August Wängberg om provträningen med DIF

august_wängberg_743

När försäsongen startade i måndags fanns ett nytt ansikte på plats i Johan Björkmans Hall: August Wängberg från division 1-klubben Qviding som provtränar med DIF i en vecka.

Den 22-årige försvararen med Örgryte som moderklubb – men som de facto är född i Wien –  har väckt Bosse Anderssons intresse och eftersom DIF:s sportchef är en handlingens man har Bosse tagit upp August till Stockholm för att provträna med DIF i en vecka. Under de inledande dagarna har det blivit mycket bollspelande men också en del fys, bland annat ett Yoyo-test (löpning mellan koner i allt snabbare tidsintervaller) som August klev in och vann före förhandsfavoriten Stefan Karlsson. Onekligen en bra start på provträningen, enligt Bosse Andersson.
– Jag sa innan att han kommer att vinna, det var vi överens om. Jag sa till honom att när du kommer upp hit ska du vara bäst och det var han ju, säger Bosse med ett garv och tillägger:
– Men jag visste sedan innan att han har en bra fysik och snabbhet och det visade han ju här direkt.

Hur fick du korn på den här killen?
– Vi har tittat på honom en del innan och sedan har vi haft lite otur eftersom han spelat på en massa olika positioner när vi väl har varit på plats för att se honom. Men ibland känner man att man har en aha-känsla och det hade jag och Matte (Jansson) här. Sett utifrån hur vår trupp är så har han alla förutsättningar att bli en elitspelare och han var extremt motiverad att komma hit. Vi hade kontakt i november/december och han förberedde sig väl. Förutom hans egenskaper i spelet är han även en bra lagspelare och vi har en bra bild av honom i stort.

Med tanke på hans mångsidighet, tänker du dig honom främst i en central defensiv roll?
– Han är här som mittback men är ju en Erlingmark Light och kan spela nästan överallt, precis som det var med Stefan Bergtoft. En sådan kille som triggas i den här miljön och han har som sagt alla förutsättningar att bli en elitspelare, frågan är bara när? Nu får han vara här en vecka och visa upp sig och vi kör med öppna kort. Vi åker ju till Gran Canaria på träningsläger nästa onsdag så vi tar ett beslut på hur framtiden ser ut innan dess, säger Bosse.

august_wängberg_spel_743

 ”Jag är här i egenskap av mittback och det är det jag trivs bäst med själv”

För Augusts del är siktet naturligtvis inställt på en biljett till Kanarieöarna och han är nöjd med sina två första träningar med Djurgården.
– Det känns skitkul att vara här uppe och testa. Jag tycker att det har känts bra hittills och det verkar vara ett sjyst gäng. Bosse bad mig ju komma upp och köra och går det bra så får jag ju hänga med på träningslägret. Så det är bara att ösa på så får vi se var det slutar, konstaterar han.

Du är ju uppvuxen i Göteborg men född i Wien. Finns det en österrikisk anknytning?
– Nej, det var faktiskt så att vi bodde i Tjeckien eftersom min pappa jobbade där och sjukhusen var kanske inte helt hundra där på den tiden. Så det blev så att mina föräldrar åkte till Wien när det var dags för att föda mig.

Hur länge bodde du i Tjeckien?
– Först bodde jag där ett år, sedan flyttade vi till Sverige, sedan vidare till Schweiz, därefter tillbaks till Sverige, sedan Tjeckien igen och vi bosatte oss till sist i Göteborg när jag var fem. Så det var en del resande men jag har inte så mycket minnen av det.

Så ditt fotbollsspelande började i Göteborg?
– Jag började i Örgryte och gick sedan till Qviding under 2011. Dessutom hann jag med en sejour på college i San Diego också.

Du är en väldigt mångsidig spelare och har flyttat runt på många olika positioner i Qviding. Vilken position föredrar du att spela på egentligen?
– I ÖIS var jag anfallare och i Qviding var jag ytterback för att sedan bli mittback. Sedan under senare år har jag spelat lite överallt för att täcka upp. Men jag är här i egenskap av mittback och det är det jag trivs bäst med själv också. Där får jag ut mest av mitt spel.

Och vilka är dina styrkor i spelet?
– Jag är följsam och brytningssäker, skulle jag säga.

Du är dessutom en väldigt konditionsstark spelare noterade vi idag på Yoyo-testet.
– Jo, det gick ju bra och det är därför jag kan spela på många olika positioner. Jag krigar alltid på.

yoyo_743

Bosse verkade mycket nöjd. Du uppfyllde det du kom hit för att göra: att vara bäst.
– Haha, jag det hade han sagt till mig innan så då fick man ju leverera på det.

Hur mycket koll hade du på Djurgården innan du kom hit?
– Det är klart att jag har haft koll eftersom man alltid följer Allsvenskan och Djurgården är en stor förening. Så det är klart att jag vet en del om laget.

Har du sett några DIF-matcher på TV?
– Nej, mest kollat highlights och sådär. Jag har inte sett alltför många matcher men det blir det väl förhoppningsvis ändring på nu, haha. Men nu har jag ju fått lite insikt i hur tränarna tänker kring fotbollen i Djurgården och jag trivs bra med den filosofin.

Har du snackat ihop dig något med Alexander Faltsetas med tanke på den geografiska bakgrunden?
– Inte så mycket, det blir ju så att man snackar lite med alla när man är ny. Men alla har tagit hand om mig väldigt bra så det är lätt att komma in i det här gänget känns det som.

…och eventuellt får du lära känna dem ännu bättre om du följer med på träningslägret?
– Ja, nu är det upp till mig själv. Men som sagt, det är bara att kriga på, avslutar August.

Attachment

l