Damerna tog ännu en derbyvinst

Djurgården – Hammarby 1-0 (0-0)

1-0 (70) Hanna Lundqvist
Publik: 2074

Djurgårdens laguppställning:
Gudbjörg Gunnarsdottir – Freja Hellenberg, Sheila van den Bulk, Kim Sundlöv, Hallbera Gisladottir – Michelle Wörner (81, Annika Kukkonen), Katrin Schmidt, Johanna Rytting Kaneryd, Tempest-Marie Norlin (63, Hanna Lundqvist) – Madeleine Stegius – Mia Jalkerud
Inte inbytta spelare: Petra Kümin, Patrycja Jerzak, Alexandra Höglund
Frånvarande: Lisa Moazzeni (knä), Emilia Brodin (knä), Julia Westergren (knä), Filippa Pettersson (knä)

Matchrapport:

Djurgården vann det viktiga derbyt mot Hammarby med 1-0 efter ett förlösande mål av Hanna Lundqvist i 70:e minuten. Vinsten innebär att Djurgården inkasserar sex av sex möjliga derbypoäng i Damallsvenskan den här säsongen.

I Djurgårdens startelva var Sheila van den Bulk tillbaka efter sin vadskada och laget kunde därmed ställa upp med en stabil backlinje trots Petronella Ekroths avstängning. van den Bulk bildade mittlås med Kim Sundlöv. På yttermittfältet fanns Tempest-Marie Norlin med från start i förmån för Hanna Lundqvist som tog plats på bänken.

Djurgården startade piggt och påbörjade direkt sin dominans som kom att sträcka sig över hela matchen. Matchbilden blev lik den förväntade, där Djurgården hade det mesta av spelet medan Hammarby lurpassade på kontringsmöjligheter med sina kvicka anfallsspelare. Och det var Hammarby som stod för matchens första allvarliga målchans då de satte en nick i ribban efter en hörna i tredje minuten.

I den sjätte minuten bröt ett jubel ut på Stadions läktare då Katrin Schmidt satte bollen i mål efter fin uppbyggnad av Madeleine Stegius. Viss förvirring rådde innan det stod klart att målet dömts bort. Följde gjorde en intensiv period av Djurgården där Michelle Wörner skapade målchans efter målchans på sin högerkant. Även Madeleine Stegius stod för flera minnesvärda avslut, men frustrerande nog ville bollen inte hela vägen in i mål.

Hammarby försvarade sig väl och lyckades sticka upp ett par gånger. I mitten av första halvlek var de återigen nära efter en hörna, men förutom det handlade i stort sett allt om Djurgården. Första halvlek slutade 0-0, men 11-1 i avslut  på mål för Djurgården.

Andra halvlek började med ett något jämnare spel där Hammarby såg till att Gudbjörg Gunnarsdottir i djurgårdsmålet blev mer delaktig i spelet. Hammarby kom nära mål efter en nickskarv av Zigiotti som ställde Gunnarsdottir och retligt långsamt nästintill rullade in i mål.

Det dröjde dock inte särskilt länge innan Djurgården dominerade fullständigt igen. Madeleine Stegius var nära efter ett skott på mål från nära håll, men Emma Holmgren i Hammarby-målet räddade bollen ut till hörna. Hörnan ledde till nästa farlighet, då Kim Sundlöv kom i skottläge och fick nätet att rassla – dock på ovansidan av målburen.

Djurgården gjorde sitt första byte efter 63 minuter när Tempest-Marie Norlin gick ut och Hanna Lundqvist kom in i spel. Ett byte som nästan direkt kom att ge utdelning. I den 70:e minuten hamnade Djurgården i kontringsläge. Mia Jalkerud hade blicken framåt och la en perfekt vältajmad passning till Hanna Lundqvist bakom Hammarbys backlinje. Lundqvist drev framåt, fintade målvakten och placerade bollen i mål. Det var Lundqvists andra mål för säsongen och ett fantastiskt härligt sådant! Efter stor dominans i 70:e minuten var nollan äntligen spräckt.

Hammarby försökte kvittera och hade ett par chanser i matchens slutskede, men Djurgården var samlat och kunde leda matchen hela vägen till 94 minuter med en intakt 1-0-ledning.

Vi vill rikta ett stort tack till de 2074 som tog sig Stockholms Stadion den här onsdagskvällen! Matchen fick en fantastiskt inramning. Välkommen igen på resterande hemmamatcher i Damallsvenskan den här säsongen.

Vinsten innebär att Djurgården parkerar sig på fjärde plats i tabellen genom hela omgång 14. Nästa match för Djurgården är borta mot tredjeplacerade Eskilstuna United söndagen den 10 september kl 17:00. Efter det väntar ett landslagsuppehåll, och nästa hemmamatch på Stadion spelas 23 september kl 15:00 då LB07 står för motståndet.

Foton: Johan Sahlén

Kommentarer av Joel Riddez, Hanna Lundqvist och Johanna Rytting Kaneryd

Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matcherna på damallsvenskan.tv om du inte kan se dem på plats – klicka på bilden nedan.

Attachment

l