Badji och Kristoffersen fixade cupavancemanget

Gamla Upsala SK-Djurgården 1-4 (1-1)

0-1 Självmål (19)
1-1 Henrik Englund (37)
1-2 Aliou Badji (74)
1-3 Julian Kristoffersen (82)
1-4 Aliou Badji (89)

Varningar DIF: Haris Radetinac
Domare: Victor Wolf
Laget:
Tommi Vaiho
Jonathan Augustinsson, Niklas Gunnarsson, Jacob Une Larsson (Kone, 46), Elliot Käck
Haris Radetinac, Kevin Walker (k), (El Kabir, 61)  Jesper Karlström, Kerim Mrabti
Julian Kristoffersen, Tino Kadewere (Badji, 69)
Bänk: Edvin Holst, Souleymane Kone, Magnus Eriksson, Othman El Kabir, Aliou Badji, Gustav Engvall, Amadou Jawo.

Matchrapport:

Det gick länge trögt för Djurgården mot ett hårt kämpande Gamla Upsala i jakten på cupavancemanget. Men ett rött kort för hemmalaget, ett piggt inhopp och två mål från Aliou Badji samt ett debutmål från Julian Kristoffersen fick fart på det blårandiga maskineriet och segersiffrorna skrevs till slut till 4-1.

Kvalet till Svenska Cupen är lurigt och varje år brukar några eller något allsvenskt lag åka på en mina mot ett på papperet sämre motstånd. Ett Djurgården med viss rotation i startelvan blev varse problematiken under första halvleken. Detta trots att det var ett starkt lag som klev ut mot Gamla Upsala på Studenternas IP där Julian Kristoffersen gjorde sin blårandiga debut på topp.

Den norske anfallaren var uppenbarligen spelsugen och hotade frekvent i straffområdet med en första farlig chans i femte minuten där Daniel Edlund i hemmalagets mål kom ut och avstyrde. DIF-trycket fortsatte, helt enligt förväntningarna, och Edlund fick fortsätta att jobba hårt, bland annat efter en tung nick från Niklas Gunnarsson.

Fram till dess hade GUSK inte mycket offensivt, även om Ahmed Kango var smålurig framåt, men det var ändå hemmalaget som satte första målet – dock i egen bur. Ett inlägg från Elliot Käck böjdes in i straffområdet och styrdes in i eget mål av Patrik Källsten i 19:e minuten.

DIF-offensiven fortsatte där Edlund fick sträcka ut rejält på Kevin Walkers vänsterskott och på Djurgårdens fasta situationer var det oftast kaotiskt runt Edlunds mål. Men de riktigt heta chanserna var ändå relativt få för DIF och istället var det Gamla Upsala som skulle överraska.

En offensiv raid på vänsterkanten utmynnade i ett inlägg som en omarkerad Henrik Englund fick möta i straffområdet. Bollen skallades i nät av GUSK-anfallaren och kvitteringen var ett faktum. Strax efter var dessutom Denis Yaldir nära med ett tungt vänsterskott och en del frågetecken började hopas.

DIF svarade med två bra lägen där Edlund räddade skickligt -framför allt på ett tungt skott från Tino Kadewere – men även Ahmed Kango var skrämmande nära att nicka in ett ledningsmål för hemmalaget kort därefter.

Fler mål blev det inte under de första fyrtiofem minuterna och 1-1 var ett resultat som garanterat inte gladde Özcan Melkemichel och hans tränarteam. Ett byte blev det i halvtid där Souleyman Kone ersatte Jacob Une Larsson (lite krampkänning men ingen fara enligt fysteamet).

Andra halvleken rullade igång och Djurgården fick inte ordning på spelet inledningsvis. Men i 52:a minuten jublades det dock bland de tillresta DIF-supportrarna, dock förgäves eftersom Julian Kristoffersen vinkades av för offside när han nickade bollen i mål.

GUSK kröp ihop defensivt i en klassisk bussparkering när DIF tryckte på och blåränderna hade svårt att såga sig igenom den gula muren. Lite fintande från Haris Radetinac resulterade dock i ett inlägg där Kadewere var hyfsat nära att vackert cykelsparka in bollen.

Med timmen spelad var det dags för nya pigga ben i form av Othman El Kabir och i ögonblicket efter decimerades hemmalaget till tio man efter att Johannes Bolin fick rött kort efter bryskt kapande Jonathan Augustinsson. Ett helt klart avgörande skede i matchen.

Numerärt överläge och Tino Kadewere var nära att skarva in Elliot  Käcks inlägg men hemmalaget stred hårt i defensiven. Özcan valde att byta in Aliou Badji i 69:e minuten för ytterligare offensiv kraft och den senegalesiske strikern visade sig vara rätt recept för kvällen.

Badji hoppade spänstigt och nickade in Elliot Käcks vänsterinlägg i 74:e minuten. 2-1 till DIF och en påtaglig lättnad märktes av både hos spelare och supportrar.

Väldigt nära 3-1 var det sedan när Julian Kristoffersen nickade Souleymane Kones inlägg i stolpen och strax därefter var norrmannen nära på nytt men utan att få marginalerna med sig.

Men Julian skulle få sitt debutmål till slut. Efter ett elegant förarbete från Haris Radetinac kunde Kristoffersen dunka in 3-1 i den 82:a minuten och det var game over.

Aliou Badji var dock inte klar för kvällen och Othman El Kabirs inlägg från högerkanten skallades distinkt in till 4-1 av den målhungrige senegalesen. Hattricket var sedan bara centimetrar iväg för Badji men hans friläge på övertid rullade precis utanför stolpen.

Segern var dock säkrad och därmed även avancemanget till Svenska Cupens gruppspel under våren 2018. En match där Djurgården hade det motigt men ändå lyckades reda ut situationen med god hjälp av glödhete Aliou Badjis inhopp.

Attachment

l