Besard Sabovic klar för Djurgården

  • i ,

Djurgården fortsätter att fylla på sina led med nya talanger och nu har BP:s mittfältslöfte Besard Sabovic skrivit på ett treårigt U21-kontrakt. Ett starkt tillskott i verksamheten för sportchef Bosse Andersson som gillar det han sett av Besard i BP och under den knappa månad som han tränat med DIF U19.
– Besard har varit med oss under en tid och vi skriver ett treårsavtal med honom som U21-spelare där han kommer in under vårt sportsliga paraply, vilket vi är väldigt glada för. Han är en stark, fysisk och mogen fotbollsspelare fast han är ung. En spännande mittfältare som vi tror kommer att passa in i vårt sätt att spela och som har stora utvecklingsmöjligheter. Så det är otroligt roligt att han har valt Djurgården, säger Bosse.

Besard själv var säker på sitt val efter att ha övervägt de alternativ som stod till buds.
– Det kändes som att Djurgården var helt rätt för mig. De erbjöd bäst förutsättningar och utveckling så jag känner att jag kan satsa hundra procent på det här nu, säger Besard som ser fram emot att på sikt kunna jobba sig upp till en plats i A-laget.
– Jag ska försöka ta så mycket plats jag kan, visa upp mig för tränarna och jobba hårt för att komma in i det så snabbt som möjligt. Det har varit bra träningar med U19 hittills och jag fortsätter med dem direkt nu i veckan. Sedan lär det väl bli en del U21-spel för mig i år och det är en viktig serie där ju Djurgården brukar prestera bra. Djurgården blev ju mästare 2011 och är ofta i slutspel.

Det lär inte heller bli några acklimatiseringsproblem för 17-årige Besard som är född och uppvuxen i Stockholm. Fotbollen kom in tidigt i livet tack vare engagerade föräldrar och har alltid varit i fokus.
– Pappa har spelat fotboll när han var liten och mamma brukar kolla fotboll på tv, de har pushat och hjälpt mig hela tiden och varit ett stort stöd. Med deras hjälp hamnade i BP där jag har spelat hela mitt liv och varit med i deras elitsatsning sedan jag var drygt fem år. Det har varit utvecklande år för mig och jag har spelat med killar som är ett år äldre med i stort sett haft samma position som central mittfältare nästan hela tiden, säger Besard som nämner spelsinnet och blicken för det som sker på planen som hans främsta egenskaper.
– Spelförståelse och passningarna skulle jag säga är mina starka sidor. Jag gör kanske inte så många mål men när jag väl gör det så är det fint. Sedan gillar jag att ta frisparkar också och brukar stanna kvar efter varje träningen och öva. Jag blir bättre och bättre på det hela tiden.

Med tanke på att det finns många spelare med bakgrund i Brommapojkarna i dagens DIF finns det också en del folk som han känner till i A-laget.
– Jesper Karlström har jag gått i samma skola som när han var lite yngre och följt hans utveckling. Så honom har jag rätt bra koll på, sedan känner jag ju så klart även till Tim Björkström och Emil Bergström. I övrigt har jag ju kollat en del matcher med Djurgårdens A-lag och gillat det jag sett. Erton har till exempel varit en bra inspiration för mig och vi har ju samma etnicitet också, säger Besard.

Internationella förebilder och drömmar finns så klart också, som hos alla unga fotbollsspelare, och även om Besard har fötterna stadigt på jorden är ambitionerna höga.
– Drömmen är självklart att spela i ett världslag och försöka ta sig så högt som möjligt inom fotbollen. Milan är favoritklubben för mig men just nu är det ju lite svackor där. Annars hade jag Zinedine Zidane som förebild när jag var yngre, då var det bara han som gällde. Efter att han lade av så har det varit Kaka och Luka Modric som jag sett upp till.

Viss internationell erfarenhet har Besard också tack vare sina landslagsmeriter där har varit uttagen i både U17- och U16-landslaget.
– Senaste matchen var i somras då var vi i Nordisk pojk P16. Då spelade jag mot Martin Ødegaard som nu är i Real Madrid, det var riktigt kul. Så jag hoppas att jag får fler chanser, konstaterar Besard som har planen klar för var han ska befinna sig när de tre åren av hans kontrakt gått.
– Då har jag tagit en plats i A-laget och folk ska veta vem jag är, avslutar han med ett leende.

Något som även Mats Jansson på DIF Ungdom, som scoutade Besard, tror och hoppas på.
– Vi såg honom för första gången på elitpojklägret. Det är en otroligt bolltrygg spelare och bra passningsspelare. På den tiden slog han för få öppnande passningar men det har han ju utvecklat mer och mer. Nu har han dessutom vuxit till sig rejält och är en storvuxen spelare så om allt går som jag tror så blir det en elitspelare av honom och han verkar helt inställd på det också. Förhoppningsvis blir det här i Djurgårdens  A-lag och blir det inte här så blir det någon annanstans, summerar Mats.

l