Äntligen Europa League

Djurgården lottades mot Ukrainska Mariupol FC i kvalomgång 2 i Europa League. Spel i Europa är något vi Djurgårdare längtat efter sedan förlusten mot Rosenborg 2008. Nedan finns lite information inför dubbelmötet 26 juli och 2 augusti.

Hemmamatchen är fastställd till torsdag 26 juli med avspark 19.00 på Tele2 Arena. Biljetter till hemmamatchen släpptes i fredags och hittills har det sålts närmare 4000 biljetter. Nedre etage kommer att vara öppet och det kommer att vara stolar på samtliga sektioner (vilket är ett krav i Europaspelet), berättar Tomas af Geijerstam på Djurgården Fotboll.
– Kul att intresset är så stort. Våra publiksiffror i Europaspelet har varierat mycket, men vi märker att detta är något alla Djurgårdare längtat efter. Vi får en härlig vecka med tre matcher under perioden 22-29 juli på Tele2 Arena där matchen mot Mariupol FC 26 juli blir den absoluta höjdpunkten.

Mariupol FC kan inte spela sina hemmamatcher i Mariupol utan spelar på Chernomorets Stadium i Odessa. Mariupol FC har skickat in en ansökan till UEFA att de vill ha avspark 20.00 lokal tid (19.00 CET), men det har ännu inte bekräftats. Väldigt många djurgårdare har redan bokat sina resor reguljärt och Järnkaminerna jobbar för fullt med att försöka lösa ett prisvärt resealternativ för supportrar, enligt JK:s ordförande Viktor Adolfsson som ser fram emot det kommande Europa-äventyret.
– Det blir spännande med Ukraina. Kanske inte det land som man hade valt för en semester men det är bara kul. Det är väldigt många som har bokat några dagar där nere och jag vet att det är folk i Odessa och rekar. Jag tror att vi kommer ordna någon bra samling på plats och se till att man har god koll på vad som gäller innan man åker dit. Allt ifrån pengar, försäkringar och liknande så att man är redo för det här Europa-äventyret, berättar Viktor som inte har någon konkret information i nuläget om ett eventuellt researrangemang från JK:s sida.
– När den gäller den biten får man hålla koll på JK:s kanaler. Senaste informationen kommer att komma upp på vår hemsida och i sociala medier.

Djurgården har som sagt personer på plats i Odessa i nuläget för att reka för sportens och våra supportrars räkning. Information som i slutändan kommer att landa hos Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson för en utvärdering av läget.
– Vi håller på att se över förutsättningarna för att åka till Ukraina. Vi har en delegation i Ukraina just nu som undersöker staden, besöker arenan, kollar igenom tänkbara samlingspunkter och ser vilka logistiska utmaningar vi står inför med mängder av Djurgårdare på plats i Odessa när det blir dags för match. Vi har även kontakt med den svenska ambassaden i Kiev för att se vad som behövs för att kunna följa matchen på plats i Ukraina. Så vi återkommer med information inom en snar framtid, säger Mats Johnson.

En som har väldigt god koll på Ukraina är Djurgårdens SLO Lena Gustavsson Wiberg som varit i Ukraina ett antal gånger och vet vad som väntar.
– Jag har aldrig haft dåligt väder när jag varit i Ukraina så det hoppas jag håller i sig. I övrigt är det ett trevligt land med trevliga människor men det är också annorlunda. Men får inte glömma att samhällsklimatet är annorlunda, man har en pågående konflikt i landet och man har även haft ett antal revolutioner i närtid. Så den biten skiljer sig väldigt mycket från Sverige, berättar Lena.

Vad bör man tänka på som DIF-supporter på plats?
– Som alltid bör man tänka på att tillgodogöra sig informationen som kommer att dyka upp. Vi har personal på plats för att rekognoscera och lösa logistik. Utöver det att man respekterar lokala seder och bruk.

Hur ser det ut med resor till Ukraina?
– Jag tror att man tittar på över dagen-alternativ men det kan vara en svår utmaning att lösa det. Annars behövs det inget visum för att ta sig in i Ukraina. Har man däremot mellanlandningar i andra länder så bör man dubbelkolla att det inte är visumkrav där om man till exempel hade tänkt tillbringa en dag där på vägen dit eller hem. När det gäller flygresor vet jag att JK för diskussioner med flygmäklare i nuläget och går ut med information om läget när det finns konkret info, säger Lena som betonar vikten av att söka information som verkligen stämmer.
– Det handlar om att hålla sig uppdaterad och vi kommer att delge biljett- och logsitikinformation så fort vi har den. Men vi måste verkligen se till att all information är kvalitetssäkrad innan vi går ut med den så därför tar det lite tid. Det finns lite saker att tänka på men framför allt ska det bli förbaskat kul det här.

 

l