Djurgården är klart för semifinal i Svenska Cupen efter ett straffdrama på Parken i Norrköping. Jesper Arvidsson prickade in den avgörande straffen som betydde 5-4 till Djurgården.

Kvartsfinalen i Svenska Cupen blev en dramatisk match. Efter 120 mållösa minuter fick ett straffavgörande skilja lagen åt. Skyttarna i de två lagen gjorde ett bra jobb i fyra omgångar genom att sätta samtliga straffar. Sedan var det dags för hemmalagets Siim Luts. Hans straff höll, till Djurgårdens stora glädje, inte samma klass som de som hade slagits innan och frågan är om bollen har landat än. Straffen gick väldigt högt över Kenneth Höies ribba. Djurgårdens vänsterback Jesper Arvidsson fick därmed chansen att sätta punkt för matchen vilket han också distinkt gjorde. Andreas Lindberg mellan IFK-stolparna var chanslös och Djurgården därmed klart för cupsemifinal. Detta till stor glädje för några hundra tillresta sjungande supportrar som trotsat den tidiga matchstarten.

Före straffavgörandet hade lagen spelat 120 minuter fotboll. Den första halvleken var den spelmässigt bästa. Hemmalaget hade mest bollinnehav och skapade många hörnor medan Djurgården skapade sina farligheter genom att ställa om snabbt vid bollvinst. Offensivt var Luis Solignac pigg och han var ständigt på språng. Hans främsta målchans var en nick från nära håll, som målvakten räddade, efter en bra djup passning från Andreas Johansson.

Djurgården hade lite tur en kvart in i den första halvleken. Mattias Östberg rammade en motståndare efter lite tveksamheter i eget straffområde men domare Strömbergsson valde att inte blåsa för straff. IFK Norrköping fick nöja sig med hörna vilket så självklart betydde att Östberg träffade bollen.

Den andra halvleken inledde IFK Norrköping bäst. Höie räddade ett skott från Christopher Nyman men annars var det mest hörnor som hemmalagets spelövertag resulterade i. Djurgården försvarade sig förtjänstfullt och samarbetet mellan spelarna fungerade bra.

Tempot i matchen bedarrade sedan och spelkvaliteten sjönk. Djurgården tog då tillfället i akt att komma in i matchen igen genom att lyfta spelet och hålla i bollen mer för att få till lite längre anfall. Särskilt många målchanser skapades dock inte.

Med tio minuter kvar av ordinarie matchtid tilldelades IFK Norrköpings mittback Morten Skjønsberg sitt andra gula kort med rött kort som följd. Djurgården fick ett gyllene läge att avgöra matchen med en spelare mer på planen men trots det var ställningen 0-0 efter 90 minuter.

I förlängningen, som spelades 2×15 minuter, var det Djurgården som bestämde. Det decimerade hemmalaget backade hem och såg ut att ha som mål att ta matchen till straffsparksläggning.

Magnus Pehrsson hade sparat ett byte till förlängningen och det utnyttjade han i 95:e matchminuten. Mittbacken Marc Pedersen, som gjorde sin första tävlingsmatch efter knäskadan, byttes ut och ersattes av en Emil Bergström.

Det var två slitna lag som avslutade matchen. IFK Norrköping var sedan tidigare en man kort och Djurgården fick Peter Nymann rejält tilltufsad. Nymann signalerade för byte men han tvingades fullfölja matchen eftersom samtliga byten var gjorda.

Trots en man mer var det inte Djurgården som var närmast att avgöra matchen i förlängningen. Hemmalaget jobbade fram sin tolfte hörna i matchen när matchuret visade 116 spelade minuter. Hörnan från höger resulterade i att bollen nickades i ribban för att sedan studsa på mållinjen innan Peter Nymann kunde rensa.

En stabil laginsats, lite flyt och säkra straffskyttar fällde avgörandet till Djurgårdens fördel i denna jämna och spännande match. Nu är vi bara två matcher från spel i Europa!

Matchrapport: Thomas Alexanderson
 

IFK Norrköping-DIF 4-5 (0-0) e.st.

Straffar
1-0 Gunnar Heidar Thorvaldsson
1-1 Andreas Johansson
2-1 Chrostopher Telo
2-2 Erton Fejzullahu
3-2 Lars Krogh Gerson
3-3 Amadou Jawo
4-3 Isaac Thelin
4-4 Nahir Oyal
4-4 Siim Luts (miss)
4-5 Jesper Arvidsson

Domare: Markus Strömbergsson
Publik: 2306
Varningar DIF:
Chibsah, Fejzullahu, Oyal, Östberg

Startelva DIF:

Kenneth Höie
Peter Nymann – Marc Pedersen (95, Emil Bergström) – Mattias Östberg – Jesper Arvidsson
Andreas Johansson – Daniel Amartey – Yussif Chibsah  – Brian Span (46, Nahir Oyal)
Erton Fejzullahu – Luis Solignac (67, Amadou Jawo)

Ej inbytta: Hampus Nilsson, Petter Gustafsson, Martin Broberg, Simon Tibbling,

Semifinalerna lottas i SVT:s Fotbollskväll på måndag. Övriga lag i semifinal är Göteborg, Örgryte och Öster.