Djurgårdens  blytunga inledning av Allsvenskan fortsatte med en ny storförlust på Kopparvallen. Åtvidaberg vann med 5-1 i en match där det mesta gick snett för blåränderna.

Ett intet ont anande Djurgården klev ut i vårvärmen på Kopparvallen med ett lag som hade ett par förändringar jämfört med den elva som startade cupsemifinalen mot Örgryte. Marc Pedersen klev in som högerback medan Peter Nymann gick upp som höger yttermitfältare samtidigt som Godsway Donyoh tog plats i anfallet istället för skadade Erton Fejzullahu.

DIF rivstartade matchen och Amadou Jawo rullade in bollen i Åtvids mål redan i första matchminuten efter Godsway Donyohs fina framspelning. Dessvärre var den assisterande domarens flagga uppe, reprisen visade dock att offsiden blåstes med en knapp, för att inte säga obefintlig, marginal.

I 6:e matchminuten var det åter igen nära ett blårandigt ledningsmål när Peter Nymann svepte igenom hela ÅFF:s vänsterförsvar och slog ett flackt inspel. Både Brian Span och Godsway högg direkt men krockade dessvärre när båda störtade fram emot bollen. Ett par minuter senare var det sedan hemmalagets tur att vara riktigt farligt framme när det ständiga orosmomentet Imad Zatara fick ett friläge efter en hörna men sköt metern över.

Efter den inledande chanskavalkaden bedarrade tempot något men i 19:e minuten kom matchens första mål. Imad Zatara slog en flack frispark som styrde i mål via Marc Pedersens fot bakom en ställd Kenneth Höie.

Uppförsbacke ånyo på bortaplan och DIF påbörjade jakten på kvitteringen. Det uppstod ett bra tryck och det skapades goda möjligheter: ett utmärkt frisparksläge precis utanför straffområdet som dessvärre slogs bort, hörnor som radades upp och Godsway Donyoh hade ett farligt avslut under en intensiv femminutersperiod.

Men eftersom fotbollen lagar sällan är konsekventa var det istället Åtvidaberg som skulle utöka ledningen i 36:e minuten genom Viktor Prodell. Symtomatiskt nog med ett skott som gick stolpe in bakom en chanslös Höie. Tvåmålsunderläge i halvtid således och tränare Martin Sundgren var markant missnöjd.
- Vi är sena i nästan allting, vi vinner inga dueller och de får lätt spela igenom oss där vi har sagt att vi måste vara mycket tightare. Det blir för stora luckor och vi hamnar på efterkälken.Offensivt så spelar vi inte heller framåt och vi har för låga positioner i vårt uppspel. Vi måste våga gå fram i våra positioner och våga göra lite aktioner, sa Martin till C More i pausen.

Bortaspelet har som sagt inte sett alltför roligt ut i år och i andra halvlek emfaserades den trenden ytterligare. Åtvidaberg inledde med att omgående göra 3-0 genom Tom Petterson vars distansskott seglade in bakom Höie. Bollbanan ändrades möjligtvis via en touch på Mattias Östberg och ställde Höie, men tre måls underläge var det lik förbannat.

DIF var i stort behov av ett reduceringsmål men det var Åtvidaberg som fortsatte att skapa farligheter. I ett försök att ändra matchbilden bytte sedan DIF in Luis Solignac i 56:e matchminuten men rullgardinen skulle istället dras ner ytterligare en bit när Imad Zatara satte 4-0 i 61:a minuten med ett tungt distansskott.

Och det skulle bli faktiskt bli ännu värre. Två minuter senare rullade Viktor Prodell in 5-0 efter att blivit frispelad i straffområdet och fullbordade en riktigt dyster dag för blåränderna. Strax därefter passade tränarteamet på att ge brasilianske nyförvärvet Pablo chansen att göra sin allsvenska debut, men DIF hade fortsatt svårt att komma till några riktigt heta avslutslägen. Istället var det Kenneth Höie som räddade DIF från att släppa in ett sjätte mål när han reflexräddade en nick från nära håll i 72:a minuten.

I 76:e minuten fick Höie sedan rycka ut igen när han med en fin benparad stoppade Martin Christensens friläge och ytterligare ett av få glädjeämnen denna dystra eftermiddag skulle också följa när Amadou Jawo reducerade i 80:e minuten. Simon Tibbling tråcklade sig igenom och la upp bollen för Jawo som tryckte in ett välbehövligt tröstmål.

Resten av matchen blev mest en transportsträcka även om Andreas Johansson var nära ytterligare ett reduceringsmål med ett tungt distansskott i 87:e minuten. Amadou Jawo var också centimetrar ifrån att styra in Pablos inspel minuten senare, men det kunde lika gärna blivit 6-1 med tanke på John Owoeris miss med i stort sett öppet mål i sista matchminuten.

Summa summarum fortsätter årets katastrofala bortafacit och målskytten Amadou Jawo hade av naturliga skäl svårt att glädja sig åt sitt mål efteråt:
– Vi kommer inte alls upp i någon slags nivå idag och det där målet betyder ingenting. Jag tycker att vi är med i början och skapar och har lite oflyt med målet som dömdes bort för offside. Men sen känns det som att de gör mål på alla sin chanser och vi gräver ner oss. Vi står inte upp ordentligt när det går emot i såna här matcher, konstaterade en besviken Jawo till C More efter slutsignalen.

Åtvidaberg-DIF 5-1 (2-0)

1-0 Imad Zatara (19)
2-0 Viktor Prodell (36)
3-0 Tom Pettersson (47)
4-0 Imad Zatara (61)
5-0 Viktor Prodell (63)
5-1 Amadou Jawo (80)

Domare: Andreas Ekberg
Publik: 6152
Varningar DIF: Mattias Östberg, Andreas Johansson
Startelva DIF:

Kenneth Höie

Marc Pedersen (Tibbling 48) – Emil Bergström – Mattias Östberg – Jesper Arvidsson

Peter Nymann – Andreas Johansson (k) – Yussif Chibsah – Brian Span (Pablo Dyego Da Silva Rosa, 62)

Godsway Donyoh (Solignac 56)

Amadou Jawo

Ej inbytta: Hampus Nilsson, Philip Sparrdal Mantilla, Vytas Andriuskevicius, Martin Broberg

Bollinnehav: 51-49
Skott i målställning: 0-0
Skott på mål: 8-4
Hörnor: 3-7
Tilldömda frisparkar: 11-8
Offside: 3-3
Gula kort: 0-2