Djurgården vann över serieledarna!

Firande efter tre poäng mot serieledande Eskilstuna! Foto: Johan Sahlén

Med några bistra matcher bakom sig har Djurgården ökat intensiteten under veckans träningar för att försöka hitta det självförtroende som laget behöver för att vinna matcher. Anfallsspelet är Djurgårdens signum denna säsong, men trots att spelet framåt stundtals har varit riktigt fint har målchanserna uteblivit.

Mot Eskilstuna fanns Sheila van den Bulk åter på plan efter sin armskada, och Kim Sundlöv som har startat i mittlåset de senaste matcherna tog plats på avbytarbänken. I övrigt var startelvan oförändrad från cupsemin mot Linköping i helgen.

I matchens femte minut kom matchens första farliga chans från Eskilstuna när Djurgårdens försvar luckrades upp och Olivia Schoughs inlägg ledde till en hård nick i ner i backen. Svår att nå för Gunnarsdottir men Djurgården hade tur, Eskilstunas Fiona Brown hade inte ställt in siktet och bollen gick strax utanför mål.

Kort därefter fick Djurgården tag på bollen och stora ytor öppnades upp mot ett offensivt lagt Eskilstuna med trebackslinje, men Tempest-Marie Norlin var alldeles för ensam i kontringen.

Att Djurgården sedan inte tar ledningen när Hanna Lundqvist lämnas helt fri i straffområdet är svårt att förstå. Lundqvists skott tar i stolpens insida, dansar sedan på mållinjen och just när en framrusande lagkamrat ska peta in bollen i öppen bur får en liggande Lundberg i Eskilstuna-målet händerna på bollen. Inget mål, men en energiinjektion till Djurgården.

Efter nästanmålet ökade Djurgårdens självförtroende och de fortsatte attackera direkt. Jalkeruds inlägg från kortlinjen till en väntande Tempest-Marie Norlin i boxen var lovande men täcktes av en pigg försvarare. Eskilstuna var sedan nära att spräcka nollan i tolfte minuten när DIF-försvaret råkade ut för läcka, men återigen var siktet snett inställt hos motståndarlaget.

Sheila van den Bulk visade inga tecken på återhållsamhet trots en nyligen opererad arm utan avväpnade skickligt i en stund landslagsspelaren Mimmi Larsson, för att i nästa stå för en brytning som ledde till ett pulshöjande kontringsläge.

Djurgården fortsatte hota med en imponerande offensiv, som när allting stämde gick som tåget upp i banan. Katrin Schmidt, Johanna Rytting Kaneryd, Hanna Lundqvist, Tempest-Marie Norlin och Mia Jalkerud är en line-up väl värd att nämna.

Vi behövde inte se mycket av matchen för att konstatera att det är Djurgårdens, och kanske även hela Allsvenskans, bästa den här säsongen. Hög fart och intensitet ledde till målchanser åt båda hållen. Djurgården visade upp ett betydligt bättre spel än tidigare, och ett större mod som ledde till att Eskilstunas målvakt även fick prövas mot skott utifrån.

Dryga halvtimmen in var det återigen nära ledningsmål för Djurgården när Viggosdottir i Eskilstuna nästan gjorde självmål på en rensning. Emelie Lundberg i United-buren tvingades tippa bollen ut till hörna. Efterföljande situation ledde till en lång anfallsperiod av Djurgården där ett hårt pressat Eskilstuna hade svårt att rensa undan bollen.

Andra halvlek började lika intensivt som den första slutade. Eskilstuna stod för den första attacken, men det dröjde inte länge innan Djurgården måttade mot mål med Mia Jalkerud i täten.

Spelet lugnades dock ner något i tempo en kvart in. I 60:e minuten anfaller Eskilstuna och tvingar Gunnarsdottir att slänga sig. Skottet smiter turligt nog återigen utanför målburen. Om första halvlek tillhörde Djurgården, så var det Eskilstuna som grabbade tag om den andra. Tempot sänktes och serieledarna etablerade ett spel för att försöka nöta ner DIF.

Men det blev planens blårandiga spelare som fick stå för matchens första måljubel! Efter Gisladottirs frispark från vänster nickade Tempest-Marie Norlin in sitt andra mål för säsongen och såg till att måltavlan visade upp 1-0 till Djurgårdens fördel.

Efter målet vred Eskilstuna upp tempot ytterligare och matade på mot Djurgårdsburen, men de stoppades gång efter gång av ett disciplinerat Djurgårdsförsvar.

I 80:e minuten spelade Eskilstuna sig till en dubbelhörna där Gunnarsdottir stod för en vass tippning av bollen i den första och tvingades till en räddning även i den andra.

Matchens avslut spenderades till allra största del på Djurgårdens defensiva planhalva när Eskilstuna inte ville plocka in säsongens första serieförlust. En hörna i 86:e minuten blir hyperfarlig från Eskilstuna, men Djurgårdsmuren i form av en orädd Sheila van den Bulk tog det hårda skottet. van den Bulk fick ont och blev liggandes en stund men var sedan raskt på benen igen.

Djurgården stod för en heroisk försvarsinsats under Eskilstunas stora press, och laget lyckades spela sig till behövliga andningspauser när Eskilstuna lämnarde stora luckor bakåt. Med bara sekunder kvar på klockan var det Djurgården som gick framåt. En ensam Tempest-Marie Norlin drev mot hörnflaggan när domaren blåste av matchen och tre poäng mot serieledande Eskilstuna United var ett faktum!

Hanna Lundqvist pratade inför matchen om ett ökat självförtroende i laget som behövdes för att utnyttja den vassa offensiva kvalitet laget besitter, efter matchen var det en leende Lundqvist som konstaterade:

– Nu har vi väldigt bra självförtroende! Det kändes som att det var dags att vi fick med oss en vinst och fick spelet att fungera. Det var en krigarinsats från alla på plan idag och det var så jäkla skönt att se!

Inga byten idag, har ni hittat till rätt startelva?

– Vi har en väldigt bra trupp och väldigt hård konkurrens vilket är jättebra, det betyder att alla kommer behöva jobba stenhårt varje vecka och visa vad man går för varje träning. Det kommer hålla uppe nivån och göra att vi vinner sådana här matcher, säger Hanna Lundqvist.

Matchvinnaren Tempest-Marie Norlin om matchen:

– Båda lagen bjuder upp till dans idag, mycket chanser åt båda håll. Det var en väldigt rolig match att spela!

Vad har du att säga om målet?

– Jag försökte bara positionera mig bakom deras mittback så att jag kunde nicka in bollen om den skulle gå över henne, säger Tempest.

Sheila van den Bulk gjorde ännu en krigarinsats i backlinjen, trots att det bara var några veckor sedan bröt armen i en match. Sheilas kommentar om matchen:

– Det här var vad laget behövde. Vi hade mycket energi idag och det var skönt att vi kunde ta tre poäng, det förtjänade vi. Idag visade vi vad det här laget är kapabla till. Vi måste komma ihåg den här matchen och allt bra vi gör och ta med oss det till kommande matcher. Vi kan göra det här till en riktigt bra säsong.

Och hur mår armen?

– Jag känner av armen lite men det är ingen fara. Jag har pratat med många läkare och alla sa att det egentligen inte fanns någon fara med att spela, så det var bara att köra på, avslutar Sheila.

Joel Riddez kommenterade den viktiga segern:

– Vilken moral de hade idag, de krigade som fan. Jag har haft det på känn för det var bra på gång igår redan. Det enda jag var orolig för var det fysiska, det var bara tre dagar sen laget spelade sist. Det visar ju att det finns en stor kapacitet i spelarna. Det var därför jag inte gjorde något byte heller för de såg inte trötta ut. Spelarna fick belöning för slitet, så otroligt skönt att se. Och idag visade vi att vi kan möta oss med topplagen när vi har en bra dag och är såhär disciplinerade i försvarsspelet. Vi har släppt in en del mål och därför var det sjukt viktigt att hålla nollan. Vi behöver det självförtroendet. Det är fantastiskt skönt att gå in i vilan nu med lite andrum.

Nu är det landslagsuppehåll i Damallsvenskan i ett par veckor, men när serien rullar igång igen är det med en riktig höjdare. Djurgården tar sig några kilometer söderut för damallsvenskans första stockholmsderby, när de möter Hammarby på Zinkendamms IP.

Djurgården – Eskilstuna United 1-0 (0-0)

1-0 Tempest-Marie Norlin (67)

Varningar DIF: Mia Jalkerud, Hallbera Gisladottir

Formation: 4-4-1-1

Gudbjörg Gunnarsdottir

Freja Hellenberg, Petronella Ekroth, Sheila van den Bulk, Hallbera Gisladottir

Johanna Rytting Kaneryd, Katrin Schmidt, Annika Kukkonen, Hanna Lundqvist

Tempest-Marie Norlin

Mia Jalkerud

Avbytare: Sandra Lindkvist, Kim Sundlöv, Filippa Pettersson, Alexandra Höglund, Michelle Wörner, Madeleine Stegius

Frånvarande:  Patrycja Jerzak, Lisa Moazzeni (knä), Emilia Appelqvist (knä), Julia Westergren (knä)

Nästa match är borta mot Boo FF tisdag den 13 juni klockan 19.00 på Boovallen i semifinalen i Victoria Cup 2016/2017.

Nästa match i Damallsvenskan är borta mot Hammarby söndagen den 18 juni klockan 17.00 på Zinkensdamms IP.

Nästa hemmamatch är mot Kopparbergs/Göteborgs FC torsdagen den 22 juni klockan 17.30 på Stadion.


Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matcherna på damallsvenskan.tv om du inte kan se dem på plats – klicka på bilden nedan.

Attachment

l