Det blev tre DIF-mål ånyo i Svenska Cupen när Jönköping besegrades med 3-1 på Grimsta . Andreas Johansson, Luis Solignac och Erton Fejzullahu såg till att Djurgården skaffade sig ett ypperligt läge för avancemang.

Det var två förändringar i DIF:s startelva jämfört med den inledande cupmatchen då Nahir Oyal tog hand om platsen som vänster yttermittfältare och Emil Bergström gick in som mittback istället för Joona Toivio.

DIF inledde explosivt och redan i matchens första minut låg bollen i Jönköpingskassen efter att Luis Solignac fått en fin framspelning av Nahir Oyal. Dessvärre var dock den assisterande domarens flagga uppe på grund av en hårfin offside på Solignac.

Men Jönköping kom tillbaka omgående och visade att det inte skulle bli någon promenad i parken för Djurgården. De grönklädda var framme i ett par vassa avslutslägen under de första tio minuterna och Viktor Rönneklev var mycket nära att trycka in bollen efter en tilltrasslad situation i DIF:s straffområde.

Med kvarten spelad blev det mer blårandigt bollinnehav där framför allt Nahir Oyal var mycket aktiv på sin vänsterkant och hotade Niklas Helgesson med två bra avslut. I 26:e minuten osade det sedan katt åt andra hållet när Robert Gojani kom fri med Kenneth Höie och rullade bollen en knapp decimeter utanför Höies högra stolpe. Strax därpå kom nästa jätteläge för Jönköping när Tommy Thelin fick stå och måtta helt fri med Höie, men skottet gick en bit över.

Det var en chansrik halvlek och nästa stora läge blev Djurgårdens när Luis Solignac snappade upp ett inlägg i straffområdet och med ett fint mottag skapade sig ett riktigt bra läge. Tyvärr blev det lite för mycket kraft i avslutet som gick metern över. I 38:e minuten var det sedan dags igen för en ny DIF-möjlighet när Nahir Oyal fick en gratischans. J Södra-keepern Helgesson sjabblade med ett inlägg från Peter Nymann och bollen landade hos Nahir i straffområdet vars avslut dessvärre gick i burgaveln.

Yttreligare två bra chanser hann det bli innan halvleken var slut. Men en fin Höie-räddning på ett distansskott och och ett till skott i gaveln från den mycket aktive Oyal blev facit och trots ett stort antal farligheter åt båda hållen slutade första halvleken mållös.

Men måltorkan skulle brytas åtta minuter in i andra halvleken och det var en rutinerad målskytt som såg till att DIF gick upp i ledning. Andreas Johansson fick en fin passning av Simon Tibbling precis utanför straffområdet och nöp till. Bollen rullade in bakom en ställd Helgesson och DIF hade kopplat greppet.

Efter målet radade DIF upp tre chanser inom loppet av ett par minuter där Nahir Oyal fick ett friläge, Emil Bergström så när tryckte in en hörna och Adde Johansson var nära att bli tvåmålsskytt.

Jönköpings offensivlusta bedarrade efter målet och istället var det DIF som excellerade. 2-0 kom också helt logiskt i den 66:e minuten och än en gång var det via högerkanten där Simon Tibbling och Peter Nymann väggade sig igenom. Tibbling rullade sedan fram bollen till Luis Solignac som kyligt chippade in bollen bakom Helgesson.

DIF visade ingen mättnad utan fortsatte att rulla boll och skapa chanser men åkte på en rejäl chock med kvarten kvar. Jönköping stack upp i ett av sina sällsynta anfall i andra halvleken där Tommy Thelin skallade in reduceringen efter ett inlägg från högerkanten.

Men det var en kortvarig oro. DIF:s målmaskin Erton Fejzullahu trivs uppenbarligen bra på Grimsta och efter ett fint inspel från Nahir Oyal på vänsterkanten lyfte han behärskat in 3-1 i 79:e minuten.

Strax därefter tackade Nahir för sig och Brian Span klev in. Blåränderna hade nu full kontroll på matchen och valde sedan att säkra ytterligare genom att ta Yussif Chibsah istället för Solignac i den 86:e minuten. Erton var sugen på fler mål och hann med några sista farliga avslut men något nytt hattrick blev det inte och matchen slutade 3-1. Ett mycket bra resultat och DIF har nu skaffat sig ett grymt läge för avancemang inför den avslutande cupmatchen mot Åtvidaberg nästa söndag.

Djurgården-Jönköping Södra 3-1 (0-0)

1-0 Andreas Johansson (52)
2-0 Luis Solignac (59)
2-1 Tommy Thelin (74)
3-1 Erton Fejzullahu (78)

Domare: Mohammed Al-Hakim
Publik: 967

Djurgårdens lag:

Kenneth Höie

Peter Nymann, Emil Bergström, Mattias Östberg, Jesper Arvidsson

Simon Tibbling, Andreas Johansson (k), Daniel Amartey, Nahir Oyal (Span 80)

Erton Fejzullahu

Luis Solignac (Chibsah 86)

Bänk: Hampus Nilsson, Frej Ersa Engberg, Joona Toivio, Yussif Chibsah, Sebastian Rajalakso, Brian Span, Godsway Donyoh.

FOTO: Bildbyrån och Anna Lu Lundholm