Akademin besöker Athletic Bilbao

En spännande tripp till Spanien väntar för Djurgårdens pojkakademi nu i helgen. Akademichef Christian Gentile samlar ihop tränare och ledare från samtliga lag från U10 till U19 för ett fem dagar långt besök hos Athletic Bilbao – en klubb som jobbar synnerligen lokalt och enbart har spelare från Baskien i sitt A-lag. 

En resa som förhoppningsvis genererar både kunskap och inspiration, enligt Christian Gentile som ser fram emot att få fördjupa sig i Athletic Bilbaos särpräglade struktur och verksamhet.
– Vi åker till Bilbao nu på lördag och är borta i fem dagar. Det blir 24 tränare från pojkakademin där alla lag är representerade från U10 till U19, inklusive våra specialistfunktioner som målvaktstränare, fystränare och sjukgymnaster som också åker med. För oss innebär det att vi får en inblick i alla delar av en spännande klubb. Athletic Bilbao är den största klubben i Baskien och har bara baskiska spelare i sitt A-lag. De har valt att begränsa sig till sin region men lyckas regelbundet utbilda spelare till sitt A-lag och spelare som också säljs vidare, berättar Christian som ser intressanta kopplingar i det regionala tänkandet.
– Baskien har en befolkning på ca tre miljoner så det är inget litet område men fortfarande ett begränsat område. Det intressanta är hur de i sin organisation och metod förhåller sig till de valda begränsningarna. Självklart är det ett större upptagningsområde än vi har i Djurgården på ungdomssidan. Men jag vågar påstå att alla andra klubbar på motsvarande nivå, och med motsvarande resurser, tillåter sig ett större upptagningsområde även i Akademierna, och förhåller sig därmed till sin verksamhet på ett annat sätt.

Det kommer att bli intensiva dagar med många intryck, och för Christian finns det ett viktigt signalvärde i att få med sig ledare från samtliga lag i pojkakademin.
– Vi kommer främst följa träningar men hinner med några matcher under helgen. Vi delar upp oss så att vi tittar på respektive område beroende på vilka åldrar man ansvarar för i Djurgården. Sedan kommer vi även att ha möten med tränare för respektive ålderskategorier för att fördjupa oss i arbetssätt i inlärning och metodval. Dessutom är det här en viktig markering för framtiden där vi samlar ihop oss och sätter kursen för 2019 och kommande år. Att åka iväg så många tränare tillsammans är en tydlig signal från vår sida. I vanliga fall är det långt färre tränare på studieresor till klubbar. Vi vill att våra tränare får en gemensam erfarenhet i det här studiebesöket, resonerar Christian som sorterade bort några av de större klubbarna med tanke på de skiftande premisserna i upptagning mellan till exempel Barcelona och Djurgården.
– Det är ett medvetet val att inte åka till de största klubbarna i Europa som har erkänt duktiga akademier. Det blir svårt för oss att jämföra vår verksamhet med klubbar som har ett upptagningsområde som i princip sträcker sig över hela världen. Även ekonomiskt skiljer sig förutsättningarna åt så jag tror att vi kan lära oss mycket kring resonemangen hos en klubb som själva valt att begränsa sig. Så det ska bli spännande att höra om deras metodik och deras resonemang om till exempel pubertetsålder. Hur man följer och hjälper spelarna i puberteten när de växer? Vad lägger man fokus på innan och efter? Hur arbetar man med teknikinlärning? Hur förbereder man spelarna i åldern 16, 17 och 19 för att spela seniorfotboll? Det finns många frågor att ställa och tränarna kommer att behöva vara nyfikna.

Förutom lärdomar så etableras också nyttiga kontakter och huruvida det i sin tur leder vidare till ett framtida fördjupat samarbete återstår att se, enligt Christian.
– Just nu har vi inte etablerat ett samarbete med Bilbao. För ungefär fem år sedan hade vi ett samarbete med Valencia som inspirerade oss i val av metodik och inlärning. Utifrån det vägvalet vill vi hämta inspiration från samma område och det finns ganska många nya tränare hos oss som anslutit efter samarbetet med Valencia. Så vi vill fortsatta att fördjupa kunskaperna i liknande riktning och om det sedan utvecklar sig till ett samarbete återstår att se.

Attachment

l