Djurgården starkast i derbyt

derby

Hammarby – Djurgården 1-3 (0-1)

0-1 (20) Kerim Mrabti
0-2 (59) Haris Radetinac
1-2 (65) Vladimit Rodic
1-3 (89) Aliou Badji

Domare: Mohammed Al-Hakim
Publik: 26 937

Djurgårdens laguppställning:
Andreas Isaksson – Jacob Une Larsson (79, Niklas Gunnarsson), Markus Danielsson, Jonas Olsson, Jonathan Augustinsson – Kevin Walker, Fredrik Ulvestad, Erik Johansson, Jonathan Ring – Kerim Mrabti (58, Haris Radetinac), Dzenis Kozica (74, Aliou Badji).
Ej inbytta spelare: Tommi Vaiho, Johan Andersson, Jesper Karlström, Edward Chilufya


Med en heroisk försvarsinsats och ett effektivt anfallsspel satte Djurgården käppar i hjulen för Hammarby i guldstriden. Blåränderna jobbade till sig en 3-1-seger efter mål av Kerim Mrabti, Haris Radetinac och Aliou Badji.

I våras bröt Djurgården den tunga derbytrenden genom den övertygande segern mot AIK i Svenska cupens semifinal. Cuprensat fanns dock sviten utan vinst i Allsvenskan kvar vilket söndagens arrangörsklubb jobbat hårt för att lyfta fram. Nu kan även den sviten begravas – även om det satt hårt åt.

I en intensiv och het match, som startade en halvtimme försenad, bjöd båda lagen upp till dans. Det smällde till höger och vänster, framför och bakom domaren, från första minuten. Matchinledningen var jämn och lagen turades om att anfalla. Djurgården, med ett samlat försvar, försökte med passningskombinationer ta sig framåt i banan medan Hammarby på sedvanliga vis spelade bollen snabbt framåt efter bollvinster. En gång släppte Djurgården till bakåt under den första kvarten och då kom Vladimir Rodic till ett farligt avslut från vänster. Andreas Isaksson, som gjorde en stormatch, avvärjde.

Alla mål är viktiga men det första målet känns alltid lite extra betydelsefullt, inte minst i ett derby. Kerim Mrabti träffade sånär Dzenis Kozica med ett hårt inspel i straffområdet men ledningsmålet skulle dröja till den 20:e minuten. Då hittade Erik Johansson, minst sagt lyckosam i en ny roll på mittfältet, Kerim Mrabti med en fin djupledschipp. Passningen var lika bra som löpningen och avslutet höll samma klass. Mrabti placerade bollen till höger, ur målvaktens vinkel sett, behärskat i nät. 1-0 till Djurgården.

– Vi tar ledningen snyggt i alla fall. Det är en jättefin passning av Erik. Dzeniz (Kozica) gör det bra också som öppnar ytan för mig med sin löpning. Stundtals tycker jag att vi har mycket boll, men Hammarby tar över lite mot slutet av halvleken, berömde målskytten Mrabti.

Efter målet tog dock Hammarby över matchen. Djurgården föll tillbaka och hemmalaget kunde vinna mark på offensiv planhalva. Blåränderna hade svårt att ta tag i bollen och de långa rensningarna kom snabbt tillbaka i form av nya anfall från den grönvita. I slutskedet av halvleken mojnade pressen en aning och Djurgården kunde lugna ned spelet. DIF skapade även ett par chanser att utöka ledningen men Erik Johansson sköt utanför och Johan Wiland stoppade Jonathans Rings låga skott.


Efter halvtidsvilan flyttade Hammarby upp spelet ytterligare. Djurgården hade svårt att få kontroll över bollen men kämpade heroiskt i försvarsspelet samtidigt som Andreas Isaksson fortsatte att agera som den stormålvakt han är. 

Haris Radetinac ersatte Kerim Mrabti efter 58 minuter och bara en minut senaste satte Radetinac 2-0. Jonathan Ring spelade till Erik Johansson som spelade vidare till Radetinac. Behärskat rullades tvåan in.

I 64:e minuten var Djurgården nära att punktera matchen. Kevin Walker sköt i burgaveln på passning från Jonathan Augustinsson. Minuten senare reducerade Hammarby. Vladimir Rodic fångade upp en mycket slarvig bakåtpassning och rundade en utrusande Isaksson. Vips var det match i allra högsta grad igen.

Målet gav som väntat Hammarby mer energi och det matades bollar in i Djurgårdens straffområde. Isaksson boxade och fångade inlägg om vartannat. Hemmalaget tryckte på och Djurgården var i brygga. Matchen öppnade upp sig mer och mer i och med att Hammarby lyfte fram allt i jakten på en kvittering.

I stället blev Djurgårdens inhoppare Aliou Badji blev matchens huvudperson under slutskedet. Först räddade han ett skott på mållinjen med pannan och strax efter träffade hans eget avslut i stolpen. Returen sköt Jonathan Ring på en Hammarbyförsvarare innan Erik Johansson avslutade trippelchansen med ett skott över.

Med en minut kvar av ordinarie matchtid fick Badji sätta trean. Samma läge som innan men den här gången tog bollen rätt väg efter stolpträffen. Badji voltade fint på mitten och gav Erik Johansson läge att sätta en boll i djupet. Matchen var därmed punkterad och alla negativa derbysviter likaså. Äntligen!

Extra stor matchvinnare i Djurgården var onekligen Erik Johansson vars insats på mittfältet bara kan beskrivas som en succé. Den förre FC Köpenhamn-spelaren spelade fram till samtliga tre mål.

– Det är ett tag sedan man gjorde tre assist i en match, det är en fantastisk känsla och dessutom i ett derby, sa Erik Johansson och fortsatte:

– Vi gör en defensivt sjukt bra match idag och stänger precis det vi vill stänga. Det här var ett fantastiskt steg framåt.

Text: Thomas Segerbrant.

Attachment

derby
l