Dubbel kalldusch dränkte premiärfest

Djurgården-IK Sirius 0-2 (0-0)

0-1 (54) Kingsley Sarfo
0-2 (55) Kingsley Sarfo
Domare: Mohammed Al-Hakim, Västerås
Varningar DIF: Jacob Une Larsson, Kerim Mrabti, Haruna Garba, Felix Beijmo
Publik: 26 648
Djurgårdens laguppställning:
Andreas Isaksson – Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson, Elliot Käck – Otman El-Kabir (59, Kevin Walker), Kim Källström (k), Kerim Mrabti (79, Aliou Badji), Magnus Eriksson – Tino Kadewere (59, Haruna Garba), Gustav Engvall.

Inte inbytta: Tommi Vaiho (mv), Jonathan Augustinsson, Niklas Gunnarsson, Jesper Karlström.

Matchrapport:

Lika varmt välkomnande som spelarna fick när de gjorde entré på Tele2 arena, lika frostigt var det när samma spelare klev av. Anledningen till det stavas Kingsley Sarfo och en blytung hemmaförlust för Djurgården i den allsvenska premiären. Gästerna Sirius vann med 0-2 efter två snabba mål tio minuter in i den andra halvleken. Båda gjorda av nyss nämnde Sarfo.

Ett nära inpå utsålt Tele2 Arena fick se Djurgården ta emot nykomlingen Sirius i den allsvenska premiären. Spelarna fick ett varmt välkomnande. En enorm duk med bild, från 2003, på Kim Källström och Andreas Isaksson tillsammans med Lennart Johansssons pokal hissades upp när laget gjorde entré. Därefter var det slut på det roliga även om den första halvleken spelmässigt ändå innehöll en hel del positivt att rapportera om.

I 43 år hade gästerna väntat på att få spela allsvenskt igen och när det väl var dags för Sirius såg de ut att ha jobbat med försvarsspelet ungefär lika länge som de varit utanför den högsta serien. Trots att Djurgården tidigt skruvade upp tempot i matchen fredade gästerna relativt komfortabelt sitt mål. Ett  tajt och tätt försvar såg till att Djurgården bara kunde jobba fram halvchanser. Det var ett lågt inlägg som ingen anfallare kom åt. Försvarade fötter som kom emellan precis innan avslut och så vidare.

Matchens andra kvart ägde Djurgården totalt. Blåränderna satte en otroligt hög press på gästerna och Sirius kom knappt över mittlinjen. Då kändes det som en tidfråga innan deras försvar skulle rämna men stormen reddes ut och deras läge stabiliserades. Djurgården drog ned på tempot och Sirius välkomnades in i matchen igen. Gästernas farligast spelare var Kingsley Sarfo men hans avslut i den första halvleken oroade inte Andreas Isaksson i Djurgårdens mål. Värre blev det senare.
– Jag är nöjd med den första halvleken förutom med spelet den sista tredjedelen. Vi ska klara av att skapa bättre möjligheter än vad vi gjorde, summerar Özcan Melkemichel kort den första halvleken efter matchen.

Andra halvan av matchen blev en lång mardröm för Djurgården. Trots några pigga minuter inledningsvis av halvleken där den höga pressen i högt tempo kunde skönjas igen gick det mesta käpprätt åt helvete när det skulle anfallas mot den manstarka och högljudda djurgårdsklacken. Gustav Engvall var framme och oroade några gånger men precis som spelet hamnade han helt ur kurs när det skulle avslutas.

Nio minuter in i den andra halvleken passade Sirius på att sticka upp. Kingsley Sarfo satte på sin vänsterkant hela Djurgårdens försvar i jobb. Bara Andreas Isaksson lyckades sätta stopp för Sarfo men när samma Sarfo även fångade upp returen kunde inte heller DIF-målvakten stå emot.

Knappt hade Djurgården gjort avspark efter första baklängesmålet innan det var dags för avspark igen. Bara sekunder efter ledningsmålet gjorde Sarfo sitt och matchens andra mål. Dubbel kalldusch för Djurgården som stod på hälarna rejält.

Efter de två målen stod Djurgården inte alls att känna igen från framförallt den första halvleken. All fart och rörlighet försvann och spelarna blev väldigt stillastående och passiva. Sirius tilläts till och med att rulla ut Djurgården med stort bollinnehav inför en frustrerad hemmapublik.

Melkemichel gjorde tidigt två byten efter de två målen men skärrade blåränder fick inte ordning på spelet. Gästerna kunde tryggt spela på sin ledning och flytta ned ytterligare några gubbar i försvaret.

Under matchens sista kvart hittade Djurgården lite av sin tidigare tappade fattning men några större farligheter skapade inte Djurgården. Inhopparna Haruna Garba och Aliou Badji hade bästa chansen till reducering men deras två-mot-ett-läge stoppades av en tå. I övrigt var det mest avslut utanför eller över. Målvakten i Sirius, Joshua Wicks, hade en lugn dag på jobbet.
– Efter målen tycker jag att vi tappar det mesta och rent organisatoriskt ser det inte bra ut. Det är ufft att förlora premiärmatch hemma. Vi har en jättefin publik och en härlig inramning, säger en besviken djurgårdstränare.

För Djurgården väntar närmast match borta mot BK Häcken nu på söndag.
– Vi får gräva ned oss i dag och komma igen, avslutar Özcan Melkemichel.

Text: Thomas Segerbrant

Attachment

l