Seger efter straffdrama på Nya Parken

Djurgården är klart för semifinal i Svenska Cupen efter ett straffdrama på Parken i Norrköping. Jesper Arvidsson prickade in den avgörande straffen som betydde 5-4 till Djurgården.

Kvartsfinalen i Svenska Cupen blev en dramatisk match. Efter 120 mållösa minuter fick ett straffavgörande skilja lagen åt. Skyttarna i de två lagen gjorde ett bra jobb i fyra omgångar genom att sätta samtliga straffar. Sedan var det dags för hemmalagets Siim Luts. Hans straff höll, till Djurgårdens stora glädje, inte samma klass som de som hade slagits innan och frågan är om bollen har landat än. Straffen gick väldigt högt över Kenneth Höies ribba. Djurgårdens vänsterback Jesper Arvidsson fick därmed chansen att sätta punkt för matchen vilket han också distinkt gjorde. Andreas Lindberg mellan IFK-stolparna var chanslös och Djurgården därmed klart för cupsemifinal. Detta till stor glädje för några hundra tillresta sjungande supportrar som trotsat den tidiga matchstarten.

Före straffavgörandet hade lagen spelat 120 minuter fotboll. Den första halvleken var den spelmässigt bästa. Hemmalaget hade mest bollinnehav och skapade många hörnor medan Djurgården skapade sina farligheter genom att ställa om snabbt vid bollvinst. Offensivt var Luis Solignac pigg och han var ständigt på språng. Hans främsta målchans var en nick från nära håll, som målvakten räddade, efter en bra djup passning från Andreas Johansson.

Djurgården hade lite tur en kvart in i den första halvleken. Mattias Östberg rammade en motståndare efter lite tveksamheter i eget straffområde men domare Strömbergsson valde att inte blåsa för straff. IFK Norrköping fick nöja sig med hörna vilket så självklart betydde att Östberg träffade bollen.

Den andra halvleken inledde IFK Norrköping bäst. Höie räddade ett skott från Christopher Nyman men annars var det mest hörnor som hemmalagets spelövertag resulterade i. Djurgården försvarade sig förtjänstfullt och samarbetet mellan spelarna fungerade bra.

Tempot i matchen bedarrade sedan och spelkvaliteten sjönk. Djurgården tog då tillfället i akt att komma in i matchen igen genom att lyfta spelet och hålla i bollen mer för att få till lite längre anfall. Särskilt många målchanser skapades dock inte.

Med tio minuter kvar av ordinarie matchtid tilldelades IFK Norrköpings mittback Morten Skjønsberg sitt andra gula kort med rött kort som följd. Djurgården fick ett gyllene läge att avgöra matchen med en spelare mer på planen men trots det var ställningen 0-0 efter 90 minuter.

I förlängningen, som spelades 2×15 minuter, var det Djurgården som bestämde. Det decimerade hemmalaget backade hem och såg ut att ha som mål att ta matchen till straffsparksläggning.

Magnus Pehrsson hade sparat ett byte till förlängningen och det utnyttjade han i 95:e matchminuten. Mittbacken Marc Pedersen, som gjorde sin första tävlingsmatch efter knäskadan, byttes ut och ersattes av en Emil Bergström.

Det var två slitna lag som avslutade matchen. IFK Norrköping var sedan tidigare en man kort och Djurgården fick Peter Nymann rejält tilltufsad. Nymann signalerade för byte men han tvingades fullfölja matchen eftersom samtliga byten var gjorda.

Trots en man mer var det inte Djurgården som var närmast att avgöra matchen i förlängningen. Hemmalaget jobbade fram sin tolfte hörna i matchen när matchuret visade 116 spelade minuter. Hörnan från höger resulterade i att bollen nickades i ribban för att sedan studsa på mållinjen innan Peter Nymann kunde rensa.

En stabil laginsats, lite flyt och säkra straffskyttar fällde avgörandet till Djurgårdens fördel i denna jämna och spännande match. Nu är vi bara två matcher från spel i Europa!

Matchrapport: Thomas Alexanderson
 

IFK Norrköping-DIF 4-5 (0-0) e.st.

Straffar
1-0 Gunnar Heidar Thorvaldsson
1-1 Andreas Johansson
2-1 Chrostopher Telo
2-2 Erton Fejzullahu
3-2 Lars Krogh Gerson
3-3 Amadou Jawo
4-3 Isaac Thelin
4-4 Nahir Oyal
4-4 Siim Luts (miss)
4-5 Jesper Arvidsson

Domare: Markus Strömbergsson
Publik: 2306
Varningar DIF:
Chibsah, Fejzullahu, Oyal, Östberg

Startelva DIF:

Kenneth Höie
Peter Nymann – Marc Pedersen (95, Emil Bergström) – Mattias Östberg – Jesper Arvidsson
Andreas Johansson – Daniel Amartey – Yussif Chibsah  – Brian Span (46, Nahir Oyal)
Erton Fejzullahu – Luis Solignac (67, Amadou Jawo)

Ej inbytta: Hampus Nilsson, Petter Gustafsson, Martin Broberg, Simon Tibbling,

Semifinalerna lottas i SVT:s Fotbollskväll på måndag. Övriga lag i semifinal är Göteborg, Örgryte och Öster.

 • Guest

  Köp biljetter till hemmapremiären nu,om ni inte redan har gjort det!

 • http://www.facebook.com/linus.lindvall1 Linus Lindvall

  Det satt långt inne men skönt med seger å vidare i cupen

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000894873206 Elias DrängaFan Blomqvist

  Siim Luts, jag älskar dig. Tack!

 • Anton Karlsson

  mattias östberg fick la ett gult med om jag inte har fel?

 • Robban08

  Marc pedersen!

 • Christian Lindberg

  Fan vad skönt detta känns. Satt så långt inne… Men detta behövde vi så mycket. Cupen känns så mycket viktigare än Allsvenskan just nu. Ge oss nu IFK hemma så avslutar vi med en final mot Öster/Öis. Hoppas dock anfallsspelet blir 100 gånger bättre till måndag mot Mjällby. Styrkebesked av backlinjen med Pedersen tillbaka iaf!

 • Gerten

  Bedrövligt dåligt. Med 11 man mot 10 skall man avgöra tidigare. Anfallsspelet var botten. Gå över till 4-3-3 nu.
  Höie
  Nymann-Pedersen-Östberg-Arvidsson
  Johansson-Fej-chibsah alt Amartey alt tibbling :)
  Jawo-Solignac-Span

  • Johan

   Härlig ”glaset-är-halvtomt-inställning”…

   Håller med om att anfallsspelet lämnade en del i övrigt att önska. Dock gör vi en klart habil försvarsinsats vilket känns ruskigt skönt efter den minst sagt skakiga insatsen i söndags. Tycker också visar en del bra intentioner i anfallsspelet, lär helt klart bli än bättre.

   Ses på måndag!

  • Guest

   exakt håller med..kör med tibbling och adde på mittfältet ist

 • ChristofferE

  Oroa dig inte Siim, bollen är återfunnen. Den låg på baksidan av min tomt norr om Stockholm. Jag skickar den till Strömbergsson!

 • martin.fogelberg

  Drygt tre och en halv timme i följd utan att prestera en klar målchans. Dif har uppenbara problem. Anfallsspelet är en katastrof. Idag var dock försvarsspelet betydligt bättre än senast och jag tror inte att det enbart berodde på motståndet. Dif har alldeles för få riktiga ” lirare ” i truppen. Kan inte Stefan Rehn göra comeback ?????

  • Juan Salenko

   klar målchans såg vi samma match? ;) Cognacs nick, Addes nick, Ertons boll som touchar yttersidan av stolpen osv

   • martin.fogelberg

    Ok, ursäkta jag missade första halvlek då jag trodde att matchen började kl 19. Då skapade Dif tydligen målchanser.

  • Guest

   ja 2 matcher utan att göra mål är bedrövligt dåligt faktiskt.. vi hade tur idag för en gångs skull. norrköping träffade ribban o studsa på mållinjen var nära där sen även bortdömt mål fick dom när höie klantade sig så tur hade vi idag! kom igen nu

 • Vaiho

  Erton var sämst på planen, skärpning jävligt snabbt. Målen ska bara forsa in med hans kvalite. Han ska känna pressen nu.

  • Edward15

   Du såg inte på matchen va?

   • Vaiho

    Jag såg att Erton missade ett jätteläge och var nära att skänka bort ett mål till motståndarna genom att försöka sig på en dålig dribbling. Det var nog du som inte såg matchen. Men du får vara hur nöjd du vill, rookie.

  • Karl Widerberg

   Varför gnälla på en djurgårdslirare när vi just har avancerat i till cup-semi. En spelare som dessutom slagit en grym straff. Sen kan och ska vi alltid kräva mer av spelare som Erton. Var lite glad för fan. :)

 • Guest

  helt otroligt att de blir under 10.000 personer på premiären!

 • http://www.facebook.com/freddie.karlsson2 Freddie Karlsson

  när ska MP bänka Adde. han har vart totalt värdelös i dom 2 senaste matcherna.

  Hampus

  PG-Östberg-Marc-Arvidsson

  Span-Chibsah-Amartey-Nyman

  Tibbling
  Erton

  • solid

   ja du minns väl hur lång tid det tog innan han bänkade hämäläinen förra året så.. lär nog aldrig ske;)

 • Guest

  byt till 4-3-3

 • Christian Lindberg

  Kamp men inte allt för välspelad match men det blev skön dramatik. Och konsten igen att missa målchanser. Även om de inte var många så bör man sätta de klara chanserna. Säkra backar i tuffe Pedersen samt också plus till Arvidsson. Chibsah och Amartey spelar stabilt bra på mitten. Sedan kan man kräva mer av resten. Bäst av allt att vi går vidare viket ger arbetsro och självförtroende samt vi fick en genom körare i lång match. Behöver spela ihop laget. Och vi får en match till i cupen. Hoppas det blir Öster. Göteborgslag blir alltid svåra men de tar vi i finalen.Tålamod sedan att få de lovande spelarna att spela in sig för Span, Jawo, Solignac visar det finns anda bli djurgårdspelare av rang. Erton är sådan klasspelare och vi kan vänta mer när han sätter målchanserna. Mera självförtroende och måtte vi få vinna nu i början av säsongen. Kläm i kampsångerna…

 • ziggezagge

  Marc Pedersen vad jag har saknat dig! Behöver ha honom på plan, nån som tar duellerna med lite attityd och täcker skott osv. Älskar sånt

  • Guest

   aa men blir nervös varje gång han går in i en närkamp eller fälls för att dra upp den där skadan igen:/

 • Ledley King

  Matchen kunde ha varit bättre. Men definitivt sämre också. Det är på väg åt rätt håll. Bara våra anfallsspelare får stänka in några baljor också.

  Apropå något helt annat som inte alls rör spelet: Jag stör mig på att MP:s jacka saknar DIF-emblem. Något löjligt kanske att ens tänka på – men det sticker i ögat på mig.

 • baggso

  Extremt skönt att se Marc i mitten, han städade upp en hel del