Två mål av födelsedagsbarnet Sebastian Rajalakso räckte för vinst i fredagskvällens match på Stadion. Trots en utvisning på Nicolaj Agger vid ställningen 1-1 lyckades Rajalakso och Djurgården få in ett avgörande mål mot Kalmar.

Smålänningarna kom till Stadion utan en handfull nyckelspelare som Henrik Rydström och Daniel Sobralense och dessutom stukade förstemålvakten Etrit Berisha foten på uppvärmningen. Ett formstarkt Djurgården saknade avstängde Kennedy Igboananike liksom skadade Joel Riddez, men fick till skillnad från Kalmar massor av motivation från tabellpositionen.

Mycket riktigt dominerade Djurgården under den första halvleken. Med ett mer frekvent kantspel hade förmodligen 1-0-ledningen varit större, men det enda mål som levererades var åtminstone vackert. Peter Nymann slog en djupledsboll till Mattias Jonson vars låga inspel efter marken var väl avvägt. Sebastian Rajalakso gjorde något för honom så ovanligt som att nicka bollen och Djurgården var i ledning efter 25 minuters spel.

– Vi var alldeles för försiktiga och förlorade massor av närkamper. Jag är väldigt besviken, sa Kalmars tränare Nanne Bergstrand till Canal Plus.

Under halvtidsvilan fick Djurgårdens spelare order om att gå för ett andra mål men ändå smög sig en hel del tveksamhet in i laget. Efter flera bortslarvade bollar hängde kvitteringen i luften och i den 53:e minuten var det dags. Abiola Daudas passning skar rakt igenom DIF-försvaret varpå Johan Bertilsson kunde placera in 1-1 bakom Pa Dembo Touray.

En olycka kommer sällan ensam och minuten senare fick forwarden Nicolaj Agger sitt andra gula kort sedan domaren Martin Ingvarsson ansett att dansken filmat. En tuff utvisning med tanke på att Aggers första gula kort (ojuste spel) var ännu mer tveksam.

– Det var väldigt dumt gjort av mig. Kalmarbacken sträckte ut sitt ben och jag hoppade över benet i stället för att ramla över det. I bland får man gult kort för det och med tanke på att jag redan hade en varning så var det inget bra läge för det, sa Nicolaj Agger.

Lyckligtvis vaknade ett decimerat hemmalag till och började löpa på fotbollsplanen. Flera blåränder plockade fram massor av energi och vilja att vinna matchen när den behövdes som bäst.

– Vi hade uppförsbacke där och det är svårt att komma tillbaka när man har gått ner i tempo men vi visade vilken moral vi har i laget nu, sa Sebastian Rajalakso.

Han fyllde 23 och firade med att göra ytterligare ett mål. Det var i minut 63 som Christer Youssef hittade en framstormande Peter Nymann. Djurgården andre dansk  dundrade på med högern mot Petter Wastå i Kalmars mål och returen gick rakt ut till Rajalakso.

– Jag hade lite tur för bollen studsade ut framför mig så jag lyckades trolla in den i mål. Det har känts bra på träning och det var skönt att få fram det på match också, sa matchhjälten.

Med en man mer flyttade Kalmar upp laget. Det blev lite oreda i Djurgårdens försvar först sedan utmärkte mittbacken Kebba Ceesay knockats av en Kalmarskalle och tvingats bryta. Som tur är fanns Jani Lyysksi redo att bytas in och med hjälp av en avgörande brytning av Joona Toivio och en lika viktig räddning av Pa Dembo Touray lyckades Djurgården hålla undan och vinna trots fem övertidsminuter.

– Vi fick vi en väldigt dålig start på den andra halvleken. Vi har tre-fyra bolltapp som gör att Kalmar kommer in i matchen och får sitt 1-1-mål och sen kommer utvisningen. Men vi är väldigt bra med en man mindre och tar en väldigt viktig trepoängare, konstaterade Djurgårdens manager Magnus Pehrsson.

Nicolaj Agger var en av alla dem som drog en lättnadens suck vid slutsignalen:

– Det var fantastiskt gjort av killarna. Jag är skyldig dem ett tack.

Trots vinsten, stundande helg och Rajalaksos två mål på självaste födelsedagen blir det inget större firande. Redan på måndag är det match på Stadion igen och då väntar Göteborg.

David Bogerius

Djurgården-Kalmar 2-1 (1-0)
(26) 1-0 Sebastian Rajalakso
(54) 1-1 Johan Bertilsson
(63) 2-1 Sebastian Rajalakso
Domare: Marin Ingvarsson
Publik: 5152
Varningar, DIF: Nicolaj Agger 2

Djurgårdens lag: Touray – Nymann, Ceesay (Lyyski, 88), Toivio (k), Gustafsson – Youssef (Guira, 68), Hämäläinen, Sjölund, Rajalakso – Jonson (Oremo, 73), Agger
Ej inbytta: Vaiho, Bergström, Hellquist Makolli

Avslut: 13-10
Avslut på mål: 7-6
Hörnor: 3-4
Frisparkar: 13-8
Bollinnehav: 51-49