Derbyseger och cupfinal

AIK-Djurgården 0-2 (0-0)

Domare: Andreas Ekberg
Varningar DIF: Jesper Karlström (varningar nollas inför finalen)
Laget:
Andreas Isaksson
Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson (Gunnarsson, 28), Jonathan Augustinsson
Haris Radetinac, Jesper Karlström (Danielson, 85), Fredrik Ulvestad, Dzenis Kozica
Kerim Mrabti, Tinotenda Kadewere (Walker, 76)
Avbytare: Tommi Vaiho, Marcus Danielson, Niklas Gunnarsson, Edward Chilufya, Kevin Walker, Jonathan Ring, Aliou Badji

Matchrapport:

Djurgården sänkte AIK med 2-0 i en match full av blårandiga hjältar på planen som bärgade en rättvis och extremt efterlängtad derbyseger. Nu väntar final i Svenska Cupen mot Malmö FF och Özcan visade sig ha helt rätt när han konstaterade att ”det finns inga derbyspöken”.

Det var en fullspäckad slutspelssöndag där DIF Hockey inledde med en övertygande seger och DIF Dam krigade tappert men föll på övertid mot Rosengård i sin semifinal. I den tredje akten för dagen var det Özcans manskap som klev ut på Friends Arena i ett laddat derbydrama: cupsemifinal mot AIK där både mängder med prestige och en finalplats stod på spel. Drama blev det också en masse – men den här gången med ett lyckligt slut.

Dramatiken fick dock ett rejält delay med en timmes rökpaus innan avsparken kunde genomföras där Djurgården sedan kickade igång matchen iförda nya blårandiga matchtröjor.

Det blev en ryckig matchinledning där AIK skapade några chanser direkt och Jonas Olsson tvingades rensa på mållinjen efter ett farligt skott. Djurgårdens svarade upp med ett elegant anfall där Tinotenda Kadewere rabona-passade till Fredrik Ulvestad vars inlägg skapade rejäl oreda i det svartgula försvaret.

I övrigt var det ganska låst och chansfattig där Djurgårdens aggressiva press allt som oftast hindrade AIK som dock kom upp i en farlig omställning där Yashins skott motades av Isaksson.

I 27:e minuten tvingades Djurgården till ett byte när Jonas Olsson fick kliva av (mer info om Olsson följer). Niklas Gunnarsson klev in och visade ånyo upp det klockrena backspel som han radat upp under hela cupspelet.

Ett gyllene DIF-läge skulle sedan dyka upp från ingenstans. Rasmus Lindqvist spelade volleyboll i straffområdet och domare Andreas Ekberg pekade givetvis på straffpunkten. Fram klev Kerim Mrabti vars skott dessvärre räddades av Oscar Linnér.

Matchen hettade till här och även om besvikelsen var tung över straffmissen kopplade DIF ändå ett visst grepp om händelserna. Kerim drog iväg en farlig frispark, Ulvestad hade en farlig nick och när Ekberg sedan blåste av halvleken efter två övertidsminuter så var det en viss fördel DIF.
–  Många lag skulle säkert vika ner sig efter en missad straff men jag tycker att vi blev bättre efter straffmissen och vi känner att vi är f-n bättre än dem när vi går in i halvtid, summerade Özcan om de första fyrtiofem.

Han hade helt rätt och mer fördel skulle det också bli. Djurgården rivstartade andra halvlek när Tinotenda Kadewere fångade upp Per Karlssons bakåtnick på en djupledsboll från Augustinsson och rullade in 1-0 via stolpen till ett öronbedövande jubel i DIF-klacken.
– Det var en fin boll från ”Jonis” och jag nådde fram till bollen bra. Jag följde bollen med blicken och såg den gå in och var så otroligt glad och stolt. Ett viktigt mål som gav oss ännu mer energi och motivation, sa Tino om fullträffen.

Verkligen ett mål som blev ytterligare tändvätska för Djurgården som hade greppet om matchen nu och skapade tryck framåt. AIK hittade inga ytor medan däremot Jesper Karlström hotade de svartgula ett par gånger om med smarta inspel som rensades i sista stund av AIK-försvaret.

Kristoffer Olssons inläggsfrispark i 63:e var dock nära att ställa till det men Isaksson visade klassen ånyo med en grym utboxning.
Ytterligare blårandig klass skulle sedan visas och det var Kerim Mrabti som skulle få en skön revansch för straffmissen. Ett inlägg nickades ner av poängmaskinen Tino Kadewere till en fristående Kerim som kyligt tryckte in bollen bakom Linnér till nytt extatiskt jubel hos DIF-supportrarna.

Många hjältar fanns på plats den här speciella kvällen, Andreas Isaksson var en av dem och följde upp med en ny grym räddningen på Kristoffer Olssons tunga distansskott. Niklas Gunnarsson var sedan nära att kliva in som målskytt när han skarvade in en lurig frispark från Karlström men han vinkades, helt korrekt, av för offside.

Dramat blev sedan närmast ofattbart rafflande när AIK fick straff i 78:e minuten och anspänningen var total. Men i Djurgårdens mål fanns en viss Andreas Isaksson och Tarik Elyonoussis straff motades på ett grandiost sätt av Sveriges bästa målvakt.

Minuterna tickade oändligt sakta och benen började bli trötta där Jesper Karlström fick kramp, bytte och Marcus Danielson klev in. Och efter det var det ånyo dags för den magiske Isaksson i målet. Inbytte Henok Goitom styrde ett lurigt högerinlägg mot mål men bollen klistrades säkert av Isak. Fler inlägg från hemmalaget matades in men backlinjen var hyperstark och rensade och nickade undan allt på ett heroiskt sätt.

Det här var som sagt en kväll för hjältar varav Isaksson, Kadewere, Mrabti mfl har figurerat i texten men de blårandiga hjältarna fanns överallt: på planen, på bänken, på läktaren och tillsammans mobiliserade Djurgårdsfamiljen en extrem kraft som blåste bort derbyspöket med en rejäl explosion mot ett totalt desarmerat AIK.

Özcans leende efteråt var snäppet större än vanligt och nu kan han och laget rikta blickarna mot en cupfinal mot Malmö FF. Utöver det kan han luta sig tillbaka behagligt med att han hade helt rätt i  att det inte finns några derbyspöken.
– Jag tycker att grabbarna gör det fantastiskt bra och det är klart att vi växer när vi får vårt mål direkt i andra, Isaksson gör ju också en jättebra räddning på straffen och hade det varit mål där så är det nerver hela vägen. Nu var det mer avslappnat och även om de slår in bollen så händer det inte mycket, sa Özcan som hyllade laginsatsen.
– Jag vill lyfta fram hela laget som gör ett jättejobb. Isaksson gör fantastiska räddningar, Tino gör det fantastiskt men det här är hela kollektivet som gör en fantastisk insats och som ska ha en stor eloge.

Attachment

l