Tvåmålsskytten Philip Hellquist blev matchens stora förgrundsfigur när FC Lahti besegrades med 3-2 i första matchen i Orsa Sport Tournament.

DIF ställde upp med en lite otippad startelva där bland annat Philip Hellquist startade som “nia”, något som visade sig lyckosamt, medan Yussif Chibsah tog hand om högerbacksplatsen samtidigt som nyförvärvet Hampus Nilsson fick chansen i mål.

Lahti slutade femma i finska högsta serien förra året och visade omgående att det fanns skäl att se upp med dem. Finnarna fick en straff redan i 6:e minuten i samband med en flitigt omdiskuterad situation där Mattias Östberg blev utvisad vid en sammanstötning i DIF:s straffområde.
- Jag trodde att han blåste av för hemåtspel, konstaterade en förvånad Östberg angående situationen, men domslutet stod fast och Rafael kunde trycka in  ledningsmålet för Lahti bakom en chanslös Hampus Nilsson.

Med decimerat manskap såg det ut att bli en tung kväll för Djurgården och Lahti var strax därefter nära ett andra mål, men Hampus Nilsson visade klass med en kvalificerad räddning. Trots det numerära underläget tog DIF ändå över matchen gradvis och i 20:e minuten var Godsway nära en kvittering efter en snabb omställning men skottet smet utanför.

Fem minuter senare rasslade det sedan till bakom Tuomi i Lahtis mål. Daniel Amartey slog en fin genomskärare till Peter Nymann på högerkanten som i sin tur hittade Philip Hellquist med ett inlägg och PH stötte behärskat bollen i mål.

Fyra minuter senare ringde det igen och även den här gången var Philip Hellquist inblandad. Hans frispark från vänsterkanten hittade fram till Brian Span som visade god spänst och nickade in 2-1 till DIF.

Glädjande ledning i paus trots en man mindre och fem planerade byten verkställdes då Joona Toivio, Sebastian Rajalakso, Luis Solignac, Tim Söderström och Jesper Arvidsson kom in för att spela de avslutande 45 minuterna.

Andra halvleken blev till en början dock betydligt mer händelsefattig än den första och bortsett från några halvchanser åt båda hållen hade DIF bra koll på läget. Men mera mål skulle komma med kvarten kvar av matchen. Luis Solignac blev neddragen i straffområdet och domaren tvekade inte utan pekade omgående på straffpunkten. Kvällens huvudrollsinnehavare Philip Hellquist tog hand om bollen och placerade säkert in 3-1 för DIF.

Efter det målet fick Lahti igång en hyfsad forcering och lyckades också reducera till 2-3 genom Loorents Hertsi i den 81:a minuten. Men DIF höll undan bra och förutom några finska halvchanser var det Luis Solignac som var närmast att hamna i målprotokollet men ett farligt skott i 85:e minuten och Djurgården kunde till slut notera årets andra seger under försäsongen – trots numerärt underläge större delen av matchen.

Åh en sådan härlig dag och härnäst väntar match mot regerande finska mästarna HJK Helsingfors på lördag kl. 12.30 (svensk tid).

Intervjuer och matchbilder från DIFTV kommer under kvällen

FC Lahti-DIF 2-3 (1-2)
1-0 Rafael (6, straff)
1-1 Philip Hellquist (26)
1-2 Brian Span (30)
1-3 Philip Hellquist (76, straff)
2-3 Loorents Hertsi (81)

Startelva DIF:

Hampus Nilsson

Yussif Chibsah – Mattias Östberg – Emil Bergström – Philip Sparrdal Mantilla

Peter Nymann (Rajalakso, 45) – Simon Tibbling (Söderström, 45) – Daniel Amartey (Toivio, 45) – Brian Span (Arvidsson, 45)

Godsway Donyoh (Solignac, 45)

Philip Hellquist

Bänk:

Kenneth Höie, Tim Söderström, Joona Toivio, Sebastian Rajalakso, Jesper Arvidsson, Luis Solignac

Rex-Travel-logo640