Helsingborgs ghanan David Accam spolierade den blårandiga premiärglädjen med sina två mål i en match där DIF tappade möjligheten till poäng på grund av en svag insats under den första halvleken.

Det bjöds på ett strålande solsken och en ganska väntad blårandig startelva när DIF gästade Olympia i den allsvenska premiären 2013. Den blårandiga  matchinledningen var dock inte fullt lika strålande och redan i fjärde matchminuten var hemmalaget i ledning. Mattias Lindström kunde enkelt peta in en retur efter att Kenneth Höie parerat Alejandro Bedoyas skott från nära håll och rejäl uppförsbacke för DIF direkt.

Djurgården repade dock mod efter det ineldande dråpslaget och hade sedan det mesta bollinnehavet under resten av den första kvarten, dock utan att skapa några riktigt heta chanser. De bästa avslutslägena kom efter inlägg från Simon Tibblings högerkant men halvleken togs sedan mer och mer över av Helsingborg och i 31:a minuten kom hemmalagets andra mål. HIF:s hyperfarlige ghanan David Accam, som även var inblandad i förspelet till 1-0, gick på skott strax utanför straffområdet och bollen for in i bakom en chanslös Höie.

En mardrömsinledning och värre skulle det bli. Bara några minuter senare var det dags för Accam ånyo som alltför enkelt fick vandra rakt in mot DIF-målet och trycka in 3-0. Innan dess hade dessutom Djurgården haft en gyllene reduceringsmöjlighet när Amadou Jawos inspel från höger så när nådde fram till en framrusande Erton Fejzullahu i straffområdet.

I 41:a minuten osade det katt igen när Mattias Lindström var farligt framme med ett skott från nära håll som gick strax över ribban. Men raset stannade vid tremålsunderläge och Magnus Pehrsson fick en chans att samla styrkorna i halvtid.
– Vi gick i fällan som vi hade målat upp innan när Helsingborg vinner boll centralt och kommer i snabba omställningar. Vi var för naiva och borde ha spelat bollen mera på kanterna som vi pratat om innan. Så vi måste bli mer konkreta i andra halvlek och undvika de centrala bolltappen, kontaterade Magnus Pehrsson till C Moore i pausen.

Det såg också betydligt mer positivt ut i inledningen och DIF hade omgående en mycket bra omställning där Nahir Oyal och Erton nästan lyckades tråckla sig igenom den för dagen kompakta, blåröda defensiven. Ett par minuter senare kom nästa bra läge när Erton snappade upp en andraboll efter ett inlägg från Oyals vänsterkant, men skottet smet dessvärre utanför.

I 54:e minuten fick sedan Brian Span kliva in istället Simon Tibbling och DIF fortsatte att skapa tryck för att få till en reducering. Med lite hjälp från domare Strömbergsson kunde den också ha kommit i form av en straffspark. Men Christoffer Anderssons putt på Andreas Johansson, som just skulle nicka in Brian Spans inlägg, gick obemärkt förbi.

Med tjugo minuter minuter kvar kom två nya DIF-chanser där de båda inhopparna Luis Solignac och Brian Span var nära att spräcka nollan, där speciellt Spans höger yttersida var nära att smita in. Men det ville sig inte för Djurgården och inte heller den sent inbytte Yussif Chibsah kunde spräcka Pär Hanssons nolla, trots ett bra läge mitt i boxen i 85:e minuten.

En riktigt tung inledning av allsvenskan för blåränderna och det var givetvis inga uppåtpekande mungipor hos manager Magnus Pehrsson efter matchen.
– Det är klart att jag är otroligt bitter och bedrövad över vår första halvlek. Just är jag mer nöjd med vår andra halvlek där vi ändå visar moral men sett som premiärmatchen är det så klart ett stort minus och inte alls den start vi hade hoppats på. Så det finns en hel del frågetecken som vi måste räta ut till på torsdagens cupmatch mot Norrköping, summerade MP för C Moore efter matchen.

När det gäller publikmatchen var dock läget betydligt ljusare där de tusentals tillresta DIF-supportrarna visade hög klass och moral genom hela matchen med en mycket volymstark insats där hemmapubliken sjöngs ut. Något som bådar gott inför Stadionpremiären mot Mjällby den 8 april då förhoppningsvis årets första seger bärgas – både på planen så väl som på läktaren.

Helsingborg-DIF 3-0 (3-0)

1-0 Mattias Lindström (4)
2-0 David Accam (31)
3-0 David Accam (34)

Domare: Markus Strömbergsson
Publik: 11201
Varningar DIF:
Jesper Arvidsson, Erton Fejzullahu

Startelva DIF:

Kenneth Höie
Peter Nymann – Emil Bergström – Mattias Östberg – Jesper Arvidsson
Simon Tibbling (Span 54) – Daniel Amartey – Andreas Johansson (Chibsah, 81) – Nahir Oyal
Erton Fejzullahu – Amadou Jawo (Solignac, 62)

Ej inbytta: Hampus Nilsson, Marc Pedersen, Petter Gustafsson

Skott i målställning: 0-0
Skott: 5-3
Hörnor: 4-3
Tilldömda frisparkar: 10-9
Offsides: 0-4
Gula kort: 2-2