Djurgårdsseger i Danderyd

 

Med drygt två veckor kvar till den allsvenska premiären spelade Djurgården årets näst sista försäsongsmatch. Det blev seger, 3-1, mot Tromsö på Danderyd Arena efter mål av bland andra Tino Kadewere (bilden) och provspelande Haruna Garba.

– Vi får djupledshotet som vi kanske har saknat i de tidigare matcherna, sa mittfältaren Magnus Eriksson.

Publiken på den välfyllda läktaren på Danderyd Arena fick se en stundtals underhållande, men även tuff match där framför allt de blårandiga gick hårt fram i närkamperna vilket resulterade i tre gula kort. Djurgården var nära ett friläge redan i den andra matchminuten, men Tino Kadewere försökte sig på en misslyckad fint i stället för att spela fram anfallskollegan Haruna Garba. Tino tog emellertid revansch ett par minuter senare när han dribblade sig förbi tre motståndare inklusive målvakten Gudmund Kongshavn och rullade in 1-0. Ett mycket elegant mål av högsta klass.

Haruna Garba skulle få sina chanser lite senare, men när Tromsö skakat av sig chockstarten hamnade Djurgårdens försvar i knipa vid ett par tillfällen. Thomas Lehne Olsen tog till vara på generositeten i straffområdet och tryckte in kvitteringen, fint framspelad från högerkanten av Hans Nordbye. Det dröjde dock bara några minuter innan Haruna Garba, som spelade för ett kontrakt, såg till att Djurgården åter var i ledningen. Den 23-årige nigerianen vann en närkamp med Tromsös lagkapten Simen Wangberg och kom fri med Gudmund Kongshavn. Avslutet höll inte lika hög klass som agerandet i duellen med Wangberg, men bollen smet ändå in under den norske målvakten.

Direkt efter Tromsös avspark var det nära att Garba blev tvåmålsskytt sedan norrmännen slarvat rejält och bjudit på ett ny jättechans. Denna gång kunde Kongshavn parera och returen hamnade hos Magnus Eriksson som sköt utanför målramen.

– Det var mycket som var bra i första halvlek men även mycket som var dåligt. Jag tycker vi slarvar för mycket och tappar boll. Lite mer etablerat spel på offensiv planhalva så kan det bli bra, sa Eriksson i halvtid.

Till viss del uppfylldes önskemålen då Djurgården tillbringade mer tid runt gästernas straffområde i andra halvlek. I den 50:e minuten var det nära att en vänsterhörna från Kim Källström förpassades i eget mål av Simen Wangberg, men bollen hamnade några decimeter utanför stolpen. Ett par minuter senare var Kim igång igen och spelade fram Garba till ett bra läge, men skottet hamnade för nära Jakob Karlström som bytts in i Tromsö-målet. Utökningen av ledningen kom, men först en kvart före full tid sedan Othman El Kabir kämpat sig fram på vänsterkanten och prickat in bollen intill Karlströms bortre stolpe.

Djurgården kunde kontrollera den andra halvleken ganska komfortabelt, till viss del hjälpt av det stora antal spelarbyten vilket som så ofta fick matchen att stagnera en aning. I den 67:e minuten var det dags för nyförvärvet Aliou Badji att göra sin debut i blårandigt och i matchens slutskede var han bara några centimeter från att stöta in 4-1 i öppet mål.

– Två raka segrar är bra för självförtroendet. Jag tycker att det var helt okej. Vi fightades och vi har ett par veckor till på oss, konstaterade Djurgårdens lagkapten Kim Källström efter matchen.

Genrepet inför den allsvenska premiären mot Sirius spelas på lördag den 25 mars på Grimsta. Då väntar norskt motstånd ånyo i form av Viking Stavanger med avspark 14:00.

Djurgården-Tromsö 3-1 (2-1)
(4) 1-0 Tino Kadewere
(21) 1-1 Thomas Lhene Olsen
(24) 2-1 Haruna Garba
(75) 3-1 Othman El Kabir
Varningar, DIF: Haruna Garba, Niklas Gunnarsson, Kim Källström
Domare: Jonas Karlsson
Djurgårdens lag: Andreas Isaksson – Kebba Ceesay, Niklas Gunnarsson, Jacob Une Larsson, Elliot Käck (Jonathan Augustinsson, 67)- Magnus Eriksson (Daniel Berntsen, 80), Kim Källström (k), Kerim Mrabti (Besard Sabovic, 83), Othman El Kabir – Tino Kadewere (Jesper Karlström, 64), Haruna Garba (Aliou Badji, 67)
Ej inbytta ersättare: Tommi Vaiho (mv), Soulymane Kone, Kevin Walker, Amadou Jawo

Attachment

l