Norska mästarlaget Molde köper Djurgårdens mittback Joona Toivio. Den finske landslagsmannen lämnar Stockholm efter tre säsonger i blårandigt.

– Det gick väldigt snabbt. Det kom en förfrågan och sedan ett bud som vi tyckte var klart marknadsmässigt. Joona Toivio är en landslagsspelare och vi har varit förberedda på att det kan komma ett bud under året. Nu kom det redan innan säsongen och det är så pass bra att det ger oss möjligheter att agera för att bli bättre om man ser till hela truppen, säger Djurgårdens manager Magnus Pehrsson.

24-årige Toivio kom till Djurgår’n från holländska AZ Alkmaar inför säsongen 2010 och lade omgående beslag på en av mittbacksplatserna. Under säsongerna i DIF har han även blivit ordinarie i det finska A-landslaget där han utsetts till lagkapten.

– Det är ett tydligt bevis på att jag har utvecklats under de här åren, säger Joona Toivio som är glad över att få komma till en klubb som ska kvala till Champions League för andra året i rad.

– Men jag tar bara med mig bra minnen från min tid i Stockholm och Djurgården. Det finns mycket som jag kommer att sakna, som att åka till Kaknäs och träffa lagkamraterna och träna fotboll i solsken. Och så alla Djurgårdens supportrar, det har verkligen varit stort att få spela för dem. Derbymatcherna mot AIK är de största i min karriär, säger Joona Toivio.

Inför fjolårets säsong valdes han till lagkapten även i Djurgården. Sammanlagt gjorde han 87 allsvenska matcher och nio mål. Sex av dessa fullträffar levererades under 2011 vilket räckte till den interna skytteligans förstaplats.

– Det är naturligtvis inte optimalt att bli av med en ordinarie spelare så nära in på den allsvenska premiären. Det hade så klart varit bättre om det hade skett i januari men det är omöjligt för oss att styra. Däremot kan vi styra vad vi vill ha för spelaren, säger Magnus Pehrsson.

Mattias Östberg och Emil Bergström bildade innerbackspar i söndagens cupmatch mot Jönköping Södra och tidigare korsbandsskadade Marc Pedersen spelade 70 minuter i måndagens U21-match mot BP.

– Det är cirka 20 dagar kvar innan transferfönstret stänger och det är tillräckligt för att hitta en ersättare, men samtidigt vill jag inte säga att det definitivt kommer in en spelare. Marc (Pedersen) är på gång men inte helt tillbaka och vi vill ge honom lite tid och titta på hans och de andra mittbackarnas prestationer under den närmsta tiden. Om man ser till våra planer för truppen så försöker vi banta den lite och göra den mer spetsig samtidigt som vi gör mer plats för våra lärlings- och U21-spelare och investerar mer pengar i 16-17 A-lagsspelare i stället för runt 20 som det har varit nu. Då ska det räcka med tre mittbackar om det dessutom finns backup i truppen och det gör det, säger Magnus Pehrsson.

Djurgården Fotboll tackar Joona Toivio för hans insatser och önskar ett stort lycka till i den fortsatta karriären.

DIF FOTBOLL
Foto:
Anna Lu Lundholm