Philip Hellquist sänkte FC Lahti

Tvåmålsskytten Philip Hellquist blev matchens stora förgrundsfigur när FC Lahti besegrades med 3-2 i första matchen i Orsa Sport Tournament.

DIF ställde upp med en lite otippad startelva där bland annat Philip Hellquist startade som ”nia”, något som visade sig lyckosamt, medan Yussif Chibsah tog hand om högerbacksplatsen samtidigt som nyförvärvet Hampus Nilsson fick chansen i mål.

Lahti slutade femma i finska högsta serien förra året och visade omgående att det fanns skäl att se upp med dem. Finnarna fick en straff redan i 6:e minuten i samband med en flitigt omdiskuterad situation där Mattias Östberg blev utvisad vid en sammanstötning i DIF:s straffområde.
– Jag trodde att han blåste av för hemåtspel, konstaterade en förvånad Östberg angående situationen, men domslutet stod fast och Rafael kunde trycka in  ledningsmålet för Lahti bakom en chanslös Hampus Nilsson.

Med decimerat manskap såg det ut att bli en tung kväll för Djurgården och Lahti var strax därefter nära ett andra mål, men Hampus Nilsson visade klass med en kvalificerad räddning. Trots det numerära underläget tog DIF ändå över matchen gradvis och i 20:e minuten var Godsway nära en kvittering efter en snabb omställning men skottet smet utanför.

Fem minuter senare rasslade det sedan till bakom Tuomi i Lahtis mål. Daniel Amartey slog en fin genomskärare till Peter Nymann på högerkanten som i sin tur hittade Philip Hellquist med ett inlägg och PH stötte behärskat bollen i mål.

Fyra minuter senare ringde det igen och även den här gången var Philip Hellquist inblandad. Hans frispark från vänsterkanten hittade fram till Brian Span som visade god spänst och nickade in 2-1 till DIF.

Glädjande ledning i paus trots en man mindre och fem planerade byten verkställdes då Joona Toivio, Sebastian Rajalakso, Luis Solignac, Tim Söderström och Jesper Arvidsson kom in för att spela de avslutande 45 minuterna.

Andra halvleken blev till en början dock betydligt mer händelsefattig än den första och bortsett från några halvchanser åt båda hållen hade DIF bra koll på läget. Men mera mål skulle komma med kvarten kvar av matchen. Luis Solignac blev neddragen i straffområdet och domaren tvekade inte utan pekade omgående på straffpunkten. Kvällens huvudrollsinnehavare Philip Hellquist tog hand om bollen och placerade säkert in 3-1 för DIF.

Efter det målet fick Lahti igång en hyfsad forcering och lyckades också reducera till 2-3 genom Loorents Hertsi i den 81:a minuten. Men DIF höll undan bra och förutom några finska halvchanser var det Luis Solignac som var närmast att hamna i målprotokollet men ett farligt skott i 85:e minuten och Djurgården kunde till slut notera årets andra seger under försäsongen – trots numerärt underläge större delen av matchen.

Åh en sådan härlig dag och härnäst väntar match mot regerande finska mästarna HJK Helsingfors på lördag kl. 12.30 (svensk tid).

Intervjuer och matchbilder från DIFTV kommer under kvällen

FC Lahti-DIF 2-3 (1-2)
1-0 Rafael (6, straff)
1-1 Philip Hellquist (26)
1-2 Brian Span (30)
1-3 Philip Hellquist (76, straff)
2-3 Loorents Hertsi (81)

Startelva DIF:

Hampus Nilsson

Yussif Chibsah – Mattias Östberg – Emil Bergström – Philip Sparrdal Mantilla

Peter Nymann (Rajalakso, 45) – Simon Tibbling (Söderström, 45) – Daniel Amartey (Toivio, 45) – Brian Span (Arvidsson, 45)

Godsway Donyoh (Solignac, 45)

Philip Hellquist

Bänk:

Kenneth Höie, Tim Söderström, Joona Toivio, Sebastian Rajalakso, Jesper Arvidsson, Luis Solignac

Rex-Travel-logo640

 • Christian Lindberg

  Haha, där fick jag på truten! Bra jobbat DIF & PH!

 • DIFDIFDIF

  Kung Hellquist!

 • Sidensvans

  En gåta varför MP inte satsar på Hellquist istället för Raja

  • fordfocus

   Ingen av dessa två är lösningen offensivt. Gåtan heter i stället: ”Var hittar vi en striker?”

   • JeepBeat

    Frågan är snarare: När och var kan vi dumpa Rajalakso?

 • Stockholms Stolthet DIF

  bra med vinst! alltid gillat PH!

 • Joakim

  Nu får nog MP för sig att PH är något att hänga i julgranen, men det kommer han som vanligt bevisa att han INTE är, så fort Allsvenskan drar igång. Snälla MP! Tro inte att Hellquist är lösning på anfallsproblemet.

  • Sidensvans

   När har han inte varit något att hänga i granen ? flera gånger har han kommit in ifrån bänken och gjort mål vad har raja gjort som gång på gång från chans från start

  • Fredde

   Nu vet du väl att Hellquist bara är 21 år. Så han har nog ganska mycket tid på sig att bevisa vad han går för i blårandiga tröjan.

   Tro på MP å vad han sysslar med. Har du inte märkt dom bra sakerna som hänt i klubben?

 • Haverchuck

  Härligt med vinst! Hoppas Hellquist blommar ut på riktigt denna säsongen, det känns som att det är på tiden!

 • Erik från Öfvre

  Härliga Hellquist! Härliga Djurgår’n!

 • dif444

  Riktigt kul med Philip, kan nog blomma ut i år! däremot lite skrämmande att våra två nya forwards inte gör mål. bara 2 veckor kvar till cupen

 • Pingback: Friday morning links « Over There

 • fordfocus

  Efter att ha sett matchen på DIFTV (highlights) så står det nog klart för både mig och MP att Hellqvist inte gav måltjuven ett ansikte genom ett toffelmål och ett straffmål med Monty Python-ansats. Philip Hellqvist är svårplacerad, milt sagt, och han måste visa oändligt mycket mer innan han övertygar mig om att han är en startspelare.

 • 116 kg DIF

  Världsklass Philip! Snygga mål och suverän frispark!