Ny målfest i cupen

Det blev tre DIF-mål ånyo i Svenska Cupen när Jönköping besegrades med 3-1 på Grimsta . Andreas Johansson, Luis Solignac och Erton Fejzullahu såg till att Djurgården skaffade sig ett ypperligt läge för avancemang.

Det var två förändringar i DIF:s startelva jämfört med den inledande cupmatchen då Nahir Oyal tog hand om platsen som vänster yttermittfältare och Emil Bergström gick in som mittback istället för Joona Toivio.

DIF inledde explosivt och redan i matchens första minut låg bollen i Jönköpingskassen efter att Luis Solignac fått en fin framspelning av Nahir Oyal. Dessvärre var dock den assisterande domarens flagga uppe på grund av en hårfin offside på Solignac.

Men Jönköping kom tillbaka omgående och visade att det inte skulle bli någon promenad i parken för Djurgården. De grönklädda var framme i ett par vassa avslutslägen under de första tio minuterna och Viktor Rönneklev var mycket nära att trycka in bollen efter en tilltrasslad situation i DIF:s straffområde.

Med kvarten spelad blev det mer blårandigt bollinnehav där framför allt Nahir Oyal var mycket aktiv på sin vänsterkant och hotade Niklas Helgesson med två bra avslut. I 26:e minuten osade det sedan katt åt andra hållet när Robert Gojani kom fri med Kenneth Höie och rullade bollen en knapp decimeter utanför Höies högra stolpe. Strax därpå kom nästa jätteläge för Jönköping när Tommy Thelin fick stå och måtta helt fri med Höie, men skottet gick en bit över.

Det var en chansrik halvlek och nästa stora läge blev Djurgårdens när Luis Solignac snappade upp ett inlägg i straffområdet och med ett fint mottag skapade sig ett riktigt bra läge. Tyvärr blev det lite för mycket kraft i avslutet som gick metern över. I 38:e minuten var det sedan dags igen för en ny DIF-möjlighet när Nahir Oyal fick en gratischans. J Södra-keepern Helgesson sjabblade med ett inlägg från Peter Nymann och bollen landade hos Nahir i straffområdet vars avslut dessvärre gick i burgaveln.

Yttreligare två bra chanser hann det bli innan halvleken var slut. Men en fin Höie-räddning på ett distansskott och och ett till skott i gaveln från den mycket aktive Oyal blev facit och trots ett stort antal farligheter åt båda hållen slutade första halvleken mållös.

Men måltorkan skulle brytas åtta minuter in i andra halvleken och det var en rutinerad målskytt som såg till att DIF gick upp i ledning. Andreas Johansson fick en fin passning av Simon Tibbling precis utanför straffområdet och nöp till. Bollen rullade in bakom en ställd Helgesson och DIF hade kopplat greppet.

Efter målet radade DIF upp tre chanser inom loppet av ett par minuter där Nahir Oyal fick ett friläge, Emil Bergström så när tryckte in en hörna och Adde Johansson var nära att bli tvåmålsskytt.

Jönköpings offensivlusta bedarrade efter målet och istället var det DIF som excellerade. 2-0 kom också helt logiskt i den 66:e minuten och än en gång var det via högerkanten där Simon Tibbling och Peter Nymann väggade sig igenom. Tibbling rullade sedan fram bollen till Luis Solignac som kyligt chippade in bollen bakom Helgesson.

DIF visade ingen mättnad utan fortsatte att rulla boll och skapa chanser men åkte på en rejäl chock med kvarten kvar. Jönköping stack upp i ett av sina sällsynta anfall i andra halvleken där Tommy Thelin skallade in reduceringen efter ett inlägg från högerkanten.

Men det var en kortvarig oro. DIF:s målmaskin Erton Fejzullahu trivs uppenbarligen bra på Grimsta och efter ett fint inspel från Nahir Oyal på vänsterkanten lyfte han behärskat in 3-1 i 79:e minuten.

Strax därefter tackade Nahir för sig och Brian Span klev in. Blåränderna hade nu full kontroll på matchen och valde sedan att säkra ytterligare genom att ta Yussif Chibsah istället för Solignac i den 86:e minuten. Erton var sugen på fler mål och hann med några sista farliga avslut men något nytt hattrick blev det inte och matchen slutade 3-1. Ett mycket bra resultat och DIF har nu skaffat sig ett grymt läge för avancemang inför den avslutande cupmatchen mot Åtvidaberg nästa söndag.

Djurgården-Jönköping Södra 3-1 (0-0)

1-0 Andreas Johansson (52)
2-0 Luis Solignac (59)
2-1 Tommy Thelin (74)
3-1 Erton Fejzullahu (78)

Domare: Mohammed Al-Hakim
Publik: 967

Djurgårdens lag:

Kenneth Höie

Peter Nymann, Emil Bergström, Mattias Östberg, Jesper Arvidsson

Simon Tibbling, Andreas Johansson (k), Daniel Amartey, Nahir Oyal (Span 80)

Erton Fejzullahu

Luis Solignac (Chibsah 86)

Bänk: Hampus Nilsson, Frej Ersa Engberg, Joona Toivio, Yussif Chibsah, Sebastian Rajalakso, Brian Span, Godsway Donyoh.

FOTO: Bildbyrån och Anna Lu Lundholm

 • jomensåere

  Tröjorna ser bra mycket snyggare ut utan Ica-loggan

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000894873206 Elias DrängaFan Blomqvist

   Jag måste än en påpeka att jag älskar ditt namn. Sen vill jag säga att jag håller med, mycket mer stilrena nu!

  • Motvalsen

   Ja, men om valet står mellan x antal sponsor-miljoner och snyggare tröjor är valet iafall för mig enkelt…

 • http://www.facebook.com/people/Nils-Rahm/100000248532181 Nils Rahm

  Tibbling, Amartey, Adde och Fejzullahu, Vilka jävla lirare!

  • goDIFgo

   Skulle precis skriva detsamma…men du hann före :)

  • Freo83

   Jo, de 4 herrarna känns som ett lyft från förra året. Men lite mer orolig för mittbackarna och vem vi skall ha på topp. Solignac höll tyvärr inte.

   • Edward15

    DU skojar väl?? Solignac spelade riktigt bra idag asså! Men inkompetenta människor som du ser inte sånt

    • Sharkbay

     Skärp dig för f–n Edward15….Folk får väl tycka vad de vill utan dina personangrepp….
     Håller dessutom fullständigt med Freo83

    • Freo83

     ….zzzzzz Edward15…

     • goDIFgo

      Bara inkompetenta människor anklagar andra att vara inkompetenta. Soligniac är inte lösningen på DIFs anfall….

    • FyDig

     Den kommentaren Edward15 var inte den smartaste i dag…Goddag yxskaft…

     • Edward15

      Okej! Men men Det är min åsikt iaf..

   • Juan Salenko

    Solignac tar väldigt bra löpningar och gör ett väldigt stort jobb, sett bättre ut för varje match, tror inte att folk ska dömma honom för hårt ännu, tror knappast att han spelat på konstgräs innan han kom till sverige heller, spelare från sydamerika brukar behöva tid att komma in i spelet. Ha tålamod med honom

    Östberg har varit riktigt bra i matcherna, visar pondus och säkerhet, problemet med försvarsspelet ligger mer i att vi har 2 nya innermitt som ska lära sig spelet med resten av laget. Det ordnar sig.

 • Fredde

  Väldigt väldigt bra andra halvlek, men hoppas vi kan börja styra tempot i första halvlekar mer i framtiden.

 • fordfocus

  Nu spelade Toivio och Pedersen in sig i laget utan att behöva duscha. Vi kunde ha legat under med 2-3 baljor i paus efter obefintligt markeringsspel av Bergström-Östberg. J-Södra såg ut som nyslipade skalpeller i första halvlek och vi var mer som smörknivar av plast. Lite bättre i andra, men knappast mer än G sett över matchen i stort. Höie ser lite darrig ut på inlägg och bör komma upp några snäpp, eller vad säger du, Hampus? Det går ju inte att inte älska Peter Mikkelsen (vill inte heta Nymann). Han sätter fart på spelet och hotar faktiskt rejält från sin backplats. Ett annorlunda backspel då han helst går inåt i banan och kan lämna ut till Tibbling, som ser bättre ut i år. Fortfarande valpigt tafatt i närkamper, men stadig med bollen under kontroll. Någon målskytt blir han nog aldrig …Erton var både bra och läcker och landslagschansen har gjort honom gott. Han deltar mycket mer i spelet i år. Adde blir nog allt bättre och där har vi en klippa, som inte får gå sönder. Solignac försvarade sin startplats idag, men om det är fågel eller fisk får framtiden utvisa. Nummer 18 Amertey var ny för mig och med snabbare spel och exaktare passningar, så duger han nog som konkurrent på en mittfältsplats.

  Jesper A är en smidig och klok spelare, som får träna på sina bananinlägg.

  Hoppas på ytterligare en växel mot ÅFF!

  • http://www.facebook.com/carl.wester.94 Carl Wester

   Mycket jag inte håller med om, Tibbling valpig? Tycker Emil var bra idag men saknade en hel del från östberg så håller inte med om att båda mittbackarna var helt usla. Amartey har varit helt strålande hela försäsongen och kommer troligtvis bli en ryggrad i spelet. Arvidsson har ne av sina tryrkor i inläggen, banan inlägg??MP har gjort ett gott jobb så här långt ska bli kul att se hur långt det räcker med strama budget tyglar och all rotation som varit i laget. Tror 2013 kan bli kul :)

   • fordfocus

    Ja, du, Carl, jag tycker att Tibbling är valpig i närkamper, luftspel och avslut. Med sin ungdom har han ju all rätt att vara sån, men han ska inte skrivas upp till något han (ännu) inte är. Han kan bli en mycket god spelare, men måste då förbättra flera sidor av sitt spel. Emil blev tunnlad och tappade höjddueller och markeringsuppdrag. Om detta var ett hyggligt mittbacksspel, så kräver vi olika mycket av våra hjältar. Amartey har jag bara sett denna matchen och mitt betyg får jag väl vänta med – du verkar nöjd med honom. Hoppas du har rätt. Arvidsson måste få till sina bågar (bananer) på inläggen, nu var det risigt med dom. Jag tror på honom med skarp träning av inlägg. Hoppas att 2013 blir kul!!!

    • smygpelle

     Jag tror inte att MP vill ha långa bananinlägg med tanke på att vi inte har någon targetplayer i anfallet som vinner 9/10 nickdueller. Tror att han hellre vill ha snabba omställningar och djupledspass. Om inlägg ska komma ska de slås tidigt så mittbackarna kommer felvända in i duellen. Jag tycker dock att Arvidsson var mycket bra i uppspelnadsfasen då han bröt tidigt i deras omställningar och hittade snabbt upp till Erton, Adde eller Amartey. Håller annars med dig om Tibbling och mittbackarna, men man får ju också tänka på att båda våra startmän i mittförsvaret inte spelade. Måste även tillägga att avsluten igår var bedrövliga, och det borde kanske stått 3-1 bara i halvtid.

  • Juan Salenko

   Försvarspel hänger inte bara på mittbackar… Tyckte varken Emil eller Östberg gjorde bort sig, visst Emil går bort sig en gång, men kändes som backarna var stabila, man ska snarare fråga varför de rann igenom så jäkla lätt, inte lätt att försvara mot spelare som kommer i full fart sådär. Tycker vi pratar om att det var ett helt lag som började matchen utan att ha satt på sig skorna. Handlar snarare om att få upp fokus från start i början på nästa match.

   Håller annars med om Arvidsson, riktigt fynd där, han har varit grym när han spelat.

 • Fredde

  Fejzullahu, Amartey, Tibbling, Höie, Arvidsson och Godsway där har vi spelare som märkbart förbättrats, värvats eller som inte var med hela förra säsongen som kommer göra göra stor skillnad den kommande säsongen. Vi är lite begränsade när det gäller mittback och anfallsposition känner jag dock.

  • fordfocus

   Håller med, men dina två positionsbekymmer är verkliga hot mot framgång i år. Hoppas Toivio och Pedersen kan räta ut ett frågetecken …

  • XBand

   Tycker nog du glömmer Adde.

 • Raddle

  Vad då ”målfest”?Rubriksättarens sinne för dramaturgi förefaller en smula yvig.
  Nog behövs det minst två/tre mål till för att man skall kalla det ”målkalas”.

 • http://twitter.com/SthStolthetDIF DIF1891

  Tycker det är konstigt att så många är oroliga över mittbacks possitionen? visst så va Bergström och framförallt Östberg usla idag, vilket gjorde det perfekt för MP att se att Toivio och Pedesen är klockrena i mittlåset! och båda är riktigt bra för allsvenskan! Med bergström som riktigt bra reserv med hjärtat i klubben. Nymann och Arvidsson är ju bland dom bästa ytterbackarna i allsvenskan? Backfrågan för mig känns som bland vårat minsta problem?

 • ChristofferE

  Först och främst, riktigt skönt med 3 friska poäng! Dock så finns det väll en hel del att jobba på. Tyckte det va onödig mycket dribblingar på mittplan i omställningslägen som vid bolltapp slog tillbaka på oss själva. De som inte har boll måste ju söka lite mer boll och vilja ha den. Sen måste vi vara kungar i vårt eget straffområde och ta bort bollen, håller inte att stå och titta på!

  • Juan Salenko

   Håller med, mycket onödigt tapp på mitten som satte backlinjen i svåra situationer. Gör att stillastående spelare får möta folk som kommer i fart hela tiden. Sen vet jag inte om man ska vara för aggressiv i eget straffområde, handlar mer om att försöka styra ut dem bättre.

 • http://www.facebook.com/henrik.lagerstam.5 Henrik Lagerstam

  Härligt med vinst! Kommer det upp highlights?

  • Tobias

   Tror hela matchen finns att se på svtplay om det kan vara intressant :)