Beachsoccer en del av DIF Fotboll

Beachsoccer blir nästa gren inom Djurgården Fotboll. Beachsoccer är en av Svenska Fotbollförbundets tre grenar tillsamman med fotboll och futsal.

Det är spelare från Roslagens BK som nu bildar ett beachsoccer-lag för damer i Djurgården. Laget har i inofficiella SM, som startade 2012, tagit två SM-guld, ett silver och ett brons. De två främsta lagen i SM får chansen att spela Euro Winners Cup nästkommande år.

– Idag spelas inget seriespel i beachsoccer i Sverige utan vi spelar SM kval och slutspel och olika turneringar. Det är en kort säsong i Sverige som pågår med aktiva tävlingar i maj till juli, vill man utöka säsongen får man söka sig internationellt, berättar Julia Blomström som spelar i laget.

Det finns internationella spelregler och stadgar för beachsoccer och det spelas internationella mästerskap. I Sverige är idrotten tämligen ny, 2010 blev beachsoccer en av SvFF:s fotbollsidrotter och 2013 tillsattes en futsal- och beachsoccerkommitté. Första turneringen startade 1997 och den turnering som idag är störst i Sverige är i Åhusstrand som har 5 000 spelare per år. Omkring 7 500 personer spelar beachsoccer i sanktionerade turneringar varje år i Sverige. Spelplanen är sandbelagd och cirka 37 m bred och 28 m lång. Man spelar fem-mot-fem och likt futsal är det en händelserik sport som kräver teknik och många avslut på mål.

– De flesta av oss spelar även fotboll i div 1 till vardags, i Rimbo IF och Bollstanäs SK. De som inte är aktiva har erfarenhet från div 1 nivå från Roslagsbro IF, berättar Julia.

Under sommaren finns det möjlighet att se laget spela i Stockholm.
– Ja, vi spelar en träningsturnering på Gärdet den 6 juni i samband med ett evenemang där olika idrotter visas upp sig och man får då tillfälle att själv prova bland annat beachsoccer. Sedan spelar vi kval till SM den 30 juni, även det på Gärdet.

Något som är lite speciellt för beachsoccer är att lagen gärna lånar spelare av varandra vid internationella turneringar. För Julia väntar ett sådant utbyte om några veckor.
– Jag åker till Portugal den 26 maj som inlånad till Vetlanda United IF för att representera Sverige i Euro Winners Cup, den största turneringen i Europa. Det ska bli kul, säger Julia.

 

Attachment

l