt på sin kvart en emil gjorde på hela matchen. Ytterbackarnas offensiva spel är väldigt viktigt i 4-4-2 och emil sneglar bara hemmåt. Stor kontrast till hur petter agerade.

     • Anonym

      emil har ju självs sagt att han är mittback eller def inner mitt, det är det spelsättet han kör nu, ganska defensivt men får man bara in det offensiva tänket i hans skalle tror jag han kommer bli bra

     • mllundqvist

      Så du menar att han skulle kunna bli en bra ytterback, göra sin gubbe och slå inlägg?

     • Anonym

      han är 17, ja det tror jag

  • http://www.facebook.com/people/Erik-Winther/625943438 Erik Winther

   Tycker inte alls man kan skylla allt på Emil! Första målet sker eftersom Hellqvist är för lätt dribblad och alla kollar boll, och andra målet så är Emil lämnad ensam på en hörna och Gais ställer om snabbt med två man. 

   • mllundqvist

    Så jävla snabbt ställer de inte om. Såg mer ut som att resten av laget stannade upp för att de trodde att Emil skulle ta förstabollen. Kan dock ha fel då jag redan var förbannad på karln.

   • mllundqvist

    Så jävla snabbt ställer de inte om. Såg mer ut som att resten av laget stannade upp för att de trodde att Emil skulle ta förstabollen. Kan dock ha fel då jag redan var förbannad på karln.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1561266512 Marcus Andersson

   Emil är en framtidsman och det har han visat i ett par matcher, alla spelare har dippar och jag tycker ändå att Emil var ganska bra ikväll.

   • mllundqvist

    Han är en framtidsman så varför förstör honom genom att spela honom som ytterback? Vi har andra framtidsmän där som dessutom har större talang.

   • mllundqvist

    Han är en framtidsman så varför förstör honom genom att spela honom som ytterback? Vi har andra framtidsmän där som dessutom har större talang.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1561266512 Marcus Andersson

   Emil är en framtidsman och det har han visat i ett par matcher, alla spelare har dippar och jag tycker ändå att Emil var ganska bra ikväll.

  • Anonym

   Visst, Emils fel till viss del men grabben är ung och lär sig av detta. MP’s coaching ser jag  inte heller något fel på. Enligt mig borde man nästa match köra Petter på högern då han är bättre än både Kebba o Emil o sedan Riddez på vänstern.

   • Anonym

    allt beror ju också på om Riddez är frisk från borelian eller nu va fan han hade 

   • mllundqvist

    Alltså var det dålig coaching… och ”grabben” borde lära sig på en position där han har en framtid. Han kommer aldrig bli ytterback. Defensiv innermitt verkar vara hans framtid.

 • Pingback: En nick i grevens tid | Lågoddsare

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=670296328 Mathias Krylborn

  blev lite förvånad när jag såg bilden av Bergström här ovan, var det alltså han som bar kaptensbindeln ikväll eller är det ögat som spelar mig ett spratt?

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1561266512 Marcus Andersson

   Det står tipselit på den och om jag inte är helt ute och cyklar så har alla som spelat tipselit-ligan innan de nu spelar i allsvenskan en sådan på sig.

   • http://www.facebook.com/people/Nina-Bergström/677711281 Nina Bergström

    han har den för att han är yngst…

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001622167329 Sebastian Dif Ruthström

  klaga inte på MP. Emil var inte så bra i den här matchen men har har varit riktigt bra i andra matcher!

  • mllundqvist

   Han har varit bra i andra matcher men inte som ytterback. Det har sett precis lika jävligt ut varje gång han spelat på kanten! Farlig hemmåt och vågar sig inte över mittlinjen frammåt. Det är så tydligt att han känner sig vilsen.

 • Anonym

  Den som skyller målen på Bergström bör se över sitt fotbollskunnande. I övrigt, vi måste köpa en anfallare!

 • Anonym

  Den som skyller målen på Bergström bör se över sitt fotbollskunnande. I övrigt, vi måste köpa en anfallare!

  • mllundqvist

   Du menar att MP inte kan fotboll?

   • Anonym

    Ställer han upp en ensam ytterback på mittplan och låter denna ansvara för två anfallande spelare så.. Normalt brukar man ha två ytterbackar lägre ner, nu chansade MP med mer folk i straffområdet för att gå efter tre poäng vilket straffade sig. Bergströms agerande är inte klockrent men jag har väldigt svårt att se att någon annan back skulle gjort det bättre. Dessutom borde han vara uppe på hörnor eftersom han är hyfsat lång och bra på huvudet.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=628166863 Jonathan Andersson

  Fyfan va Peter Nymann visade att han är en spelare av rang! 1 mål och 1 assist, en grym speed och spelförståelse! Underbart att se! Peter är en av de spelartyper vi saknar! Bara en striker nu! Sören Larsen? ;)

 • Anonym

  Hetsa matchen mer. Lär er av DIF hockey och börja hetsa i tid. Jag drar mitt strå till stacken genom att försöka få med mig så många marginalare som möjligt inför varje match, samt göra reklam för matchen på typ facebook och liknande.

  Jag är på alla matcher vilket jävla väder det än är, och vilka vi än lirar mot osv. Men det är bara vi 4-5000 pers som är det. Ett stort ansvar ligger hos er också, ni MÅSTE bli bättre på att marknadsföra kommande matcher.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=789668102 Viktor Boman Krantz

  Nyman från start!

 • Pingback: En nick i grevens tid | Djurgården Fotboll

 • Anonym

  Skönt att se att orken räckte till två halvlekar. Det var första gången på länge. Gott att rädda en poäng i slutet – det känns som att lagmoralen är hög. Härligt att dansken PNM är en bollirare – kanske vår enda riktiga även om Kasper och Sjölund ibland visar att bollen är en älskarinna som inte kämpar emot. Petter blir bara bättre och bättre och jag får starka minnen av gamla DIF-hjältar när han stormar fram! Grabben vill något och frågan är om vi kan undvara honom högre upp i banan – offensiv mittfältare med rätt att gå hela vägen!
  Tack, Dembo för sista räddningen!
  Tyvärr är forwardsidan en katastrof. Inget allsvenskt lag (efter Billingsfors) har väl mobiliserat ett svagare anfall än DIF igår. Vi spelar lika bra med nio man. Dansken visar mer fotbollskunnande under sitt inhopp än Philip H gjort hittills, så placeringen av PH på topp är obegriplig. Youssef är kanske snäppet bättre, men det säger ju ingenting. Tillsammans bildade de ett sandlådeanfall, som inte skulle våga ropa BU åt en förstagluttare. Jämför med alla andra lag inkl. HBK.  Hysén, Ranegie, Bangura, Orlov, Sundin, Jönsson, MFF-Larsson, Sise, Jensen och många fler. En fotbollshimmel med klart gnistrande stjärnor, men ovanför Stadion går molnen lågt vad gäller forwards. Nu måste Tommy J ta ett banklån och köpa/låna/kidnappa någon icke-mörkrädd ångvält med hästspark och flygcertifikat (på hörnor och inlägg). Annars blir resten av säsongen tio möten med liemannen. Om inte dansken …

 • Pingback: Djurgårdens IF-GAIS 2-2 « DJ Jens