Björn Johnsson om omstarten

Fotbollstemperaturen är nära kokpunkten i landet med Sverige i kvartsfinal i VM och den blir ännu hetare nu när Allsvenskan startar om. För Djurgårdens del innebär det fortsatt jagande i toppstriden när IFK Norrköping gästar Tele2 Arena på söndag och dif.se passade på att stämma av läget och känslorna med Björn Johnsson, programledare i 08-Fotboll, som var ute på Kaknäs och kollade träningen i veckan.
– Spännande att det rullar igång och vi får se hur Djurgården ställer upp nu utan Felix Beijmo och Tino Kadewere efter skadebeskedet. Men i övrigt ser det rätt bra ut och det är väl bara att köra vidare på den ganska positiva avslutningen av vårsäsongen, berättar Björn. 

Hur tycker du att genrepet mot Århus på Stadion kändes?
– Det var ju kul att se match på Stadion men det smällde på rätt hårt från båda håll och det kände onödigt att Tino skulle åka på den där smällen. Sedan var det ju spännande att se 3-5-2 som testades. Det gick ju inte så bra i första halvlek och sedan bytte man tillbaka till klassiskt 4-4-2. Men jag tycker ju att 3-5-2-uppställningen är intressant med tanke på hur många bra mittbackar Djurgården har i nuläget, även om det ju är knepigt att byta formation mitt under säsong. Så det fanns en del spännande att se och sedan vill man ju se Erik Johansson också – men då får man vänta lite tills transferfönstret öppnats.

Hur ser du på truppens sammansättning inför hösten?
– Det är klart att det är ett avbräck på högerbacksplatsen, sedan får man se hur stort det är beroende på hur Djurgården ställer upp. Men det är klart att Niklas Gunnarsson kan spela där och han är ju en spelare som de flesta Djurgårdare har bra koll på – även om han kanske är lite underskattad bland de utifrån. Han gör alltid ett bra jobb och aldrig en dålig match.
– Sedan får vi se hur det ser ut med forwardsituationen nu när Tino är borta länge, vilket är ett väldigt stort avbräck, och dessutom har Yuri lämnat. Där behöver det plockas in någon och jag är övertygad om att Özcan och Bosse har stenkoll på hur man löser den biten. I övrigt får vi se vad som händer på mittfältet där Kerim Mrabti ju är ryktenas man. Men bortser man från anfallet så har ju Djurgården bevisligen en ganska stark trupp som kan räcka långt i höst.

Vad tror du om söndagens motstånd?
– IFK Norrköping är ett av lagen som har imponerat mest på mig och jag trodde inte att det skulle vara så här bra faktiskt. Bland Norrköpingssupportrar har det stundtals varit ganska mycket kritik mot dem, vilket kan vara ganska svårt att förstå när de ligger där de ligger. Sedan har de blivit bättre och bättre och mot slutet av vårsäsongen var de ruskigt bra. Jag tror att det är ett lag som kommer att slåss om guldet i slutändan.

Slutligen, är du med på parksamlingen på JK-dagen på söndag?
– Det är planen och jag tycker att det är kul att det sker många sådan här initiativ. Inför cupfinalen hade vi Open Air som var jättelyckat, det var samling nu inför Stadion-matchen och alla de här grejerna binder samman Djurgårdsfamiljen. Det stärker gemenskapen, vilket är vad supporterskap till stora delar handlar om. Så det är jättekul att supportrar och Djurgården som förening pushar för den här typen av aktiviteter.

Attachment

l