Badji nickade hem efterlängtad derbypoäng

AIK-Djurgården 1-1 (1-0)

1-0 (39) Chinedu Obasi (straff)
1-1 (84) Aliou Badji
Domare: Stefan Johannesson, Täby
Varning DIF: Magnus Eriksson, Jonas Olsson (missar nästa match), Kevin Walker (missar nästa match)
Publik: 33157

Djurgårdens laguppställning:
Andreas Isaksson – Niklas Gunnarsson, Jacob Une Larsson (28, Jonathan Augustinsson), Jonas Olsson, Elliot Käck – Magnus Eriksson, Kevin Walker (83, Haris Radetinac), Kim Källström, Othman El Kabir (66, Aliou Badji) – Gustav Engvall, Kerim Mrabti.
Inte inbytta spelare: Tommi Vaiho, Jesper Karlström, Julian Kristoffersen, Tino Kadewere.

Någon trepoängare blev det inte den här gången heller men sviten av uppradade derbyförluster bröts äntligen när Djurgården spelade 1-1 borta mot AIK på Friends Arena. Inhopparen Aliou Badji kvitterade i den andra halvleken inför 33157 åskådare.

Den första halvleken inleddes trevande i ett mindre intensivt derbytempo. Hemmalaget AIK var det lag som tilläts att mestadels föra spelet men ett samlat djurgårdsförsvar hade inga större problem att försvara sig de gånger AIK försökte sig på något offensivt.

Efter cirka tio spelade minuter öppnade matchen upp sig för en stund och med längre och rakare passningar blev lagens spelare något mer utspridda över gräset. En matchbild som passade Gustav Engvall. DIF-anfallaren var den som var närmast att i alla fall komma till ett avslut men hans försök till genomlöpning stoppades vid skottillfället. AIK hotade i sin tur med ett lågt långskott från Kristoffer Olsson men bollen rullade utanför Andreas Isakssons högra målstolpe.

Kim Källström hade Djurgårdens första avslut på mål. En låg frispark från långt håll skapade dock inga större problem för AIK:s målvakts Oscar Linnér. Avslutet till trots var det inte mycket offensivt spel att tala om för Djurgården. Blåränderna skapade inga långa anfall och AIK lyfte upp sitt lag meter för meter utan att för den skull hota Djurgården markant.

Efter ungefär en halvtimme utgick Djurgårdens duktiga mittback Jacob Une Larsson skadad. Niklas Gunnarsson fick kliva in centralt i försvaret och vänsterfotade Jonathan Augustinsson byttes in som högerback. Bytet påverkade givetvis Djurgårdens offensiv på högerkanten då en naturlig högerfot allt som oftast gör sig bäst på den positionen.

Djurgården hade fortsatt svårt att skapa något offensivt och tempot i passningsspelet var inte högt. Det var nästan att torvorna från Friends lösa gräsmatta flög snabbare än bollen som tålmodigt rullades mellan Djurgårdens spelare vilket faktiskt gjorde att Djurgården klockades för mest bollinnehav i den första halvleken.

Med sju minuter kvar av halvleken hände det mycket. Kerim Mrabti tog sig fram centralt i banan på väg mot AIK:s mål. I skottögonblocket föll han och majoriteten av alla med djurgårdssympatier skrek efter en frispark. Domaren Stefan Johannesson var av en annan åsikt och spelte vände åt andra hållet. I motsatt straffområde hakade Kim Källström i Nicolas Stefanelli och domaren signalerade för straff. En straff som Chinedu Obasi satte. 1-0 till AIK. Ett resultat som höll sig till halvtid.

Andra halvleken höll på att börja riktigt illa sett ut djurgårdsögon. Nicolas Stefanelli var nära att skarva in ett inlägg från högerbacken Haukur Hauksson men Andreas Isaksson sträckte ut och höll bollen kvar i spel och Djurgården kvar i matchen. AIK:s målchans såg ut att få fart på Djurgården. Ett kvitteringsmål började jagas och laget lyfte upp spelet markant jämfört med den första halvleken. Magnus Eriksson och Kim Källström kom till avslut men riktigt nära mål var det inte fören Kerim Mrabti var ytterst nära att nicka in ett inlägg från höger. Oscar Linnér var välplacerad och kunde rädda. Djurgårdens klart bästa målchans hittills i matchen.

I takt med att gräsmattan på Friends fällde spelare efter spelare ökade också intensiteten och kampen i matchen. Det smällde på lite mer och det blev gnälligare.

Özcan Melkemichel gjorde sitt bästa för att lotsa fram sitt lag till en kvittering. Aliou Badji kom in i matchminut 66 och Haris Radetinac i matchminut 83. Under tiden mellan bytena hade lagen avlossat ett par långskott mot varandra. Det bästa skottet avlossade Magnus Eriksson efter ett fint anfall på vänsterkanten. Oscar Linnér sträckte ut och tippade till hörna.

Åter till tidpunkten när Haris Radetinac kom in. Vänsterhörna för Djurgården. Aliou Badji i straffområdet. 1-1. Inhopparen kvitterade på nick för Djurgården och firade med en 100 meter lång rush mot en euforiskt jublande blåblå kortsida. Badjis tredje mål för säsongen.

Efter målet stormade Gustav Engvall in i målet för att fiska ut bollen från nätet. Djurgården var inte nöjda med oavgjort. Två minuter efter målet snor Engvall bollen mitt på planen av en överrumplad AIK-are. Tillsammans med Badji kom han två mot en. Engvall rullade ut bollen lätt till vänster och Badji tryckte av en bredsida i steget. Bollen över Oscar Linnér i målet men också över målvaktens ribba. En sanslöst bra möjlighet för mål och tre poäng men mer än en blev det inte den här gången för Djurgården.

Text: Thomas Segerbrant

Attachment

l