”De här utmaningarna gillar jag”

Det svänger fort i fotbollens värld. En tilltänkt autostrada rakt ut i Europa har nu smalnat av till en småländsk landsväg där det krävs seger borta mot Kalmar FF på söndag i sista omgången för att garantera en plats i kvalet till Europa League. Just den typ av utmaning som Jonas Olsson gillar.

I  avgörande matcher som dessa är det inte dumt att ha rutinerade fältherrar i laget. Djurgårdens backjätte har varit i liknande lägen ett antal gånger förut i karriären och Jonas vet vad som krävs på söndag.
– Det blir dramatiskt. Klart att man hade velat lösa det tidigare men samtidigt så är det ju det som är charmen med fotboll, allt eller inget när vi går hela vägen in. Vi har slirat lite på slutet men också mött lag som Jönköping och Häcken som har haft väldigt mycket att spela för. Med Kalmar är det ju tvärtom, de är klara för Allsvenskan nästa år. Sedan vet jag inte hur mycket man ska väga in i det men för vår del tycker jag att vi inte ska fokusera så mycket på det utan koncentrera oss på vårt spel och vad vi måste göra, säger Jonas som triggas av matcher av det här slaget.
– Det känns skönt att vi har det i egna händer, det är helt upp till oss och de utmaningarna gillar jag. Ska vi tänka Europa så är alla matcher av en sådan här karaktär där det är vinna eller försvinna. De matcherna måste man lära att ta sig an på rätt sätt och det tror jag att vi kommer att göra på söndag.

Att Jonas får ett extra ansvar i egenskap av ledarfigur på planen ser han bara som naturligt och han är beredd att kliva fram nu när det avgörs.
– Så är det. Det finns många bra ledare och karaktärer i laget men jag har spelat många matcher i England och i landslaget där man har kniven på strupen – speciellt i Premier League känns det som man alltid har kniven på strupen, haha. Det som gör en till en riktigt bra spelare är att man höjer sig då och gör sina bästa insatser i de matcherna. Vi har de karaktärerna i laget som kan ta sig an utmaningen på rätt sätt, det är det allting handlar om. Det mesta är sagt och gjort så det man måste jobba med i veckan är anspänningen. Att inte vara övertänd och inte vara för nervös, förklarar Jonas som tycker att det finns mycket att luta sig mot inför matchen.
– Vi har varit trygga i vårt spel under säsongen även om det kanske varit lite grus i maskineriet de sista matcherna. Så är det ofta i slutet av säsongen, det är tuffare att möta J Södra i sista hemmamatchen för säsongen, när de slåss för livet, än att möta dem mitt i serien. Samtidigt som det i slutet av säsongen kan finnas risk för att energin i egna laget kan dippa lite och flytet kan påverkas av att benen och skallarna inte är helt fräscha. Men jag tror att vi kan finna energin i att vi har gjort en bra säsong och nu är det bara en vecka till nu där vi ska ösa på, sedan får vi vila.

Jonas poängterar dock att även Kalmar har en hel säsong i benen och nu kan andas ut med kontraktet säkrat.
– Så är det ju för Kalmar också att de levt med pressen de senaste femton matcherna i princip för att undvika nedflyttningen. De får också den utmaningen att piska upp energi för den sista omgången, analyserar han och tror på en något mer öppen matchbild än senast mot J Södra.
– Jag tror att vi kommer att ha ganska mycket boll igen och jag tror att det passar oss bättre om det blir öppnare spel. Blir det inte det så får vi anpassa oss till det under matchen. Nu när alla är friska så har vi många typer av spelare som kan ändra matchbilder och passar bra in i olika scenarion. Till exempel ökade forceringen när Julian (Kristoffersen) kom in senast, vi skapade bra tryck då.

På motståndarsidan väntar ett välkänt ansikte. Erton Fejzullahu är en spelare som Jonas känner väl även om de inte ställts mot varandra under match.
– Vi har inte mötts innan på planen men vi har ju spelat i samma lag i Holland (NEC Nijmegen), även om det var olika perioder när vi var där. Så jag har koll på honom och känner honom lite grann men har aldrig stött på honom i matchsammanhang. Det är en duktig spelare så det blir en intressant utmaning, avslutar Jonas som understryker ytterligare att han verkligen ser fram emot söndagens avgörande.
– Det ska vara kul att spela den här typen av matcher och någonstans är det ju därför man håller på med det här. Alla timmar på gymmet, alla varv på slingan, det är de här utmaningarna som är roliga och det blir en fin dramaturgi om vi löser det i sista omgången. Nu är det svart på vitt, vinner vi så är vi trea.

Attachment

l