Bister förlust i derbyt

AIK – Djurgården 2-0 (1-0)

1-0 Rasmus Lindqvist (15)
2-0 Tarik Elyounoussi (46)

Domare: Jonas Eriksson
Utvisning: Yura Movsisyan
Varningar DIF: Jonas Olsson, Fredrik Ulvestam, Aliou Badji
Publik: 30552
Laget:
Andreas Isaksson
Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson (K), Jonathan Augustinsson
Haris Radetinac (Movsisyan, 75), Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström, Dzenis Kozica (Ring, 71)
Kerim Mrabti (Badji, 11), Tinotenda Kadewere
Avbytare: Tommi Vaiho, Marcus Danielson, Niklas Gunnarsson, Jonathan Ring, Kevin Walker, Aliou Badji, Yura Movsisyan

Matchrapport:

Det blev en bister tillställning på Friends Arena när AIK vann med 2-0 i en match där det mesta gick fel väg för Djurgården.

Med en obesegrad svit under 2018 och en fullt frisk trupp klev Djurgården ut på Friends Arena för årets första allsvenska derby. Özcan Melkemichel mönstrade en elva där enda förändringen var att lagkapten Jonas Olsson var tillbaka i backlinjen och matchen kickade igång på utsatt tid. Det bjöds på en stark inledning av DIF och Tino Kadewere fick en fin möjlighet redan i andra minuten när han skarvade Jonathan Augustinssons inspel från vänster, dessvärre rakt på Oscar Linner som kunde rädda. 

Det var högt tempo med bra derbyfrenesi och Goitom testade Andreas Isaksson med skott kort därpå. Men den intensiva inledningen kom av sig I 11:e minuten efter ett dystert DIF-besked när Kerim Mrabti, som sträckte sig i låret under en löpning tidigare i matchen, tvingades kliva av. Tråkigt för Kerim och för Djurgården men Aliou Badji fanns redo att ersätta i anfallet.

Den gamla klyschan om att en olycka sällan kommer ensam skulle tyvärr besannas strax därpå. AIK fick gott om utrymme att rulla runt i offensiven efter en snabb omställning och Rasmus Lindqvist kunde till slut sätta in ledningsmålet för hemmalaget bakom en chanslös Isaksson.

Men även DIF hade lägen och Badji var sedan millimetrar ifrån att stjäla bollen i AIK:s straffområde och skapa ett friläge. 

Matchbilden blev ryckig under den senare delen av halvleken och domare Jonas Eriksson var flitigt med de gula korten där både Olsson och Ulvestad fick syna ostskivan. Ställningskriget fortsatte och ett par AIK-spelare blev också varnade i en match där inget av lagen egentligen skapade några riktigt heta lägen.

Men Djurgården ökade intensiteten mot slutet och etablerade ett visst tryck där vissa halvchanser dök upp. I den sista tilläggsminuten fick även AIK ett bra läge men totalt sett en chansfattig halvlek där det fanns betydligt mer att önska totalt sett från DIF, enligt Özcan Melkemichel.
– Vi  måste etablera lite längre anfallsspel, vi är alldeles för långa i anfallen och det är för enkelt för AIK att komma in bakom vårt mittfält. Vi måste vara mycket mer aggressiva och ha längre anfall så att vi kan ha boll  på deras planhalva. 

Så blev det tyvärr inte utan istället blev det en skräcköppning på andra halvleken. 18 sekunder efter egen avspark tog det – efter en serie olyckliga bollträffar och en misslyckad rensning – tills en AIK-chans från ingenstans dök upp där till slut Tarik Elyonossi kunde trycka in 2-0 för hemmalaget.

Mer missnöje skulle sedan komma när Haris Radetinac gick omkull i straffområdet efter kontakt med Milosevic men Jonas Eriksson valde att fria. Kort därefter stoppade Robert Lundström ett inlägg med handen men även denna situation passerade utan åtgärd. 

Djurgården etablerade spel och hade ett bra tryck men det blev mer halvchanser och inlägg än riktigt heta lägen. Özcan plockade in Jonathan Ring istället för Dzenis Kozica i 70:e minuten för att få ny fart framåt och även Yura Movsisyan fick göra debut i 75:e.

AIK hade i stort sett ingenting framåt och inga ambitioner mer än att bevaka ledningen. Men en fin chans dök upp ändå upp för Tino Kadewere i 78:e där skottet dock blev missriktat. 

Det blev mer kortpassningar och kombinerande istället för inlägg och forceringen fick ingen riktig fart mot slutet. Närmast var istället Rasmus Lindqvist som prickade stolpen efter en hörna i 85:e minuten.

Tiden rann iväg snabbt och när sedan Yura Movsisyan friställde Tinotenda Kadewere som drog bollen flera meter över ribban helt fri med Linnér kände det som rullgardinen de facto drogs ner. Mardrömmen fullbordades sedan när Yura Movsisyan kapades av Daniel Sundgren och ilsknade till rejält. Yura ställde sig alldeles för nära Sundgren som trots minimal kontakt valde att falla baklänges och kunde på så sätt ordna en utvisning på Movsisyan.

Strax därpå blåste Eriksson av en bitter kväll som man helst vill glömma så fort som möjligt och Özcan Melkemichel gjorde följande analys av matchen:
– Vi är inte bra och det är klart att det är tungt när man förlorar ett derby. Det är framför allt vår första halvlek som inte är bra. Vi pratar om saker som vi ska förändra i andra halvlek men vi hinner ju knappt komma in så står det 2-0. Då är det en tung uppförsbacke men sedan tycker jag att vi krigar på, kämpar och vi skapar ju ett par bra chanser. Grabbarna pratade om några straffsituationer som är omöjliga för mig att se. Men hade vi fått in något mål så kanske vi hade kunnat göra något men sammantaget så gör vi ingen bra match, summerade Özcan efteråt.

Läget må vara tungt men nu gäller det att snabbt lägga matchen åt sidan och mobilisera ny kraft inför DIF-MFF på onsdag. En ny möjlighet att få fart på DIF-maskineriet och hitta tillbaka till det vinnande spåret igen.

Attachment

l