Alonzo Clarke provspelar med Djurgården

alonzo_clarke_vinter_743

Djurgården har fått amerikanskt besök av 18-årige försvararen Alonzo Clarke som kommer att provspela under tre veckor. En mångsidig back som även kan spela defensiv mittfältare och tidigare varit på provspel i Manchester United.

Kort efter att kenyanen Michael Olunga landat kom nästa utländska spelare för att visa upp sig i DIF. Amerikanske försvararen Alonzo Clarke landade under onsdagen – en ambitiös kille som precis som Olunga har varit noga med sina studier samtidigt som han brinner för fotbollen och att få spela i Europa, konstaterar sportchef Bosse Andersson.
– Alonzo har varit väldigt tydlig med att han vill ut i Europa och han har tidigare deltagit i verksamheter i olika klubbar. Så kombinationen av att han är klar med skolan och att familjen har gett honom tillåtelse att satsa på fotbollen på heltid gör att han kan komma hit. Han fyllde 18 år i höstas och det ska bli väldigt intressant att se honom i vår verksamhet. En allround försvarsspelare som kan spela överallt i backlinjen, säger Bosse.

Under torsdagen körde Alonzo första passet i Johan Björkmans hall tillsammans med Michael Olunga och individuella tränaren Hugo Berggren medan de övriga A-lagsspelarna var lediga. En första möjlighet för Alonzo att visa upp sina färdigheter.
– Jag har spelat som mittback, ytterback och även som defensiv mittfältare så jag är ganska mångsidig som spelare, säger Alonzo som dock helst befinner sig i backlinjen.
– Jag föredrar att spela som försvarare men tycker tränaren att jag gör bäst ifrån mig på en annan position så är jag alltid flexibel. Men det viktigaste är alltid att gå ut och köra hårt, kämpa för laget och göra ett avtryck på planen.

alonzo_skott_743

Intrycken av Stockholm under första dagen är goda även om den ofrånkomliga klimatproblematiken gör sig gällande.
– Jag trivs bra så här långt. Bosse, Henrik och Hugo (Berggren) har varit väldigt välkomnande och det verkar vara ett trevligt land. Jag måste bara anpassa mig till några saker och då tänker jag främst på vädret. Jag är van vid kyla eftersom jag kommer från Washington DC men det här var lite kallare än väntat.

Alonzo är född i USA men uppvuxen på Jamaica fram till sex års ålder då han flyttade tillbaka till USA och bor numera i Washington. Det finns gott fotbollspåbrå i familjen där hans far Alambi Clarke Sr har meriter från det jamaicanska landslaget.
– Min pappa har tränat med mig sedan jag var liten. Han spelade anfallare i jamaicanska landslaget och han har hela tiden peppat mig att utvecklas vilket har betytt mycket för mig. Han var en striker och min bror Alambi Clarke Jr är också en striker så jag är den enda i familjen som tar ansvar för defensiven, haha.

Det är dock inte första besöket i Europa för Alonzo som blev uppvaktad av Manchester United vid 16 års ålder.
– Jag var över i England för provspel med Blackpool. Jag spelade en U18-match med dem och de ville kontraktera mig efter det. Men kort därpå dök det upp en förfrågan från Man United och jag provtränade med dem och spelade även en U21-match. Det gick rätt bra tycker jag men det uppstod lite visumproblematik som drog ut på tiden samtidigt som jag var tvungen att åka tillbaka hem och plugga så det blev inget då.

Han var även uppvaktad av belgiska Club Brügge men hans föräldrar var inte nöjda med upplägget och det blev inget kontrakt den gången heller. Nu är dock studierna under kontroll och Alonzos föräldrar tycker att han är redo för fotbollskarriären så nu hoppas han på att kunna ansluta till Djurgården.
– Jag har alltid drömt om att skriva på ett kontrakt med en professionell klubb så det är det jag hoppas på med DIF. Jag känner stor tacksamhet mot alla som har hjälpt mig att komma så här långt min pappa, mamma och hela familjen som har hjälpt mig och självklart även alla tränare jag har haft.

Beträffande landslagsspel har det varit på lut ett par gånger men än så länge är både dörren öppen både för USA och Jamaica om det skulle bli aktuellt.
– Jag har blivit inkallad ett par gånger till amerikanska ungdomslandslagen men inte kunnat delta. Så i nuläget kan jag fortfarande spela för både USA eller Jamaica eftersom jag inte gjort min första landskamp än. Svårt att säga vad jag skulle välja om tillfället dyker upp men kanske är det amerikanske landslaget ett bättre skyltfönster om man vill visa upp sig. I nuläget är det i alla fall inget som jag går och tänker på.

alonzo_clarke_träning_743

Under torsdagens pass märks att tekniken är god och det blev en del intressanta dueller med Michael Olunga i skottövningarna.
– Jag är tuff på planen, mångsidig, orädd i närkamperna och med bra teknik. Överlag ganska allround som spelare om jag ska beskriva mig själv, säger Alonzo som känner till en del om DIF sedan tidigare.
– En av mina vänner Gale Agbossoumonde har spelat här (2011) så han har berättat en del för mig om föreningen. Han har haft mycket positivt att säga om Djurgården så nu hoppas jag att jag lyckas bra här under min period och får dra på mig den blårandiga tröjan precis som Gale gjorde. Det kommer att krävas hårt jobb men jag är här för att lyckas och kommer att satsa allt på att visa mina bästa sidor som fotbollsspelare, avslutar Alonzo.

DIFTV med Alonzo Clarke och Michael Olunga kommer under veckan.

 

 

Attachment

l