Danielson ordnade drömstart

 

Östersund – Djurgården 0-1 (0-1)

0-1 Marcus Danielson (13)

Varningar DIF: Kevin Walker, Marcus Danielson
Domare: Stefan Johannesson
Publik: 7144
Laget:
Andreas Isaksson
Felix Beijmo, Marcus Danielson, Niklas Gunnarsson, Jonathan Augustinsson
Haris Radetinac (Ring, 87), Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström, Dzenis Kozica (Walker, 72)
Tino Kadewere (Badji, 87), Kerim Mrabti
Avbytare: Tommi Vaiho, Johan Andersson, Kevin Walker, Jonathan Ring, Hampus Finndell, Edward Chilufya, Aliou Badji.

Matchrapport:

Det blev en drömstart på Allsvenskan för DIF där det blårandiga fortet i defensiven än en gång stod starkt och där Marcus Danielson klev in som matchhjälte med matchens enda mål.

Ett formtoppat Djurgården begav sig norröver för allsvensk premiär 2018 mot Östersunds FK. En flitigt uppsnackad match mellan två av fjolårets topplag där blåränderna skulle visa sig starkast. DIF-tränare Özcan Melkemichel fick avvara en sjuk Jacob Une Larsson samtidigt som Jonas Olsson fick avstå på grund av skada vilket ledde till en nykomponerat mittbackspar med Niklas Gunnarsson och Marcus Danielsson. En lösning som visade sig extremt lyckad.

De första minuterna bjöd på ett inledande DIF-tryck och Tinotenda Kadewere var farligt framme direkt och hotade i en djupldslöpning. Tempot var förväntad högt och Östersund svarade upp med några anfall men DIF-defensiven var väl samlad.

Men det var de över 2000 tillresta DIF-supportrarba som skulle få jubla först. En kort hörna ledde till ett inlägg från Jesper Karlström som touchades vidare av ÖFK-backen Papagiannopoulos och på bortre stolpen fanns Marcus Danielsson som stötte in bollen. Galen glädje för ”Mackan” som var en hyfsat otippad blårandig premiärmålskytt.
– Vi slår en kort hörna som vi har pratat om innan att vi skulle göra. Det blev en touch på den och sedan kunde jag raka in den vid borte. En riktig skön start för oss, sa Marcus om målet till C More.

Östersund jagade kvittering men Haris Radetinac grymma hemjobb och brytning i 22:a minuten symboliserade offerviljan i hemjobbet som fanns hos Djurgårdsspelarna på planen.

Nästa läge kom för Kerim Mrabti som bjöds på en gratischans, dessvärre gick skottet rakt på Keita i ÖFK-målet. Men hemmalaget ökade trycket och skapade en del oreda och Ken Sema hade ett rykande skott som gick strax över.

Ännu farligare blev det i 36:e minuten när Hosam Aiesh inspel flipprade runt framför mål men Marcus Danielson och Felix Beijmo rensade undan. Trycket från Östersund var intensivt men de sista minuterna fick Djurgården ändå upp laget och kunde hålla nollan intakt. Ledning med 1-0 i halvtid och målskytten Danielson var nöjd med insatsen men efterlyste mer etablerat spel.
– Defensivt tycker jag att vi ligger rätt så bra, Östersund skapar inte så mycket. Det känns som att de får ha bollen lite för mycket även om vi känner oss trygga i att ligga lågt och kompakt. Vi  behöver få tag i bollen själva och få till lite mer anfallspel för just nu har vi för korta anfall och då blir det tufft i längden om vi inte kan få tag i bollen.

Inga byten inför andra men en viss scenförändring där Djurgården tog tag i taktpinnen offensivt. Det var också väldigt nära en utökad ledning direkt efter en ny farlig hörna där andrabollen landade hos Tinotenda Kadewere. Skottet var hårt och på mål men styrdes undan via Tom Petterssons axel, eller arm, vilket föranledde viss reaktioner hos publiken.

En fin inledning av DIF på halvleken och det var bra tryck och skapades en del hörnor. Det bjöds även på mycket finesser som till exempel Kadeweres tunnelframspelning till Kerim Mrabti som var extremt nära att chippa in tvåan över en utrusande Keita.
– Jag trodde att den skulle sitta och försökte få den över Keita när han kom ut. Men jag fick ingen riktigt ren träff, sa Kerim om läget.

Östersund flyttade sedan upp med timmen spelad och det gav utmärkta omställningar men det gav också jobb för Andreas Isaksson som fick excellera med en grym räddning i 64:e minuten. Hopcutt testade skott strax därpå och hemmalaget radade upp hörnor och började bita sig fast offensivt.

Trycket ökade från hemmalaget nu och Özcan tog in Kevin Walker istället för Dzenis Kozica för att få in pigga ben. Kampen var rejält intensiv och det smällde i närkamperna men Danielson & Co tycktes alltid ha en fot eller en skalle i vägen på inspelen och bollarna rensades frekvent.

Hoppet om en vinst började tändas och mera ny kraft kom in i form av Jonathan Ring och Aliou Badji i 86:e. Östersund fortsatte mala på framåt med det ständiga hotet Ken Sema men Badji fick ett par utsökta kontringslägen att döda matchen utan att få in bollen. Men det gjorde desto mindre för det blårandiga fortet stod starkt hela vägen och Djurgården plockade en grymt viktig trepoängare i premiären.
– Fantastiskt härligt att vinna idag. Vi är väldigt bra på fasta situationer och de har vi visat tidigare. Nu fick vi en fin utdelning när ”Mackan” satte dit den och sedan är vi lite lägre under stor del av matchen. Östersund är ganska farliga men vi gör det bra och har chanser att göra 2-0. Men vi gör en fantastiskt bra insats defensivt j mer man håller nollan och vinner matchen så ger det en boost. Vi är ett kollektiv som jobbar hårt och det är många fantastiska spelare i det här laget, sa Kerim Mrabti till C More efter matchen.

Tre poäng bärgade, en drömstart på Allsvenskan och nu väntar hemmapremiär mot Trelleborg. En ny blårandig fotbolls- och publikfest där Djurgården jagar nya trepoängare. Missa den inte, biljett köper du här!

Attachment

l