Bosse Andersson om uppstarten

Säsongen är äntligen igång och en av de mest självklara namnen som var på plats i Vinnarhallen på Bosön när laget drog igång sitt första pass var sportchef Bosse Andersson. Det blev en hel del surrande och avstämningar med de många nyfikna besökarna som var på plats men Bosse hann ändå med en hel del observationer under träningen.
– Det är alltid roligt när det startar igång efter en lång ledighet, dessutom med lite nya spelare på plats. Jag tycker att det såg ganska piggt ut så det var kul.

Intresset för nyförvärven Andersson, Finndell, Kozica och Ring var stort men det går inte att dra några större växlar så här tidigt, menar Bosse.
– Det är svårt att säga så här i början men man kan se att de är skickliga fotbollsspelare och har förberett sig väl. Så mycket kan man säga och man känner igen snabbhet och andra egenskaper som man har sett tidigare. Det finns fina kvaliteter i alla de här fyra nyförvärven som gör dem intressanta.

Fyra viktiga beståndsdelar i lagbygget som ska pusslas ihop till en färdig trupp inför tävlingsstarten.
– Till att börja med är vi glada att vi fått in de här fyra nya spelarna som är med oss redan från start. Vi har ju tappat en del spelare så vi är väldigt glada att de har kommit hit. Vi hade vi ju en bred trupp förra året med mycket konkurrens som gjorde att vi tog oss till Europa förra året. Men går det bra finns det ju också saker som händer på vägen som gör att spelare försvinner, så nu är det en tid där pusslet ska läggas på nytt. Men jag har en ganska god bild av vad som kan hända, vad som kan dyka upp och vad vi behöver för att spetsa till den här truppen, säger Bosse som håller öppet för eventuella tillskott framöver.
– Det finns en lucka i varje lagdel, så pass mycket kan jag säga. Vi får titta på hur mittfältet funkar och mycket hänger ihop med hur det går med Jesper Karlström som är iväg på landslagsuppdrag nu. Vi hoppas att han blir en långsiktig del av Djurgården och den diskussionen är redan inledd.
– I backlinjen har Elliot Käck lämnat och Johan Andersson kommit in medan Souleymane Kone lånas ut till slovakiska toppklubben FC DAC 1904. Så vi får titta på hur vi agerar beträffande defensiven.
– När det gäller forwardsbiten har vi några spelare som kan spela där. Kerim Mrabti gjorde ju det bra under större delen av förra året. Sedan har vi Dzenis Kozica som har gjort den rollen på ett fantastiskt sätt i Jönköping. Så där får vi se hur det utvecklas men jag tycker att vi har alternativ där just nu.

”Det är klart att jag har höga förväntningar på Badji i år.”

Ser man till offensiven så lämnar Gustav Engvall ett ofrånkomligt tomrum efter sig. Där finns det dock förhoppningar om att Aliou Badji ska kunna kliva fram och ta nästa steg.
– Badji kunde inte vara med under måndag förmiddag men finns med oss under resten av veckan. Jag tror att alla djurgårdare känner att han är väldigt intressant även om han hade en del hack i kurvan med avstängning under en bra period. Men nu är det dags för Badji – och även Tino Kadewere – att ta ett steg till i en miljö som är välkänd för dem nu. Så det är klart att jag har höga förväntningar på Badji i år.

Det finns ju även andra intressanta namn att lyfta fram som varit med förut som Haris Radetinac och Jonathan Augustinsson till exempel.
– ”Jonis” har ju varit här i två år och nu är det dags att visa. Han har alla egenskaper som krävs och det var väldigt jämnt mellan honom och Elliot Käck förra året, även om Elliot fick förtroendet i slutändan. Men ”Jonis” ska känna trygghet och gå in och ta den positionen, det är dags för det nu.
– När det gäller Haris så var inte han med hela säsongen och fick mindre speltid när laget gick bra. Men jag tror att alla djurgårdare vet att Haris är en väldigt skicklig fotbollsspelare, han hade sannolikt tagit en plats i de flesta andra allsvenska lag. Men i år är han med från början och kan förbereda sig för att göra en riktigt bra säsong. Det har vi pratat med honom om och vi har höga förväntningar på Haris.

Många bollar i rullning således i arbetet som sportchef där saker och ting konstant förändras och man ofta jobbar på uppstuds. Premisser som dock inte bekymrar Bosse som dessutom kan glädja sig åt att han fick 60 procent av rösterna kring vilken allsvensk sportchef som gör det bästa jobbet i omröstningen som genomfördes hos läsarna av FotbollDirekt. En minst sagt övertygande siffra.
– Det ska man ju vara ödmjuk inför…, men det var ju kul, garvar Bosse som blev uppriktigt glad över uppskattningen.
– Det är klart att jag är stolt över det och vi har gjort ett bra jobb i Djurgården. Men samtidigt så går vi in i en ny säsong med nya förväntningar. Så det är fortsatt hårt jobb som gäller om vi ska kunna vara en stabil toppklubb i Sverige. Det är min ambition, samtidigt ska man vara ödmjuk inför att det är ett tufft och svårt jobb. Men som sagt, det är alltid kul att få en klapp på axeln.

Attachment

l