Djurgården bäst i stan

Djurgården är bäst i stan – igen. I den 20:e minuten visade Kennedy Igboananike att självförtroendet är tillbaka på allvar och sprintade in matchens enda mål mot AIK på Råsunda. Stockholms stolthet vann måndagsderbyt rättvist och är bäst i stan.

– Det är jätteskönt för hela Djurgården att vinna ett derby. Vi jobbade hårt och spelade efter de instruktioner vi hade fått, sa matchhjälten Kennedy till Canal Plus efter matchen.

Inledningen var typisk derbymässig sett till spelet – avvaktade och en smula ängsligt. Däremot var inramningen väldigt annorlunda med tio tysta minuter, som protest mot bland annat Svenska Fotbollförbundet, från så gott som alla de närmare 25 000 åskådarna. Sedan brakade det loss med läktarsånger och tifo och efter ett tag började även matchen att tända till.

Djurgårdens segermål började med ett misslyckat inspel från AIK:s vänsterback Nils-Eric Johansson. Christer Youssef bröt bollbanan och fick fram en passning till Kennedy. DIF-forwarden satte då full fart framåt och stannade inte förrän bollen rullat förbi Ivan Turina i AIK-målet. Ett klassmål av en spelare som åter igen visade hur viktigt det är med självförtroende.

– Jag vet inte riktigt vad som har hänt. När jag får chansen går jag bara in och kör. Jag visste att AIK:s backar inte är så snabba, sa Kennedy som hade flera tuffa dueller med sin gamle lagkamrat från Vasalund, Alexander Milosevic, i AIK:s mittförsvar.

– Han är min kompis så jag visste att han skulle sparka mig hela tiden, sa Kennedy glatt.

På läktaren satt statsministern Fredrik Reinfeldt och såg betydligt gladare ut än gnagaren Mona Sahlin. Detta trots att Djurgården tvingades undvara mittbacken och den senaste tidens lagkapten Joona Toivio på grund av sjukdom. Naturligtvis ett stort avbräck då Toivio varit Djurgårdens bästa försvarsspelare de senaste två säsongerna. Toivio ersattes av Kebba Ceesay som gjorde sin första match som mittback för säsongen och var utmärkt.

Djurgården inledde den andra halvleken klart bäst och borde ha utökat ledningen. Nicolaj Agger och Kennedy var ständiga orosmoment samtidigt som AIK-spelarna med Milosevic och Martin Åhman Persson i spetsen tappade allt mer av humöret. Inhopparen Kenny Pavey ville inte vara sämre och hann, trots mycket begränsad speltid, med att känga Mattias Jonson mellan benen. Märkligt nog delade domaren Jonas Eriksson ut fyra varningar till Djurgården mot bara tre för AIK. Särskilt många kvitteringschanser skapades emellertid inte så det svartgula hoppet stod främst till fasta situationer. Närmast att resultera var en vänsterhörna i mitten av halvleken men Alexander Milosevic var sist med att missa bollen som gick förbi samtliga spelare i straffområdet.

Kennedys mål förtjänade att bli matchavgörande och blev det också. Efter en lång andra halvlek blåste Jonas Eriksson av matchen.

– Fantastiskt! Vi är bäst i stan. Vi hade en del problem i början men vi rättade till vårt försvarsspel, sa Magnus Pehrsson efter matchen till Canal Plus. 

Förutom Kennedy förtjänar flera djurgårdare beröm för sin insats, bland annat hela den nykomponerade backlinjen som spelade upp sig efter en darrig inledning. Det raka anfallsspelet var betydligt giftigare än AIK:s och en snabb omställning blev avgörande i rätt mål den här gången.

– Fyra poäng av sex mot AIK den här säsongen. Det är bra, konstaterade Pehrsson avslutningsvis.

David Bogerius

AIK – Djurgården 0-1 (0-1)
(20) 0-1 Kennedy Igboananike
Publik: 24639
Domare: Jonas Eriksson
Varningar DIF: Petter Nymann, Christer Youssef, Adama Guira, Kennedy Igboananike

Djurgårdens lag:
Pa Dembo Touray – Peter Nymann, Kebba Ceesay, Jani Lyyski, Petter Gustafsson – Christer Youssef, Kasper Hämäläinen (Adama Guira, 78), Daniel Sjölund, Sebastian Rajalakso – Nicolaj Agger (Mattias Jonson, 78), Kennedy Igboananike (Emil Bergström, 90)

Ej inbytta på bänken: Tommi Vaiho, Emil Bergström, Philip Sparrdal Mantilla, Adama Guira, Philip Hellquist, Mattias Jonson, Trimi Makolli

Avslut: 10-9
Avslut på mål: 4-2
Hörnor: 8-2
Gula kort: 3-4
Frisparkar: 10-11
Bollinnehav: 49-51

Byten:

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1320496181 Benjamin Bjarneby

  JAAAAAAA!!!!!!!!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000205487225 Olof Andersson

  Fyfan vad gitt!!! Detta var viktigt som fan för självförtroendet :D kom igen nu DIF!!  

 • Anonym

  säger bara en sak . Sesongen är räddad FAN VA SKÖNT

 • Andrew Moran

  jaaaaaaaaa! För vi är best i stan, för vi vann över råttpacket! Känn på den gnaget!

 • http://twitter.com/hock3yadd1ct hock3yadd1ct

  så jäkla underbart! Tack DIF! Alltid Oavsett! <3

 • Pingback: Djurgården bäst i stan | Lågoddsare

 • Anonym

  Härlig inställning idag och vilket klassmål av Kennedy! Vill också säga att Agger är ett passningsgeni som vi kommer få mycket nytta av. Härliga Djurgårn!

  http://snabbapuckaromsport.blogspot.com/

 • Anonym

  Just hemkommen från Råttsunda. Fan vad stolt jag är över alla spelare, klack och DIF-sittplats. Jag älskar Djurgårdsfamiljen.

 • Anonym

  Vilken skön seger! Alla var bra idag. Lyyski och Kennedy har spelat riktigt bra de 4 senaste derbyna.

 • Anonym

  Vilken skön seger! Alla var bra idag. Lyyski och Kennedy har spelat riktigt bra de 4 senaste derbyna.

 • Anonym

  I övrigt tillägnas Janne Tauer segern!  Mutumba fick står kvar i Solna med lång näsa.

  Janne Tauer Beckenbauer…

 • Anonym

  KÄRLEK <3 nu är både säsongen och mitt liv räddad.

 • Anonym

  Tack för att jag kan gå ut imorgon Kennedy!

 • http://www.facebook.com/people/Tommy-Hallonbaath/100001703032212 Tommy Hallonbaath

  Säger bara…Kebba!!! Va fan har hänt?! Så jäkla stark, placeringssäker och framför allt pondus! Har seglat upp till att vara bästa försvararen i laget. I nästa match hade det varit spännande med Toivio och Kebba i mitten med Nyman till höger. MP har koll!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1444118273 Albin Lurguden Andersson

  Fyll Stadion!!!

 • http://www.facebook.com/people/Pachachi-Thomas/1345894929 Pachachi Thomas

  Kenny Pavey borde kastreras!

 • http://profiles.google.com/philip.geijer Philip Geijer

  Tack Djurgården, Tack Magnus Pehrsson och Tack till hela laget!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1833200590 Rasmus Mattsson

  fan va härligt!! nu VILL man till skolan imorn.. fullt med (solnatattare), västerås är full av aik- klisterlappar, varje gång jag ser nån så pillar jag bort den. det spelar ingen roll om man kommer försent eller missar bussen

 • http://www.facebook.com/people/Joakim-Selin/1224582501 Joakim Selin

  Kebba utmärkt?  Tycker han var helt jävla fenomenal!

 • Anonym

  Sjukt bra spel idag! Vill se samma taggning inför resterande matcher också! Dock är jag lite besviken på uppslutningen på södra. Tycker fler borde ha kommit.

 • http://www.facebook.com/johan.lundqvist Johan Lundqvist

  TACK!!!!!

 • Anonym

  Efter SM-guld finns inget ljuvligare än seger mot ett desperat och alltmer våldsamt satsande AIK.
  Sånt fult spel har inte setts sen Rackarbackens IF städade rent i div. 8 med Hannibal Lecter på topp. Nog skulle det varit ett par röda kort på juggen och den engelska ”gentlemannen” Pavey.
  Kennedy stod för en prestation i världsklass och måste få kaffe på sängen i morgon av Magnus och grabbarna sjungandes ”For he´s a jolly good fellow” ! Limo till träningarna fram till fredag!
  Sen måste vi framhålla Kebbas enorma match! Han är ju fenomenal på den positionen som är hans rätta. Även om Lyyski höll bra, så måste vårt framtida mittlås vara Toivio och Kebba! Fem getingar till vår vindsnabbe vän, ty ikväll saknades inte Willy Gummesson!
  Kampmoralen var härlig att se och om den temperaturen på våra glödgade järnkaminer bibehålls hela hösten, så slutar vi som mittenlag. Vi vet ju alla att vi inte har ett lag av finlirare, så vårt vapen måste bli kontrollerad bärsärkargång match efter match. Inom lagens råmärken så klart – järnhårt men (nästan) lagligt.
  Många var bra och ingen dålig. Hålfotsinläggen var på plats i rätt sko överraskande ofta!
  Nu laddar vi för hockeyn tisdag