Delad pott på Bravida Arena

Häcken-Djurgården 0-0 (0-0)

Varningar DIF: Magnus Eriksson, Tino Kadewere, Othman El Kabir, Kevin Walker, Kim Källström
Domare: Glenn Nyberg
Publik: 5541
Laget: 
Andreas Isaksson
Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson, Elliot Käck
Kerim Mrabti, Kevin Walker, Kim Källström (K), Othman El Kabir (Garba, 84)
Magnus Eriksson, Gustav Engvall (Kadewere, 38)
Bänk: Tommi Vaiho, Jonathan Augustinsson, Niklas Gunnarsson, Marcus Hansson, Jesper Karlström, Tino Kadewere, Haruna Garba.

Matchrapport:

Det blev en tuff, intensiv och mållös bortapremiär mot BK Häcken på Bravida Arena. Fyra spelare tvingades kliva av skadade och trots ett visst spelövertag lyckades DIF inte få hål på hemmalaget.

Efter en motig premiäromgång och en omskakande vecka var det ett revanschlystet Djurgården som klev ut på Bravida Arena med ett rejält publikstöd från tillresta DIF-supportrar i ryggen. Özcan Melkemichel och tränarteamet hade gjort en ändring i startelvan där Kevin Walker var tillbaka på det centrala mittfältet samtidigt som Magnus Eriksson klev upp och tog plats på topp som släpande anfallare bredvid Gustav Engvall.
– Vi måste vara kompakta i vår defensiv och inte släppa till ytor samtidigt som vi är snabba i våra omställningar, sa Özcan innan avspark mot ett Häcken som saknade en del startspelare men ändå mönstrade en stark elva. Göteborgarnas lag skulle dock decimeras ytterligare i den täta tillställningen som väntade.

Efter en tyst minut med anledning av fredagens tragik i Stockholm sparkades sedan matchen igång och det började dramatiskt. Fd  DIF-spelaren Alexander Faltsetas tvingades till byte omgående efter en tuff närkamp med Kevin Walker och det fortsatte sedan intensivt med tungt DIF-tryck. Ett par nästan-lägen vaskades fram och en riktigt fet chans för pigge Othman El Kabir kom sedan efter en briljant framspelning av Kim Källström. Dessvärre fick Othman ingen ren träff på bollen som landade i Häcken-keepern Christoffer Källqvists famn.

 

Tempot var fortsatt högt och även hemmalaget stack upp i attacker och där Paulinho hade en farlig frispark med knappa kvarten spelad.  De tillresta DIF-supportrarna skapade en massiv ljudkuliss på arenan och det bjöds på täta närkamper samt en stor mängd gula kort. Men det bjöds även på fina blårandiga kombinationer där Gustav Engvall tyvärr inte fick någon ren träff på Kerim Mrabtis fina framspelning i 27:e minuten.

Frenesin i närkamperna fortsatte och när Gustav Engvall och Jasmin Sudic – med tre tidigare korsbandsskador – brakade ihop rejält med halvtimmen spelad dök genast en oroväckande känsla upp. Båda spelarna fick rullas av på bår och det blev byte för båda lagen där Tino Kadewere kom in för Djurgårdens del.

Se DIFTV med Gustav Engvall om skadan här

Djurgården fortsatte att mala på och skapade en del fina lägen mot slutet där Tino Kadewere var närmast och bara en tåspets ifrån att dribbla sig igenom till ett friläge. Mållöst i halvlek dock och Jonas Olsson summerade läget för C More i pausen.
– Vi ligger bra defensivt och vinner boll högt upp i planen. Men vi måste kunna straffa dem också, den delen måste vi få ordning på. Det är fortfarande mycket nya spelare och så fick vi en skada på Gustav nu också, så vi har inte fått någon riktig kontinuitet än. Väldigt bra tendenser men sedan måste vi som sagt komma till målchanserna också.

Även Özcan efterlyste ”mer bestämdhet i sista tredjedelen” hos DIF inför andra halvlek och han kunde blivit bönhörd direkt om Tino Kadewere hade varit decimetern längre fram i boxen på Felix Beijmos fina högerinlägg. Häcken replikerade dock kort därpå men Andreas Isaksson stod för en grym räddning på Paulinhos luriga skott i 53:e minuten och tippade bollen utanför stolpen.

Följande perioden kopplade DIF ett visst grepp där Kim Källströms fina passningsfot skapade ytor och möjligheter framåt. Men det var fortsatt svårt att omsätta offensiven till riktigt heta chanser där dessutom Djurgården fick ett så gott som numerärt överläge eftersom Häcken tvingats till tre byten på grund av skador samtidigt som Kari Arkuvo haltade runt på planen medan Paulinho fick spela vänsterback.

Publiken skanderade ”Kämpa Djurgården!” och ett blårandigt tryck etablerades men Häcken stack upp då och då och hade även en riktigt farlig frispark från Paulinho. I 84:e byttes sedan Haruna Garba in för att spetsa till anfallet men det tidigare problemet med sista tredjedelen kvarstod och offensiven kunde inte omsättas i heta målchanser.

Efter tre övertidsminuter satte sedan domare Glenn Nyberg pipan i munnen och blåste av matchen. Slutresultat 0-0 och årets första poäng till Djurgården. Normalt sett en poängskörd som kanske skulle kännas godtagbar i en bortamatch mot Häcken. Men med tanke på matchutvecklingen och spelövertaget ändå lite småsurt.
– De försvarar sig väl men det är vi som har chanserna i en svår bortamatch och eftersom vi förlorade premiären behövde vi poäng för att komma igång. Lite synd men samtidigt tar vi med oss en poäng. Visst har vi mer att jobba med men det är vi som har de vassaste chanserna, sedan gäller det att sätta dit den. Men vi tuggar på, sa Kim Källström som var ganska nöjd med sin egen insats och tycker att det går åt rätt håll inför söndagens hemmamatch mot Elfsborg.
– Det kändes bra. Jag kom med bra i spelet och hittade rätt med passningarna, så det funkade bra. Nu väntar ett tufft program för oss men för oss var det ett steg framåt idag. Nu gäller det bara att peta in bollen när vi får chansen på söndag.

Attachment

l