DIF undersöker legal pyroteknik

Djurgården reser till Danmark under onsdagen för att undersöka nya möjligheter för legal pyroteknik.

Danska klubben Bröndby IF har under en längre tid arbetat tillsammans med pyrotekniker för att utveckla en ny pjäs (bengal) som skulle kunna användas i samband med matcher. Pjäsen som nu tagits fram håller en mycket lägre temperatur än de som används idag. Produkten är fortfarande under utveckling men man har nu kommit så långt att demonstration kan hållas. Läs mer om Bröndbys arbete med produkten genom att klicka här.

Djurgården Fotboll finns på plats för att ta del av Bröndbys utveckling av produkten. Detta med anledning av ett beslut taget på årsmötet 2009 där medlemmarna beslutat att Djurgården Fotboll ”ska verka för en ändring av nuvarande förbud i svensk fotbolls regelverk till ett godkännande inom SEF/SvFF angående användandet av pyroteknik under lagliga former”.
– Ändringen i svensk fotbolls regelverk har redan uppfyllts och det går därmed idag att söka dispens för pyrotekniska arrangemang. Däremot finns det lindrigt sagt en skepticism från myndigheterna gällande de produkter som används vid de idag olagliga pyrotekniska arrangemangen vilket gör att det är svårt att få tillstånd att genomföra arrangemangen. Det är med stöd av årsmötets beslut som vi därför besöker Bröndby för att ta del av deras erfarenheter och ta reda på vilka möjligheter som de nya och säkrare produkterna eventuellt kan ge oss, säger Mats Jonsson, Evenemangs- och säkerhetsansvarig.

Djurgården Fotbolls VD Henrik Berggren instämmer:
– Vi har en skyldighet att undersöka möjligheterna kring detta med tanke på att beslutet är taget på ett tidigare årsmöte. Så det är bra att vi har en grupp på plats för att ta del av de senaste rönen, säger Henrik.

Fakta kring resan

Var: Bröndby Stadion
När: Onsdag 11 januari
Vilka medverkar för Djurgårdens räkning: Mats Jonsson, Evenemangs- och Säkerhetsansvarig, Jessi Motaghi, Stf Säkerhetsansvarig, Lena Gustafson Wiberg, SLO, Ludde Frishammar, supporter.

l