Det var Pa Dembo Touray och Mattias Jonsons avskedskalas och en match i övrigt utan betydelse för mer än mindre nogräknade tabellplaceringar. 10 224 åskådare kom till Stadion och fick se Djurgården och Gefle spela 1-1 (1-1) i allsvenskans sista omgång.

Tack vare storpubliken och ett prima spelhumör hos de blårandiga blev den första halvleken mer underhållande än avslagen. Trots en stor DIF-dominans hade Gefle den första halvtimmens hetaste chans när Jakob Orlov spelades fri lite väl enkelt i straffområdet. Mellan Orlov och målet stod emellertid Pa Dembo Touray som briljerade med en enhandsräddning i sin sista match i DIF-tröjan.

I stället kunde Djurgården skaffa den 1-0-ledning som laget förtjänade. Mattias Hugossons nolla höll i 35 minuter men när Christer Youssef spelade bollen snett bakåt till Sebastian Rajalakso fick Geflemålvakten kapitulera. Djurgården borde ha ökat på med ett par mål under den första halvleken med 14 avslut mot gästernas två, men tyvärr behövde Gefle inte mer för en kvittering. Marcus Hansson fångade upp en boll centralt på Djurgårdens planhalva och överraskade med ett mycket välplacerat lobbskott. Det var snyggt men knappast rättvist.

– Nej, vi kom inte alls upp på den nivån vi önskade i anfallsspelet. Vi ska vara nöjda, erkände målskytten Hansson till Canal Plus.

Målet spred en viss tvekan bland hemmaspelarna och den bars med ut till den andra halvleken. Målskytten Sebastian Rajalakso tvingades stanna kvar i omklädningsrummet med en skadad fot och ersattes av Philip Hellquist. När Gefle kom upp högre med laget och fick energi av att byta in Yussif Chibsah blev det betydligt längre mellan Djurgårdens målchanser.

“In med Jonson” började publiken skandera efter en dryg timmes spel. Så långt hade Mattias Jonson fått bevittna sin avskedsföreställning från bänken och där blev han kvar i ytterligare tio minuter. När han reste sig för att värma upp steg publikens jubel.

Anfallsspelet behövde i det läget onekligen en injektion. Dansken Nicolaj Agger hade redan ersatts av den debuterande ytterbacken Philip Sparrdal Mantilla vilket innebar att både Petter Nymann och Christer Youssef flyttats upp ett steg i banan.

I den 86:e minuten var det dags. Pa Dembo Touray ordnade ett spelavbrott med ett utkast och Christer Youssef lämnade plats för Jonson i anfallet. Särskilt mycket bollkontakt blev det emellertid inte då spelet till stor del var förlagt till Djurgårdens planhalva. En bra och en sämre halvlek räckte till 1-1 och en poäng. Och i och med den tog sig Djurgården förbi Örebro och slutade elva i den allsvenska tabellen 2011.

– Nicolaj och Kennedy har gjort det bra i anfallet på träningarna, så det var helt coolt med speltiden. Jag har förberett mig länge på det här men det är klart att det blir speciellt sista matchen, sa Mattias Jonson till Canal Plus.

Då var matchen slut och resultatet 1-1 lyste på tavlan. Publiken stod kvar och fick se Mattias Jonson och Pa Dembo Touray tackas för sina insatser. Jonson fick även Järnkaminernas pris som “Årets Järnkamin” innan spelarna själva fick chansen att tacka publiken.

David Bogerius

Djurgården-Gefle 1-1 (1-1)
(35) 1-0 Sebastian Rajalakso
(46) 1-1 Marcus Hansson
Publik: 10 224
Domare. Stefan Johannesson
Varningar, DIF: Joel Riddez, Daniel Sjölund

Djurgårdens lag: Pa Dembo Touray – Peter Nymann, Emil Bergström, Joona Toivio (k), Joel Riddez – Christer Youssef (Mattias Jonson, 86), Kasper Hämäläinen, Daniel Sjölund, Sebastian Rajalakso (Philip Hellquist, 46) – Nicolaj Agger (Philip Sparrdal Mantilla, 72), Kennedy Igboananike
Ej inbytta på bänken: Tommi Vaiho, Jani Lyyski, Simon Tibbling, Trimi Makolli.

Avslut: 19-6
Avslut på mål: 10-4
Bollinnehav: 58-42
Hörnor: 2-7
Frisparkar: 13-10
Gula kort: 2-1