Delad pott i omstarten

Djurgården – IFK Norrköping 1-1 (1-0)

1-0 Haris Radetinac (14)
1-1 Simon Skrabb (67)

Varningar DIF: Kerim Mrabti (avstängd nästa match), Jonas Olsson.
Domare: Andreas Ekberg
Publiksiffran: 12212, presenteras av:

Laget:
Tommi Vaiho
Niklas Gunnarsson, Marcus Danielson, Jonas Olsson, Jonathan Augustinsson
Jonathan Ring, Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström (Walker, 81), Haris Radetinac (Badji, 71)
Dzenis Kozica (Chilufya, 82), Kerim Mrabti

Avbytare: Oscar Jonsson, Johan Andersson, Matteo Catenacci, Kevin Walker, Hampus Finndell, Edward Chilufya, Aliou Badji.

Matchrapport:

Djurgården fick nöja sig med ett kryss i den allsvenska omstarten i en match där båda lagen hade varsin halvlek men där DIF skapade mest och borde utnyttjat övertaget i första halvlek mer.

Allsvensk omstart, strålande solsken och allsvenskt klassikermöte mot Norrköping skapade perfekta förutsättningar för en riktigt härlig kväll. Helt och hållet härligt blev den dock inte och för Djurgårdens del blev det dessvärre ett återbud på målvaktssidan där Andreas Isaksson fick tacka nej efter att ha åkt på en huvudskada under träning.

Men Tommi Vaiho fanns som alltid redo att backa upp och matchen rullade igång med snyggt blårandigt tifo och bra tryck från Djurgården både på planen och på läktarna direkt från start.

DIF var definitivt hungrigast under de första tio minuterna och skapade ett jämnt tryck, dock utan riktigt skarpa chanser. Men i 13:e minuten kom en slutprodukt av högsta klass med tillhörande utdelning. Haris Radetinac stormade fram på sin högerkant och trots en snäv vinkel fick han på en drömträff som seglade in bakom en överrumplad Isak Pettersson i Peking-kassen.

Enormt jubel utbröt på Tele2 Arena och DIF malde vidare. Nästa man att trycka av var Jonathan Augustinsson – väldigt offensivt aktiv under kvällen – som drog iväg ett tungt vänsterskott som Pettersson dock räddade skickligt.

Norrköping hade svårt att etablera anfall där blåränderna ofta erövrade boll och ställde om snabbt. Ett hyfsat farligt skott från Simon Skrabb satte i alla fall Tommi Vaiho i arbete med halvtimmen spelad men i övrigt hade DIF bra kontroll på händelserna.

Ruggigt nära tvåan var det sedan när Dzenis Kozica bröt sig fram i en omställning och spelade fram Jonathan Ring. Avslutet var lurigt och lågt men Pettersson stod för en imponerande räddning med fingertopparna.

Chansparaden var inte slut än och Kerim Mrabti hann med ytterligare ett farligt avslut i 42:a och om Jonas Olssons kanonskott från 30 meter kort därefter inte touchat ut till hörna vet ingen vad som hade hänt.

DIF hann även med en klassisk farlig Danielson-nick på den efterföljande hörnan när den målfarliga mittbacken kom smygande på bortre ytan. Men en ny Pettersson-räddning stoppade bollen från att gå in.

Strax därpå blåste domaren av en första halvlek med tung Djurgårdsdominans men tyvärr bara ett måls överläge.
– Vi äger den första halvleken kraftigt och skapar mycket målchanser så vi borde ha gjort fler mål där, konstaterade Özcan om de första fyrtiofem.

Djurgården tog vid i andra halvlek där den förra slutade och det var gasen i botten direkt efter avspark. Men Norrköping är som bekant bollskickliga och åt sig gradvis in i matchen och började trycka på framåt för en kvittering där DIF-defensiven stundtals fick slita hårt.

Djurgården stack upp sporadiskt där pigge Haris Radetinac var fortsatt skottvillig och drog iväg en ny tung projektil i 54:e som gick strax över. Näste man att hota var Jonathan Ring efter fint förarbete från Jesper Karlström men det blev mer och mer Norrköping nu.

Med timmen spelad var det sedan Vaihos tur att glänsa när han klistrade inbytte Jordan Larssons skott, en klockren TV-räddning. Peking fortsatte att trycka på och flyttade upp spelet och i 66:e minuten kom också kvitteringen. Simon Skrabb stötte in ett inlägg från vänsterkanten och utjämningen var ett faktum.

”Kämpa Djurgården”, dundrade igång på läktarna för att återta initiativet i en match som ditintills varit Djurgårdens och Özcan fyllde på framåt med Aliou Badji som kom in istället för Haris Radetinac.

En fin chans till ett ledningsmål kom också för Jonathan Augustinsson efter en frisparksvariant men skottet parerades än en gång av storspelande Pettersson i Peking-kassen.

Özcan skakade om ytterligare med ett dubbelbyte i 80:e och plockade in både Kevin Walker och Edward Chilufya. Någon riktig forcering blev det emellertid inte utan det var gästerna som var mest aktiva framåt även om det inte ledde till några riktigt heta chanser.

Men ett riktigt bra läge skulle dyka upp på övertid och det var Jonathan Augustinsson som fick en tredje möjlighet för kvällen. En nick från Badji landade framför fötterna på ”Jonis” som nöp till men än en gång var Isak Pettersson i vägen vilket var signifikativt för kvällen.

Kort därpå satte domare Andreas Ekberg pipan i munnen och blåste av matchen. Delad pott och Özcan Melkemichel hade blandade känslor efteråt även om besvikelsen märktes tydligast.
– Vi gör en bra första halvlek och Norrköping gör en bättre andra halvlek än oss. Summa summarum hade vi kanske fler lägen att avgöra idag än Norrköping men någonstans känns 1-1 ganska rättvist och det är ett bra lag som vi möter. 

Nu väntar Kalmar borta på söndag och därefter är det dags för Häcken hemma den 22 juli. Två matcher där det kommer att jagas viktiga trepoängare för att hänga med i toppen. Var på plats.

 

Attachment

l