ENABLE finansieras med 8 miljoner

Hösten 2014 initierade Djurgården genom Filip Lundberg samverkansprojektet Enable där de svenska klubbarna Djurgården, Malmö FF, Hammarby och IFK Göteborg ingår. Nu får projektet finansiell stöttning med 8 miljoner kronor av Gålöstiftelsen. Detta säkerställer att världsledande experter inom publikhantering kommer kunna arbeta i Sverige tillsammans med klubbar, polis, supportrar och myndigheter.

Enable har stora möjligheter att utifrån samverkan skapa förutsättningar för en välkomnande miljö kring svensk fotboll som i sin tur generar stora nyttovärden för såväl individ som samhälle. Nu får projektet finansiellt stöd på 8 miljoner kronor över fyra år av Gålöstiftelsen.

Enable kom till på Djurgården Fotbolls initiativ tillsammans med Dr Clifford Stott (University of Leeds) och Jonas Havelund (University of southern Denmark) och är ett projekt för samverkan och partnerskap mellan klubbar, supportrar, polis och akademisk expertis med syfte att säkerställa att svensk fotboll och dess samverkanspartners arbetar på bästa möjliga sätt vad gäller ordning och trygghet. 

Det finns en stor press i samhället, i polisstyrkor och bland politiker att driva saker i riktning för att använda våld, att dialog är synonymt med att på något sätt ”vara mjuk” eller ”ursäkta” våld. När ett samhälle utmanasav våld är det viktigt att säkerställa att vi inte ser ett samhälle som går i fel riktning. Som så ofta i den här typen av miljöer har vi en miljon experter och människor vars åsikter tas som fakta och verklighet medan det i själva verket inte är mer än en åsikt. Vad vi egentligen behöver göra är att tillhandahålla lösningar och än viktigare, försvara god praxis och en solid vetenskaplig modell som visar, med bevis, vilka metoder som fungerar. Så för att skapa dessa bevis är det mycket viktigt med partnerskap och det har vi nu åstadkommit via ENABLE och med 8 miljoner i stöd säkerställer vi projektets långsiktiga existens, säger Clifford Stott som anses som ledande i världen inom folkmassans psykologi och polisstrategier.

Projektet är redan igång och kommer att fortsätta skapa genomslag genom att:

  • Stärka och uppmuntra aktörernas förståelse för de problem och utmaningar de står inför och vilka konkreta möjligheter som finns tillgängliga för att kunna ta steg i rätt riktning.
  • Uppmuntra delaktighet, objektiv analys och samverkan mellan de olika aktörerna.
  • Aktivt identifiera och kommunicera god praxis.
  • Överbrygga klyftor mellan forskning och praktik och mellan de aktörer vars relation ofta är präglad av polarisering och antagonism.
  • Styra svensk fotboll och samhället i en riktning mot evidensbaserade lösningar.
  • Möjliggöra utvecklingen av världsledande forskning, principer och praktik som reducerar konflikter och kriminalitet och främjar en positiv fan-kultur och välmående unga människor. 

Projektet involverar de viktigaste intressenterna såsom polisen, klubbar, branschorganisationen för svensk fotboll, organiserade supportrar, arenaägare samt myndigheter såsom länsstyrelsen i Stockholm. I pojektet deltar också ledande akademisk expertis ifrån Sverige, Danmark och Storbritannien. Bland dessa kan nämnas medgrundaren till ENABLE,  Dr Clifford Stott som är allmänt erkänd som en av världens ledande experter på ”folkmassans psykologi och polisstrategier”. Dr Stott var behjälplig i utformningen och genomförandet av polisens strategi inför 2004 EM i Portugal. Han anlitades också av UEFA för att utbilda polis och säkerhetstjänstemän för 2012 VM i Polen och Ukraina. Förslag som bygger på hans forskning accepterades som ändringar av 2005 och 2010 års upplagor av Europeiska Unionens handbok om internationellt polissamarbete och åtgärder för att förebygga och kontrollera våld och oroligheter i samband med fotbollsmatcher internationellt. 

För ytterligare info, kontakta Filip Lundberg, CSR-ansvarig på Djurgården Fotboll, telefon 076-026 36 71.

Pressträff på Kaknäs

Under morgondagen finns möjlighet för media att träffa Djurgårdens CSR-ansvarige Filip Lundberg samt Evenemangs- och Säkerhetsansvarige Mats Jonsson på Kaknäs där de berättar mer om projektet och vad detta innebär på kort och lång sikt för Svensk Fotboll. För frågor kontakta Jonas Riedel på jonas@dif.se eller 070-754 44 51.Nedan kan du se DIFTV-inslag om har gjorts om ENABLE.

Det senaste inslaget är en presentationsfilm om ENABLE, där dr Clifford Stott berättar om syfte och mål med ENABLE

I samband med matchen mot IFK Göteborg i september 2014 samlades ENABLE för att ha workshops och göra sin första iaktagelse hur polisen agerade i samband med matchen. Dagens efter träffades gruppen på nytt för att analysera hur insatsen hade gått. Här berättar en av medlemmarna i ENABLE, Dr Clifford Stott om syfte och mål med projektet.

En av deltagarna i Göteborg var Carsten Alvén, dialogpolis från Stockholm som tyckte att det var väldigt lärorikt att bevaka insatsen utan att samtidig behöva agera som tjänstgörande polis och att samtidigt få ta del av utomståendes observationer.

Clifford Stott, ansedd som världens ledande expert på ”crowd psychology and policing”, besökte DIFTV-studion för ett längre samtal med Filip Lundberg månaderna innan ENABLE startade, CSR-ansvarig på DIF Fotboll.

l