Derbyseger!


Julia Spetsmark firar 2-1. Foto: Johan Sahlén

DJURGÅRDEN – HAMMARBY 2-1 (1-1)

1-0 Mia Jalkerud (15)
1-1 Lotta Ökvist (32)
2-1 Julia Spetsmark (54)

Laget:
Gudbjörg Gunnarsdottir
Ingrid Ryland (Sundlöv 20), Ingibjörg Sigurdardottir, Shiela van den Bulk, Portia Boakye
Irma Helin (Lindwall 83), Maddie Bauer, Fanny Andersson (Finndell 89), Michelle Wörner
Mia Jalkerud, Julia Spetsmark

Bänk: Jen Pelley (mv), Kim Sundlöv, Julia Walentowicz, Evelina Finndell, Sherifatu Sumaila, Tilde Lindwall, Wilma Sjöholm.

Matchrapport:

Djurgården tog ännu en härlig derbyseger mot Hammarby. Framför storpublik på Stadion sköt anfallsparet Mia Jalkerud och Julia Spetsmark Djurgården till tre poäng.

Stockholms Stadion var välfyllt denna onsdagskväll och en riktigt taggad publik på läktarna såg ut att ge extra energi till Djurgården. Första halvlek bjöd på intensiv fotboll. Djurgården gick ut starkt och lyckades hota Hammarby tidigt. Efter 13 minuter fick DIF en frispark som sånär nickades in i mål. Bara ett par minuter efter det skulle lagkaptenen och urdjurgårdaren Mia Jalkerud frälsa Djurgården. Anfallaren har inte gjort lika många mål den här säsongen som man tidigare varit van vid, men när målen väl kommer är det vid helt rätt tidpunkt. Jalkerud, som ensam avgjorde bortaderbyt mot Hammarby i våras, lyfte in bollen från vänster och det som först såg ut att bli ett inägg mot en framrusande Spetsmark blev ett förlösande ledningsmål. Målet föranleddes av en klockren djupledspassning till Jalkerud från Michelle Wörner.

Mia Jalkerud firar 1-0. Foto: Johan Sahlén

Efter 20 minuter tvingades Djurgården till ett byte i backlinjen när Ingrid Ryland fick kliva ut och ersättas av Kim Sundlöv.

Efter Djurgårdens mål började spelet så smått jämna ut sig och Djurgården fick jobba hårt i defensiven. Spelarna visade ett uppoffrande spel och kunde allt som oftast hålla undan för farligheter från motståndarna. Hammarby närmade sig med en del fasta situationer, men det var ytterligare en lyftning utifrån som skulle få siffrorna på tavlan att ändra sig. Hammarbybacken Lotta Ökvist fick på ett dunderskott som blev för svårt för Gunnarsdottir att nå, och 1-1 var ett faktum i den 32:a minuten.

Resterande del av första halvlek fortsatte lika intensivt där Djurgården fick en del bra chanser, men riktigt, riktigt hett blev det inte förrän klockan tickat upp mot 46 minuter då Maddie Bauer drog iväg en riktig kanon från långt utifrån som chockade samtliga närvarande på Stadion när bollen fick ribban att skaka.

Andra halvlek

Djurgården inledde andra halvlek bra och skapade sin första vassa chans när Mia Jalkerud sprang loss på kanten och fick till ett perfekt inspel som dessvärre följdes av ett inte helt lyckat avslut.

Djurgården fortsatte pressa på och fick sin utdelning efter 54 minuter när en boll från mitt i banan slogs mot toppspelande Julia Spetsmark. Bollen såg ut att gå för långt från Julia men hon fullkomligt tryckte sig fram och fick till slut en fot före sin förvarare. 2-1, och ännu ett mål av höstens nyförvärv, var ett faktum.

Efter 2-1 gick Hammarby hårdare framåt och chanserna för Djurgården blev något glesare. I 75:e minuten kom Hammarby nära efter ett inspel som gick rätt genom straffområdet, tur för Djurgården att ingen Hammarbyare stod på rätt plats för att avsluta.

Djurgården fick dock också chansen att cementera sin ledning när Julia Spetsmark satte ett perfekt inlägg mot Mia Jalkeruds huvud, och hon fick till en hård nick som blockerades av en hammarbyback.

Med fem minuter kvar av matchen genomförde Djurgården sitt andra byte när Irma Helin klev av i förmån för Tilde Lindwall. Matchen svalnade inte av mot slutet utan det var en ständig kamp för Djurgården att inte tillåta Hammarby hota framåt. Efter 94 minuters spel blåste domaren av matchen och ännu en derbyvinst för Blåränderna var ett faktum!

Foto: Bildbyrån

Attachment

l