Djurgården förlorade mot KIF Örebro

Johanna Rytting Kaneryd går omkull i straffområdet mot KIF Örebro. Foto: Johan Sahlén

Djurgården kom till vårsäsongens sista match med tre raka segrar, däribland bragden mot Eskilstuna och en skön 2-0-vinst i derbyt mot Bajen. Tyvärr tog det stopp i vinstraden mot ett ettrigt KIF Örebro som gjorde en stark match offensivt och lyckades vinna med 2-1. Djurgårdens mål gjordes av Tempest-Marie Norlin.

Inledningen av matchen var Djurgårdens och redan efter fem minuter kom första chansen för anfallsparet Jalkerud och Norlin, men avslutet smet strax utanför stolpen. Det dröjde till dryga kvarten innan Örebro växte och började föra spelet. I 16:e minuten var Gunnarsdottir i djurgårdsmålet lite klantig och passade bollen rakt ut till en motståndare, men turligt nog lyckades Örebro inte förvalta gratisläget.

I 19:e minuten kom nästa läge för KIF Örebro. Lite stök i straffområdet ledde till en misslyckad rensning av Petronella Ekroth som Gunnarsdottir dock kunde ta hand om. Bara minuten efter det kom en av Örebros svenska landslagsspelare Julia Spetsmark i friläge men Gunnarsdottir gjorde inga fler tabbar. Matchen igenom stod hon för flera högklassiga räddningar och gjorde troligtvis en av sina bästa matcher i karriären, en bedrift som dock solkas ner av förlustresultatet.

För Djurgårdens del var det en chansfattig första halvlek. Mia Jalkerud kom till ett viktigt avslut efter Örebros intensiva anfallsperiod. Jalkerud fick inte tillräckligt med kraft i skottet, men anfallet betydde lite andningspaus för Djurgården som behövde få till en större påtryckning mot tabelljumbon.

KIF Örebro, som i och med vinsten nu befinner sig just ovanför nedflyttningsstrecket, visade matchen igenom att de inte är ett lag för bottenstriden. Deras katastrofala vårsäsong var väntad att vända i sinom tid. Mot Djurgården lyckades de utnyttja sin starka trupp. Spetsmark var ett ständigt hot framåt och Lisa Dahlkvist var ettrig på mittfältet och kunde både sätta stopp för Djurgården och skapa möjligheter framåt för KIF Örebro.

Andra halvan av första halvlek bestod till störst del av målchanser för bortalaget och sjuka räddningar av Gunnarsdottir. Djurgården satte emot med en frispark som gick flera meter över mål, men hade sedan en riktigt bra chans när Johanna Rytting Kaneryd dribblade sig förbi nästintill hela Örebro-försvaret innan hon gick omkull i straffområdet. Både de blårandiga spelarna och publiken på Stadion ropade på straff men domaren friade. Kaneryd blev inte nedslagen av det domslutet, utan snarare tvärtom. I minuten efter avancerade hon igen och avlossade ett skott som smet strax över ribban.

I halvlekens slutminuter kom ytterligare en hektisk period för Djurgården när KIF Örebro fick frispark i bra läge. Efterföljande hörna blev ett guldläge för en frispelad Örebro-spelare men bollen tog på en blårandig och gick ut till hörna. Då hade Örebro turen på sin sida och Fanny Andersson kunde skjuta bortalaget till ledning med 1-0 efter att Lisa Dahlkvist nickat bollen i stolpen. Det var Djurgårdens första insläppta mål på tre matcher och långt ifrån oväntat med tanke på hur den första halvleken såg ut.

Djurgården behövde en väckarklocka för att kvickna till och sätta press mot KIF Örebro och i början av andra halvlek såg det ut som att just det hade hänt. DIF började piggast och fick sin första chans i 51:a minuten när Tempest-Marie Norlin var framme och nosar på ett inlägg. Med lite mer kraft i avslutet hade Carola Söberg i örebromålet inte haft mycket att säga emot.

Ett skott från Djurgårdens vänsterback Hallbera Gisladottir följde sedan. Det var välplacerat och ville in i krysset men saknade lite fart och Söberg kunde enkelt plocka bollen. Djurgården lyckades sedan kvittera via Tempest-Marie Norlin.

Målet till trots lyckades Djurgården inte få fatt på taktpinnen utan precis som i första halvlek kunde KIF Örebro ta över igen. Det hade kunnat bli två snabba mål för Örebro om inte Gunnarsdottir hade varit iskall på två frilägen där hon går ut tidigt och lyckas avväpna motståndarlaget. Fotparaden i 66:e minuten är även den en drömräddning.

Matchens sista 20 minuter spelades i ett något lugnare tempo där Örebro dock fortfarande var klart hetast. Djurgården försökte få till en förändring med ett par byten men hade det svårt. Matchen såg ut att gå mot ett kryss, ett resultat som Djurgården skulle varit mer nöjda över än KIF Örebro, men i 85:e minuten lyckades motståndarna få hål på Gunnarsdottir. Hanna Terry, som varit och nosat på mål ett par gånger under matchen, skjuter ett skott långt utifrån som Gunnarsdottir retligt nog inte lyckas få fingrarna på. 1-2 på resultattavlan och jobbigt läge för Djurgården.

Matchens sista minuter visade dock upp ett Djurgården som inte ville ge upp. Några riktigt heta lägen gavs inte till Djurgården men de lyckades komma upp i banan och etablera ett offensivt spel. En frispark i 90:e minuten var nära att skapa en riktigt bra chans och i 92:a blåstes Michelle Wörner olyckligt av för offside efter att Alexandra Höglund satt en bländande vacker djupledspass. Wörner var framme igen i 94:e minuten och fick iväg ett tungt skott som Söberg tvingades tippa ut till hörna. Örebro kunde kontrollera den situationen som också var det sista som hände i matchen.

Djurgården – KIF Örebro 1-2 (0-1)
0-1 Fanny Andersson (45)
1-1 Tempest-Marie Norlin (54)
2-1 Hanna Terry (85)

Varningar DIF: Gudbjörg Gunnarsdottir

Formation: 4-4-1-1

Gudbjörg Gunnarsdottir
Freja Hellenberg, Petronella Ekroth, Sheila van den Bulk, Hallbera Gisladottir
Johanna Rytting Kaneryd, Katrin Schmidt, Annika Kukkonen (71), Hanna Lundqvist (45)
Tempest-Marie Norlin (74)
Mia Jalkerud

Avbytare: Sandra Lindkvist, Kim Sundlöv, Filippa Pettersson, Alexandra Höglund (71), Michelle Wörner (45), Madeleine Stegius (74)

Frånvarande:  Patrycja Jerzak, Lisa Moazzeni (knä), Emilia Appelqvist (knä), Julia Westergren (knä)


Sommaruppehåll och EM-slutspel

Nu är det sommaruppehåll i damallsvenskan. Djurgårdens islänningar Gudbjörg Gunnarsdottir och Hallbera Gisladottir, samt holländskan Sheila van den Bulk, representerar sina landslag under sommarens EM i Holland som startar 15 juli och sänds på SVT och TV4.

Derby nästa hemmamatch – onsdag 30/8

Nästa match i damallsvenskan är borta mot Kristianstad lördag 19 augusti kl 14:00. Nästa hemmamatch är inget mindre än derbyt mot Hammarby onsdagen den 30 augusti kl 19:00. Vi hoppas på en storpublik till Stadion!

Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matcherna på damallsvenskan.tv om du inte kan se dem på plats – klicka på bilden nedan.

Attachment

l