Augustinsson redo att kliva fram

Säsongen 2018 har äntligen startat och det märktes att det fanns en påtaglig längtan efter fotboll under Djurgårdens första träning för året i Vinnarhallen på Bosön. En av många taggade spelare var Jonathan Augustinsson som hade en kärv säsong 2017 kantad av en hel del skadeproblematik. Men nu ligger han i pole position för att lägga beslag på vänsterbacksplatsen i och med att Elliot Käck gjort en ”Käxit” och lämnat för spel i Norge.
Ett utmärkt läge truppmässigt för Augustinsson som hade mycket spring i benen under måndagen.
– Jättekul att få komma igång med boll igen och jag har tränat på bra under hela december så formen är god. Roligt att få se en det var en hel del nya ansikten också även om inte alla är på plats än, säger Jonathan.

Apropå dessa nya ansikten, hann du få någon uppfattning om Andersson, Finndell, Kozica och Ring?
– Jag tyckte alla såg bra ut och det är helt klart duktiga spelare. Vi körde ju inte jättehårt idag eftersom det var första träningen men det kändes som att det var bra kvalitet på det man såg.

…och hur känns det för egen del. 2018 skulle definitivt kunna bli ditt år.
– Jag ska inte jinxa något men det är ju självklart det jag siktar på. Elliot missade ju inte en enda match och var aldrig skadad samtidigt som det gick bra för laget så det var svårt att ta sig in i startelvan. Men nu är läget ett annat och jag är grymt laddad inför den här säsongen.

En säsong där starka insatser under fjolåret tvingar fram förändringar i det som var tänkt som ett blårandigt lagbygge präglat av kontinuitet. Hur ser du på det?
– Det har ju blivit så några år nu när det är mycket omsättning i truppen men så är det att driva en fotbollsklubb. För oss gäller det att göra det bästa med det vi har nu innan säsongen drar igång och få ihop laget. Vi har fått in bra spelare och tappat bra spelare också med de som tillkommit är duktiga och allt kan hända i ett transferfönster. I nuläget vet vi inte vilka som kan vara på väg in men jag är övertygad om att det kommer att sätta sig bra till slut.

Det blir ett intensivt år med VM-uppehåll och Europaspel för DIF. Hur påverkar det?
– Det gäller att ha en bred trupp och det är det som Bosse och Özcan jobbar med att se till att vi har. Då kan vi rulla lite på laget när schemat blir tight för det kommer att bli många matcher på kort tid.

Några speciella lag som skulle vara önskemotståndare i Europa League?
– Att nå gruppspelet skulle ju vara stort och Östersund spelar ju till exempel mot Arsenal. Den typen av lag är ju alltid roligt att få möta. Men vi börjar med förstarundan och där har jag tyvärr rätt dålig koll på vilka lag vi kan få. Det spelar i och för sig ingen roll, de matcherna måste vi vinna både hemma och borta.

…och slutligen, hur kommer det att gå i Allsvenskan?
– Jag har höga förväntningar på året. Vi nådde till Europaplats förra året men jag vill sikta högre än så. Åter igen, utan att jinxa, så har vi tagit ett steg nu och ska ta nästa steg i år. Sedan återstår att se vart det tar oss men det är uppåt vi strävar, avrundar Jonathan.

Attachment

l