Djurgården är bäst i stan – igen. I den 20:e minuten visade Kennedy Igboananike att självförtroendet är tillbaka på allvar och sprintade in matchens enda mål mot AIK på Råsunda. Stockholms stolthet vann måndagsderbyt rättvist och är bäst i stan.

– Det är jätteskönt för hela Djurgården att vinna ett derby. Vi jobbade hårt och spelade efter de instruktioner vi hade fått, sa matchhjälten Kennedy till Canal Plus efter matchen.

Inledningen var typisk derbymässig sett till spelet – avvaktade och en smula ängsligt. Däremot var inramningen väldigt annorlunda med tio tysta minuter, som protest mot bland annat Svenska Fotbollförbundet, från så gott som alla de närmare 25 000 åskådarna. Sedan brakade det loss med läktarsånger och tifo och efter ett tag började även matchen att tända till.

Djurgårdens segermål började med ett misslyckat inspel från AIK:s vänsterback Nils-Eric Johansson. Christer Youssef bröt bollbanan och fick fram en passning till Kennedy. DIF-forwarden satte då full fart framåt och stannade inte förrän bollen rullat förbi Ivan Turina i AIK-målet. Ett klassmål av en spelare som åter igen visade hur viktigt det är med självförtroende.

– Jag vet inte riktigt vad som har hänt. När jag får chansen går jag bara in och kör. Jag visste att AIK:s backar inte är så snabba, sa Kennedy som hade flera tuffa dueller med sin gamle lagkamrat från Vasalund, Alexander Milosevic, i AIK:s mittförsvar.

– Han är min kompis så jag visste att han skulle sparka mig hela tiden, sa Kennedy glatt.

På läktaren satt statsministern Fredrik Reinfeldt och såg betydligt gladare ut än gnagaren Mona Sahlin. Detta trots att Djurgården tvingades undvara mittbacken och den senaste tidens lagkapten Joona Toivio på grund av sjukdom. Naturligtvis ett stort avbräck då Toivio varit Djurgårdens bästa försvarsspelare de senaste två säsongerna. Toivio ersattes av Kebba Ceesay som gjorde sin första match som mittback för säsongen och var utmärkt.

Djurgården inledde den andra halvleken klart bäst och borde ha utökat ledningen. Nicolaj Agger och Kennedy var ständiga orosmoment samtidigt som AIK-spelarna med Milosevic och Martin Åhman Persson i spetsen tappade allt mer av humöret. Inhopparen Kenny Pavey ville inte vara sämre och hann, trots mycket begränsad speltid, med att känga Mattias Jonson mellan benen. Märkligt nog delade domaren Jonas Eriksson ut fyra varningar till Djurgården mot bara tre för AIK. Särskilt många kvitteringschanser skapades emellertid inte så det svartgula hoppet stod främst till fasta situationer. Närmast att resultera var en vänsterhörna i mitten av halvleken men Alexander Milosevic var sist med att missa bollen som gick förbi samtliga spelare i straffområdet.

Kennedys mål förtjänade att bli matchavgörande och blev det också. Efter en lång andra halvlek blåste Jonas Eriksson av matchen.

– Fantastiskt! Vi är bäst i stan. Vi hade en del problem i början men vi rättade till vårt försvarsspel, sa Magnus Pehrsson efter matchen till Canal Plus. 

Förutom Kennedy förtjänar flera djurgårdare beröm för sin insats, bland annat hela den nykomponerade backlinjen som spelade upp sig efter en darrig inledning. Det raka anfallsspelet var betydligt giftigare än AIK:s och en snabb omställning blev avgörande i rätt mål den här gången.

– Fyra poäng av sex mot AIK den här säsongen. Det är bra, konstaterade Pehrsson avslutningsvis.

David Bogerius

AIK – Djurgården 0-1 (0-1)
(20) 0-1 Kennedy Igboananike
Publik: 24639
Domare: Jonas Eriksson
Varningar DIF: Petter Nymann, Christer Youssef, Adama Guira, Kennedy Igboananike

Djurgårdens lag:
Pa Dembo Touray – Peter Nymann, Kebba Ceesay, Jani Lyyski, Petter Gustafsson – Christer Youssef, Kasper Hämäläinen (Adama Guira, 78), Daniel Sjölund, Sebastian Rajalakso – Nicolaj Agger (Mattias Jonson, 78), Kennedy Igboananike (Emil Bergström, 90)

Ej inbytta på bänken: Tommi Vaiho, Emil Bergström, Philip Sparrdal Mantilla, Adama Guira, Philip Hellquist, Mattias Jonson, Trimi Makolli

Avslut: 10-9
Avslut på mål: 4-2
Hörnor: 8-2
Gula kort: 3-4
Frisparkar: 10-11
Bollinnehav: 49-51

Byten: